Zavijanje je poruka za vlasnika i druge pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zavijanje psa
Od petmagazine.rs - 23/03/2020

Zavijanje je poruka za vlasnika i druge pse

Zašto psi zavijaju? ‒ često je pitanje vlasnika, iako većina pretpostavlja da je to osobina nasleđena od njihovih divljih predaka, vukova. To jeste deo istine, ali ima još mnogo razloga zbog kojih naši psi glasno i dugo zavijaju.

Tekst: magazin „Pas“; Foto: Shutterstock

Sigurno ste bar jednput noću izašli na terasu i čuli da neki komšijski pas zavija „na mesec”, i to najčešće neki haski. Stručnjaci nam otkrivaju koji su sve razlozi zbog kojih naši kućni ljubimci „tužno pevaju”.

Genetika

Istraživači veruju da pseće zavijanje ima veze s vučjim, i da je posredi genetika, odnosno nasleđeno ponašanje koje naši mezimci nose u genima. Utvrđeno je odavno da antičke rase pasa imaju DNK gotovo identičan vučjem, i da se veoma malo razlikuju. Kod zavijanja je konkretno reč o veštini komunikacije, odnosno vukovi, antički i današnji divlji psi zavijaju kako bi okupili čopor koji se raštrkao tokom lova. Kao i psi, i vukovi su društvene životinje i nastoje da svi članovi čopora budu na okupu. Oni vukovi (i psi) koji zaostaju tokom lova, ili po povratku iz lova, zavijaju kako bi čoporu dojavili svoju lokaciju. Možemo tako reći da je zavijanje svojevrsni svetionik koji pokazuje gde se životinja nalazi. Iz istog razloga, ako svog mezimca ostavite predugo samog, on može početi da zavija i da vas tako doziva. „Vrati se kući”, kao da poručuje.

Granice i odbrana

Nadalje, naši kućni ljubimci ovakvo oglašavanje koriste i kada drugi pas zađe na njihovu teritoriju kako bi ga obavestili da tu baš i nije poželjan i da nastavi dalje. Zavijanjem oni druge pse obaveštavaju da ako ne ustuknu, može doći do tuče. Takođe, kao odbrambeni mehanizam, zavijanje psima služi da pse (i ljude) u svom okruženju obaveste da je došlo do neke promene, da upozore da se dešava nešto neuobičajeno. Takođe, ako se ispred zgrade začuje zvuk motora nepoznatog, novog automobila, ili neki stranac stoji pred vratima, neki psi će lajati, a drugi – zavijati.

Privlačenje pažnje i anksioznost

Ima i onih pasa koji, prema rečima stručnjaka, zavijanjem privlače pažnju na sebe. I psi umeju da manipulišu našim osećanjima, naročito ako se osete zapostavljenim, pa će naći način da dobiju našu nepodeljenu pažnju. Zavijanje, međutim, može ukazivati i na to da vaš pas pati od straha od odvajanja (separacione anksioznosti). Mnogi psi to čine kada se vlasnik sprema da izađe iz kuće, jer znaju da će ostati sami. Ovo je vid protesta upućen vlasniku i znači „Ne ostavljaj me”.

Odgovor na stimulans

Stručnjaci za ponašanje pasa ističu i da psi mogu zavijati i kao odgovor na neki stimulans iz okruženja. Na primer, najčešće su to glasne sirene, policijska, vatrogasna ili sirena kola Hitne pomoći. Može to biti i neka reklama na televizoru, neka pesma, zvuk muzičkog instrumenta… Psi zavijaju i kako bi osnažili veze u svom čoporu, bilo to u ljudskom domu ili u čoporu pasa. Psi zavijaju zajedno, a neretko se i mnogi vlasnici pridruže svom ljubimcu, pa zavijaju uglas.

Povreda ili otkriće

I na kraju, naučnici kažu da pas zavijanjem može da nam ukaže na to da se povredio i da ga nešto boli. Ljudi jauču, a psi zavijaju kada osete jak, nepodnošljiv bol. Ima i pasa, naročito lovačkih, koji su naučeni da zavijaju kada otkriju životinju koju lovci traže.

Rase koje najčešće zavijaju

Apsolutni pobednici u ovoj, „pevačkoj” disciplini jesu aljaski malamut, američki eskimski pas, bigl, gonič rakuna (coonhound), jazavičar, baset, sibirski haski.