Bugarski ovčar: rasa koju je proslavio Vladimir Putin - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bugarski ovcar
Od Nikola Nedeljković - 24/06/2018

Bugarski ovčar: rasa koju je proslavio Vladimir Putin

Kad je pre nekoliko godina ruski predsednik bio u poseti Bugarskoj, od premijera Bojka Borisova na poklon je dobio štene bugarskog ovčara.

Ovaj bucmasti štenac osvojio je srce Vladimira Putina i to je bio jedan od retkih trenutaka kad smo videli nasmejanog ruskog predsednika.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Njihove fotografije obišle su svet i ova rasa postala je planetarno popularna, iako mnogi pre fotografije s Putinom za nju nikada nisu čuli.

Karakteristike bugarskog ovčara

Ova rasa još uvek nije kinološki priznata u Evropi i svetu, a karakteristike rase sistematizovane su na osnovu proučavanja 200 pasa ove rase.

Bugarski ovčar je pas čuvar i radni pas, izgledom podseća na šarplaninca. Nepoverljiv je prema strancima i ima izražen zaštitnički stav. Ukoliko mu se neka osoba ne dopadne − biće na distanci, ali će znati da zareži i da zalaje kako bi upozorio osobu koja mu se ne dopada da mu ne prilazi.

Posvećen je vlasnicima, odan, može biti i kućni i radni pas, u zavisnosti od navika i mesta stanovanja vlasnika. Ovaj pas braniće druge kućne ljubimce, jer se odlično slaže sa psima i drugim životinjama, dok će na farmi čuvati stado i kuću.

Vaspitanje bugarskog ovčara

Potrebna mu je rana socijalizacija i disciplina kako ne bi postao agresivan. Bugarski ovčari su vekovima uzgajani kao nezavisni psi čuvari, koji u polju i na širokim prostranstvima, prilikom čuvanja stada, sami donose odluke. Ukoliko osete opasnost, sigurno će napasti.

Predanja kazuju da se nisu libili da se uhvati u koštac s vukovima ili medvedima kako bi odbranili stado.

Zdravlje i nega bugarskog ovčara

Nemaju većih zdravstvenih problema, ubrajaju se u veoma zdrave i izdržljive pasmine. Veoma su aktivni – svakog dana bi ih trebalo voditi u duže šetnje, igrati se s njima i omogućiti im zahtevan fizički trening. Dlaku bi im trebalo redovno češljati, svaka dva do tri dana. Životni vek im je od 12 do 14 godina.