Znam s kim si bio! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 07/04/2022

Znam s kim si bio!

Da li ste se ikada zapitali šta se zaista dešava sa vašim psom kada se vratite iz kuće prijatelja, koji takođe ima pse, a vaš krzneni prijatelj počne da vas njuši kao lud?

Piše: petmagazine

Psi komuniciraju prvenstveno mirisom. Oni takođe imaju univerzalno čulo mirisa koje mi nemamo, što im omogućava da “osete“ emocije onih oko sebe. Dakle, kratak odgovor je da, istina je da vaš pas može reći kada ste bili u blizini drugog psa. Čulo mirisa psa je između 10.000 i 100.000 puta osetljivije od našeg, i to u zavisnosti od rase. Psi takođe imaju od 125 miliona do 300 miliona mirisnih žlezda, koje, kao što možete zamisliti, doprinose njihovoj sposobnosti da namirišu skoro sve. Kada ste bili u blizini drugog psa i vratili se kući svom krznenom prijatelju, postoji prilično velika šansa da će malo poludeti i početi da vas njuškaju. To je zato što ili osećaju nešto što nikada ranije nisu osetili, ili prepoznaju feromon psa sa kojim ste bili. Zanimljivo, zar ne?

“Vide“ kroz njušku

Psi mogu otkriti neobičan feromon koji se nalazi u urinu, fekalnoj materiji, koži i krznu drugih životinja. Vaš pas će moći da kaže mnogo o tome gde ste bili i sa kim ste bili. U stvari, psi mogu reći da li je drugi pas bio mužjak ili ženka, šta su jeli, gde su bili, čemu su bili izloženi, da li su se porodili, pa čak i u kakvom su raspoloženju.

Ne postoje istorijski dokazi o tome da je pas prvi put namirisao drugog psa na osobi, ali to ne znači da se to nije dešavalo hiljadama godina. Iako možda ne znamo mnogo o tome kada su psi počeli da osećaju druge pse, znamo dosta o njihovom čulu mirisa. Kada psi nešto namirišu – bilo da ste vi ili vatrogasni hidrant na uglu – dobijaju čitavu priču. U jednom njušku saznaju više nego što možemo i zamisliti. Dok se ljudi uglavnom oslanjaju na svoju viziju, psi se oslanjaju na čulo mirisa. Moglo bi se čak reći da “vide” kroz nos. Zahvaljujući svom akutnom čulu mirisa, oni su u stanju da razlikuju pojedince i bolje razumeju svet oko sebe. To znači da znaju gde ste bili i sa kim ste bili, čak i ako pokušate da to prikrijete, otuda se psi koriste na graničnim prelazima, carinama, vojsci .. itd.

Psi ne koriste samo svoj nos da nanjuše mirise, već i svoja usta. Kada pas udahne miris, on se kreće u nosnu šupljinu, koja je podeljena u dve različite komore sa više od 200 miliona olfaktornih receptora. Miris tada postaje zarobljen sluzokožom, dok olfaktorni receptori rade prekovremeno da obrađuju miris. U mnogim slučajevima, potrebno je više od jednog šmrkanja da bi pas udahnuo dovoljno molekula mirisa da identifikuje miris i informacije o objektu. Ovo objašnjava šta se dešava kada vaš pas gubi razum njuškajući vašu odeću nakon što se vratite na primer, iz petšopa.

Ljubomora

Mnogi psi se ponašaju kao da su ljuti kad nanjuše druge pse na nama. Međutim, oni zapravo nisu ljuti, jednostavno možda su samo ljubomorni. Postoji studija koju je provela dr. Christine Harris, u kojoj je dokazala da psi zapravo mogu biti ljubomorni. Uvela je plišane igračke za pse i dala vlasnicima istih pasa da te igračke maze ispred svojih pasa. 72% njihovih pasa pokazalo je ljubomorno ponašanje tako što je ugrizlo igračku ili je odgurnulo