Bugarski ovčar: rasa koju je proslavio Vladimir Putin - Pet Magazine
bugarski ovcar
Od Nikola Nedeljković - 24/06/2018

Bugarski ovčar: rasa koju je proslavio Vladimir Putin

Kad je pre nekoliko godina ruski predsednik bio u poseti Bugarskoj, od premijera Bojka Borisova na poklon je dobio štene bugarskog ovčara.

Ovaj bucmasti štenac osvojio je srce Vladimira Putina i to je bio jedan od retkih trenutaka kad smo videli nasmejanog ruskog predsednika.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Njihove fotografije obišle su svet i ova rasa postala je planetarno popularna, iako mnogi pre fotografije s Putinom za nju nikada nisu čuli.

Karakteristike bugarskog ovčara

Ova rasa još uvek nije kinološki priznata u Evropi i svetu, a karakteristike rase sistematizovane su na osnovu proučavanja 200 pasa ove rase.

Bugarski ovčar je pas čuvar i radni pas, izgledom podseća na šarplaninca. Nepoverljiv je prema strancima i ima izražen zaštitnički stav. Ukoliko mu se neka osoba ne dopadne − biće na distanci, ali će znati da zareži i da zalaje kako bi upozorio osobu koja mu se ne dopada da mu ne prilazi.

Posvećen je vlasnicima, odan, može biti i kućni i radni pas, u zavisnosti od navika i mesta stanovanja vlasnika. Ovaj pas braniće druge kućne ljubimce, jer se odlično slaže sa psima i drugim životinjama, dok će na farmi čuvati stado i kuću.

Vaspitanje bugarskog ovčara

Potrebna mu je rana socijalizacija i disciplina kako ne bi postao agresivan. Bugarski ovčari su vekovima uzgajani kao nezavisni psi čuvari, koji u polju i na širokim prostranstvima, prilikom čuvanja stada, sami donose odluke. Ukoliko osete opasnost, sigurno će napasti.

Predanja kazuju da se nisu libili da se uhvati u koštac s vukovima ili medvedima kako bi odbranili stado.

Zdravlje i nega bugarskog ovčara

Nemaju većih zdravstvenih problema, ubrajaju se u veoma zdrave i izdržljive pasmine. Veoma su aktivni – svakog dana bi ih trebalo voditi u duže šetnje, igrati se s njima i omogućiti im zahtevan fizički trening. Dlaku bi im trebalo redovno češljati, svaka dva do tri dana. Životni vek im je od 12 do 14 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *