Korat mačka: Donosi sreću, privržena, razigrana - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 02/11/2022

Korat mačka: Donosi sreću, privržena, razigrana

Ova prelepa mačka, koju će mnogi na prvi pogled pomešati s ruskom plavom macom zbog sivkastoplave boje krzna, jedna je od najstarijih rasa mačaka u svetu. Pominje se još u 14. veku, a njen lik danas se nalazi na najvećem broju poštanskih markica u Tajlandu. Njen portret čak visi i u zgradi pošte u provinciji Korat, po kojoj je dobila ime.

Piše: petmagazine

Vekovima su se ove mace u paru darivale mladencima iz visokog staleža kako bi im donele sreću, prosperitet i plodnost. Doskora se nisu prodavale, već isključivo poklanjale kao svadbeni dar.

Lekovite mace

Zbog svoje blage naravi, mačka rase korat se preporučuje kao lek za osobe sa srčanim problemima. Razigrana je i vesela maca, privržena ljudima. Korat mačke su veoma inteligentne i stalno istražuju. Pažljive su s decom, obožavaju društvo drugih mačaka i nisu brbljivice kao njihove zemljakinje iz Tajlanda. Veoma su privržene svojoj ljudskoj porodici.

Najčistija rasa

Za ovu rasu mnogo ljudi nikada nije ni čulo, ali stručnjaci kažu da je korat jedna od najčistijih rasa, jer se insistiralo da se ne meša s drugim vrstama. Spada u manje rase, ali je poprilično teška. Prepoznatljiva je po srcolikom obliku lica i velikim ušima. Interesantno je da sporije raste, tako da svoju punu veličinu i lepotu dostiže tek nakon treće godine.

Na drugom kraju sveta

Na teritoriji SAD ove mace su veoma popularne, a prema dostupnim podacima, na tlo Severne Amerike stigle su 1959. godine, i to kao svadbeni dar Amerikancima koji su se venčali u Tajlandu i svoj poklon poveli kući.

Korat mace su veoma inteligentne, svojeglave i uvek će dobiti ono što žele. Umeju da budu veoma posesivne kad je reč o vlasnicima i žele njihovu nepodeljenu pažnju. Uvek su im u blizini i neće se udaljiti čak ni kada u dom ušetaju nepoznati ljudi. Ove mace nikako ne vole da su same, zato su se oduvek i poklanjale u paru.

Korat mačke uživaju u svim vrstama igre, mentalnim igricama i učenju novih trikova. Veoma su aktivne i ove pametnice ćete svemu naučiti pohvalom, maženjem i poslasticama. Vole mir i tišinu.

Nega i zdravlje

Veoma su zdrave mace, malo se linjaju i četkanje jedanput nedeljno biće sasvim dovoljno da im dlaka bude zdrava, meka i sjajna.