Brijard: Neustrašiv, obožava decu, čuvar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
brijard
Od petmagazine.rs - 24/04/2019

Brijard: Neustrašiv, obožava decu, čuvar

Kao kućni ljubimac, ali i kao pas koji se koristi u praktične svrhe, francuski brijard ili briješki ovčar veoma je voljen i cenjen u svetu. Nadimak po kojem je nadaleko poznat glasi „srce obmotano krznom”.

Tekst: Vlastimir Ignjatović za magazin “Pas”

Ovaj dugodlaki ovčar prvi put se pominje u 14. veku u svojoj postojbini, Francuskoj. Veoma je popularan i u SAD, gde ih vlasnici neretko drže i po nekoliko u svom domu.

Tokom Prvog svetskog rata uvršteni su u sastav savezničkog Crvenog krsta s humanom svrhom: iznalaženje ranjenih na ratištu, zatim kao kuriri… Na kraju rata, američki vojnici su ih vodili svojoj kući, gde su postali miljenici mnogih porodica.

Karakter

Izvanredni su čuvari stada ovaca i kuće, vrsni lovci na vukove, i veoma privrženi gospodaru. Prilagodljivi su i prijateljski nastrojeni prema nezvanim gostima okupljenih oko vlasnika ako su pravilno i na vreme socijalizovani, jer zbog instinkta čuvara u suprotnom znaju biti nepoverljivi prema strancima. Smatra se da svega dva ili tri psa ove rase mogu bez problema čuvati stado od čak 700 ovaca! Veoma su inteligentni, lako se treniraju i poznati su kao veliki zaštitnici dece. Odlično se slažu s drugim psima jer im je u genima zapisano da zajedno rade i čuvaju.

brijard, brijeski ovcar

Crni, sivi, šareni ili blond, kojima su oči i njuška pokriveni dlakom kao feredžom – svi su veseli, inteligentni i neustrašivi, ali ne i agresivni. Plene svojim pomalo šašavim izgledom, za koji su najzaslužnije nestašne šiške koje im gotovo uvek prekrivaju oči. Brijardova lepršava dlaka, koja se ne linja mnogo, dopada se deci, koja vole da ih miluju i što češće češljaju, a oni ih zauzvrat zahvalno ližu crvenim jezikom. Visoki su od 56 do 67 centimetara i spadaju u veće pasmine.

U domu

Iako ovčari, ovi psi su idealni kućni ljubimci jer obožavaju da budu u društvu porodice, bez obzira na to da li je reč o aktivnostima van kuće (šetnja, planinarenje, kampovanje) ili zajedničkom gledanju televizije iz kreveta. Ovo su psi koji će vas u domu uvek pratiti u stopu. Njihova dlaka zahteva svakodnevno češljanje kako se ne bi mrsila, ali zato s linjanjem nećete imati problema. Očekivani životni vek im je oko 12 godina.

Related Posts