Zvezda malih ekrana: Jutro uz Prvu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 14/08/2018

Zvezda malih ekrana: Jutro uz Prvu

Već nešto više od pet meseci, uz prvu jutarnju kafu, osim najvažnijih vesti i aktuelnih tema, dobijamo i preko potrebnu dozu radosti i smeha gledajući kako u „Jutru sa Jovanom i Srđanom” raste malena i neodoljiva čokoladna labradorka po imenu Prva

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Prva TV/Promo

Prvi put u istoriji srpske televizije imamo privilegiju da putem malih ekrana posmatramo kako jedna kuca od preslatkog šteneta stasava u terapijskog psa koji će ulepšati život i olakšati svakodnevicu svom budućem vlasniku.

Labradorka Prva na televiziji Prva svojim nestašlucima ulepša nam početak svakog radnog dana, a mi smo Jovanu Joksimović i Srđana Predojevića zamolili da nam otkriju kako je ovaj preslatki pas došao u njihov jutarnji program i koliko je i njima ulepšao radne dane.

Kako je labradorka Prva stigla na TV Prvukako ste došli na ovu divnu ideju, i da li ste želeli baš čokoladnog labradora i baš ženku? 

Jovana: – Baš smo želeli ženku i baš smo želeli čokoladnog labradora. Srđan i ja smo došli zajedno do te ideje i veoma mi je drago što jesmo. Prva nam je prvo uletela u studio a onda – pravo u srce.

Srđan: – Labrador je inače savršena rasa za ovaj naš poduhvat, a to je da ona bude specijalno treniran pas za pomoć osobi s posebnim potrebama.

Da li je Prva već krenula na treninge kako bi postala pas vodič i terapeutski pas koji će svom novom vlasniku pomagati u svakodnevnim aktivnostima?  

Jovana: Prva je odmah po dolasku počela da prolazi kroz osnovne treninge lepog ponašanja i vaspitanja, socijalizacije s drugim psima i navikavanja na razne zvukove. Terapeutska obuka još uvek nije počela, jer je potrebno da je se završi to ,,tinejdžersko ludilo”, koje prolazi kad napuni osam meseci. Tek tada će Prva biti dovoljno sposobna i fokusirana za dalje razvijanje i kompleksniji i intenzivniji trening.

Šta sve ovaj trening podrazumeva, koje vežbe, komande,trikove?

Srđan: – Osnovna obuka podrazumeva nekoliko komandi: sedi, lezi, čekaj, fuj, dođi, pored, mesto, stani, koje je Prva u velikoj meri savladala sa samo četiri meseca i mnogo smo ponosni na nju. Sami trikovi nisu toliko u fokusu koliko terapeutska obuka, jer će naša Prva nekome ulepšati i olakšati život, što je full-time posao i ne ostavlja toliko vremena za izložbe.

Poznato je da držanje psa u radnom prostoru utiče na bolje raspoloženje, smanjenje stresa i veću produktivnost u obavljanju radnih zadataka. Koliko je vama i svim zaposlenima Prva ulepšala i olakšala radne dane?

Jovana: – Prva samom svojom pojavom mami osmehe svim zaposlenima, ulepšava nam rad, i što je najvažnije – smanjuje stres. Svi je obožavaju i koliko se ona navikla na celu našu ekipu toliko su se i oni navikli na nju. Jedna kratka anegdota – šunjala se po studiju i uletela našoj koleginici Živani Šaponji Ilić pravo u krilo dok je ona uživo radila vesti. U programu se ništa nije videlo, malko joj je posedela u krilu, izmamila kratku sesiju maženja i otišla.

Srđan: – To su svakodnevne situacije s njom kod nas u studiju, pa ako primetite da se kadar malo neprirodno mrda, znajte da to Prva ili žvaće nogavicu kamermanu ili prosto trči za loptom bez ikakve brige što joj se stativ nalazi na putu.

Ovde je Prva bila beba

Kako je izgledao period prilagođavanja; da li vam ponekad svojim nestašlucima oteža vođenje jutarnjeg programa?

Jovana: – Bilo je potrebno određeno vreme adaptacije, kako za nju tako i za nas, jer nikada do sada nismo imali ovakvog člana ekipe. Ali je to trajalo svega nekoliko dana. Dešava se da se zaigra pa lane u programu, dođe do gostiju i pokušava da ih pozove na igru. Neretko u toj, skoro pa dečjoj zanesenosti i uzbuđenju protrči, sruši nešto sa stola… Ali nam ništa od toga nije otežalo rad niti u jednom momentu.

Srđan: – Prosto smo je od samog početka poželeli, shvatili i prihvatili kao našeg ljubimca, člana ekipe i kao, sad već ne tako malog, dlakavog saputnika. Upravo ti njeni nestašluci nas nasmeju, oraspolože i definitivno nam ulepšaju jutro.

Da li ste zahvaljujući Prvoj možda bliže odluci da svojim mališanima nabavite psa?  

Jovana: – Mislim da mi još uvek nismo spremni da preduzmemo taj korak, ipak je to velika odgovornost. Ali svakako nije isključeno…

Srđan: – Mi smo tu odluku već odavno doneli. Pored 200 ribica u akvarijumu, član naše porodice je šestomesečna šiba inu.

na početku televizijske karijere

Svi gledaoci su primetili da gosti zaista uživaju otkad se ona vrzma po studiju. Koje su najčešće reakcije koje dobijate od gostiju?

Jovana: – Često se dešava da gosti uđu, prođu pored nas i odmah se zalete ka Prvoj, a i ona ka njima. Njenom šarmu je prosto nemoguće odoleti. Naravno, postoje i gosti kojima nije toliko prijatno, ponekad su i razne alergije u pitanju, ali u dogovoru s našom ekipom u studiju i s veterinarom, da svima bude ugodno Prva iskoristi te trenutke odmora za šetnju.

Srđan: – Prva je zaista najveća zvezda! Pa samo je meni izgrizla ne zna se koliko dugmadi na košuljama i pertli na cipelama, i baš nju briga što mi imamo emisiju i pričamo tu s gostima. Kada želi da se igra, ili da doručkuje, staviće nam to do znanja jasno i glasno i, koliko mogu da primetim, niko joj do sada nije odoleo.

Sigurna sam da sve zanima da li nakon radnog dana neko od zaposlenih Prvu vodi kućiko brine o njoj nakon završetka profesionalnih obaveza?

Jovana: – O njoj brinu profesionalni petsiteri i treneri pasa, koji je i dovode, za vreme emisije su stalno tu i nadgledaju je sve vreme, brinu o svim njenim potrebama i nakon završenog radnog dana je vode kući, na zaslužen odmor.