Francuski buldog: Klovn u plaštu filozofa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
francuski buldog
Od petmagazine.rs - 08/07/2020

Francuski buldog: Klovn u plaštu filozofa

Uživa da se igra i da zabavlja ljude. Sladak je, ljubazan, uvek spreman na druženje i voli da se mazi.

Piše: Petmagazine.rs

Frenči, kako ga odmila zovu, ima minimalne zahteve za vežbanje. Kratka šetnja na uzici biće mu dovoljna da zadovolji sve potrebe. Prevedeno na srpski, to znači da su ovi psi lenštine, ali neodoljivo simpatične lenštine.

Francuski buldog je jedna od najomiljenijih rasa na svetu

Francuski poljubac, francuski hleb, francuski sir, francusko ovo, francusko ono… i tu smo – francuski buldog. Često opisivan kao “klovn u plaštu filozofa” ili “šišmiš” zbog nadignutih, špicastih ušiju, francuski buldog – koji orginalno uopšte ne potiče iz zemlje galskih petlova, već iz Engleske – veoma je specifična, među ljudima omiljena i jedna od najkomičnijih rasa pasa na svetu.

Mami osmeh na lice

Izveli smo mali eksperiment. Posmatrali smo lica dvadesetak ljudi i njihovu reakciju – OK, nije reprezentativan uzorak, ali je vredan spominjanja – kada na ulici ugledaju francuskog buldoga. I – znate šta – ako se nisu grohotom nasmejali, onda im je u najmanju ruku ovo smešno stvorenje izmamilo onaj nesvestan osmeh koji se prepoznavao u uglu njihovih usana.

Ovim, naravno, ne mislimo da uvredimo francuske buldoge niti išta ružno kažemo o njima. Jer nije to bilo keženje koje ismeva ovu rasu, već su to bili osmesi koji su se u isti mah i divili minijaturnom stvorenju i simpatisali ga.

Poreklo francuskog buldoga

Francuski buldog korene vuče iz Notingema. Sredinom 19. veka stvorili su ga čipkari iz engleskog gradića najpoznatijeg po legendi o Robinu Hudu i onda ga preneli u Francusku.

Po nekim drugim svedočenjima, “igračka buldog” je vek ranije u Francusku uvezena iz Španije, ali ta teorija je manje verovatna jer se smatra da je francuski buldog srodnik malog engleskog buldoga.

Iako su bili ljuti na Francuze zbog krađe imena koliko i danas Grci na Makedonce zbog Aleksandra, Britanci su svoj prvi klub ove rase osnovali 1902. godine, a deset godina kasnije “francuza” je zvanično priznao i Britanski kinološki kinološki klub.

francuski buldog

Ljubimac bogataša

Već na početku druge decenije 20. veka, više od 100 predstavnika “igračke buldoga” obišlo je najrenomiraniju, Vestminstersku izložbu pasa u Njujorku. Početkom 20. veka francuski buldog je dobro stajao u Americi. Viđenije dame iz visokog društva možda nisu morale da imaju muškog pratioca na prijemima, koktelima i zabavama, ali bez “francuza” skoro da nisu glavu promaljivale.

O tome govori i cena koja se za minijaturnog buldoga tada kretala i do 3.000 dolara. U to vreme “francuz” je imao privilegiju da piški po tepisima Rokfelerovih, ili da spava u posteljini od svile i kadife J. P. Morgana. Zvanično, bio je peti najpopularniji i najvoljeniji pas u SAD.

Karakter francuskog buldoga

Od sredine 19. veka kad je nastao do danas, čovek je mnogo toga naučio o francuskom buldogu. Naučio je da on uživa da se igra i zabavlja ljude. Zna da je on sladak, ljubazan, uvek spreman na druženje i udovoljavanje ljudima, da voli da se mazi, a naročito da drema zajedno sa svojom omiljenom osobom. Odlični su životni saputnici.

Francuski buldozi retko laju, a to čine samo da bi ukazali ljudima da im je nešto potrebno ili da nisu srećni. Lako mogu da žive sa drugim psima, nisu ljubomorni, dok se prema deci, pogotovo ženskoj ponašaju zaštitnički.

Nega francuskog buldoga

  • Francuski buldog je veoma specifična rasa psa koja obožava ljude, decu i koja je odlična za život u stanu. To su psi koji se ne linjaju, dovoljno je samo da ga mazite i pokupićete sve njegove dlake. To su i psi koji se ne osećaju i nemaju onaj specifičan miris kakav ima većina pasa. Zato je dovoljno da ide na kupanje dva puta godišnje. Naravno, dok ne napuni šest meseci kupanje je zabranjeno. Nije preporučljivo koristiti šampon jer su kratkodlaki psi podložni perutanju, ali i kožnim bolestima koje šampon može da izazove – kaže Slavica Tanasković iz odgajivačnice francuskih buldoga “Od kuće Don”.
francuski buldog

Francuski buldog i vrućina

Iako i druge rase pasa redovno pate od vrućine, ona, zbog slabije razvijenih disajnih puteva, kod “francuza” može izazvati i smrt!

  • Psi sa prćastim nosem teško dišu kada je vruće ili kada su pod stresom”, kažu veterinari. Zato je imperativ da “šišmiši” budu zaštićeni od ekstremno visokih temperatura, da im voda u toplim danima u svakom trenutku bude dostupna i da uvek imaju pristup hladovini. Znate li da je nekoliko avio-kompanija na komercijalnim letovima zabranilo prevoz francuskih buldoga? Razlog je što je do sada 13 pasa ove rase poginulo u avionu jer prostor za prtljag dostiže temperaturu do 30 stepeni. A 14 “francuza” je preminulo dok je čekalo da motor čelične ptice poleti. Dakle, kad sunce upeče, najbolje je šetati ih uveče ili rano ujutru. A zanimljivo je da ne vole zimu, ali vole sneg. Izjurcaju se napolju, a onda prosto obožavaju da se ušuškaju ispod ćebeta – kaže Slavica Tanasković.

Zdravstvene tegobe francuskih buldoga

Što se zdravstvenih problema tiče, kao mali, “francuzi” mogu imati problem sa želucem. Ukoliko primetite da povraćaju, ne treba ih hraniti 24 sata. Problem mogu biti i oči.

Francuski buldozi imaju tendenciju da boluju od glukoma i katarakte. Zato bi trebalo da im oči često čistite i da gledate da stalno budu suve.

Osim očiju i vrućina, francuski buldozi imaju problema sa porađanjem. U proseku 80 odsto ženki mora da ide na carski rez.

Francuski buldog nije preterano aktivan pas

Ali sa jednim nemaju problem! S izležavanjem! Minijaturni buldozi su nadaleko poznati po tome da obožavaju da spavaju. Kada su mali spavaju non-stop, a kada porastu spavaju kao čovek. Ako je napolju kišni dan – onaj za koji mi volimo da kažemo da bismo ga rado prespavali – francuski buldozi će, nemajte sumnje, to i uraditi.

A dobra je i stvar što on nikada neće buditi gazdu dok drema, već naprotiv, u tome će mu se pridružiti. Ali, ako nekada i probudi gazdu, to će uraditi hrkanjem. Tome je ova rasa i te kako sklona.

  • Frenči, kako ga odmila zovu, ima minimalne zahteve za vežbanje. Kratka šetnja na uzici biće mu dovoljna da zadovolji sve potrebe. Prostije rečeno, to znači da su ovi psi lenštine, ali neodoljivo simpatične lenštine – kaže Slavica.

Francuski buldog brzo uči

francuski buldog

Neko bi sada pomislio da upravo zbog lenčarenja francuski buldog nije baš idealan za dresiranje. Ali nije tako. Tačno je da nisu idealni za dresiranje, ali iz drugog razloga: Ovi psi ne reaguju na vikanje i udaranje.

Najbolji način da ih dresirate je da – zaboravite na dresuru. Brzo će naučiti da ne piške po kući, brzo će shvatiti komande “sedi” i “lezi”, odlični su lovci na miševe i golubove koje ne podnose, ali neki zahtevniji poduhvat samo će vas iživcirati i uzaludno vam oduzeti vreme.

Inače, rastu do 30 centimetara visine, a idealna težina im je između devet i trinaest kilograma. Postoje u skoro svim bojama – crnoj, beloj, smeđoj… Prosečni životni vek francuskog buldoga je deset godina.

Inteligencija francuskog buldoga

Na reprezentativnoj listi “Stenli Koren”, francuski buldog je po inteligenciji rangiran na 58. mestu, što je – prosečnost. Ipak, postoje izuzeci. Ženka francuskog buldoga po imenu Princeza Žaklina, koja je umrla 1934. godine, na više od 20 reči umela je da reaguje ispravno.

Možda niste znali…

Čuveni restoran “Elbuli”, pet puta dobitnik nagrade za najbolji restoran na svetu, dobio je ime po jednom francuskom buldogu. Poslednji film u kome su pojavljuje francuski buldog je “Duo date”, urnebesna komedija sa presmešnim Zakom Galifantisom i Robertom

Daunijem Džuniorom. Jedino je francuski buldog od svih rasa potonuo zajedno sa “Titanikom”. Njegov gazda bankar Robert Danijel tvrdio je da je Picajzlu, kako je zvao svog ljubimca, video iz spasilačkog broda kako smireno pliva, ali da nažalost nije ništa mogao da uradi da ga spase.

Jedna od verzija “nintenda 3DS” zove se “Francuski buldog i prijatelji”. Joko Šimizu,  kreatorka “Helou Kiti”, 2011. Godine lansirala je novi karakter – ženku francuskog buldoga koja se zove Rebeka Bonbon.

Poznati u svetu koji imaju “francuza”: Ris Viderspun, Hju Džekmen, Ešli Simpson, Džon Ledžend…

Related Posts