Zašto psi zakopavaju hranu? - Pet Magazine
pas jede
Od Dijana Đukić - 18/07/2019

Zašto psi zakopavaju hranu?

Psi koji su skloni „hordašenju” i skrivanju hrane mogu da naprave ozbiljan problem. Zato je važno da ih na vreme odviknete od toga

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Jedna od obaveznih slika u crtaćima, bar onima koje su starije generacije gledale, jeste pas koji zakopava kost. Većina vlasnika pasa koji imaju dvorište potvrdiće vam da nije reč samo o legendi ili izmišljotini. Psi često kopaju rupe u kojima skrivaju hranu ili igračke.

Odgovor na pitanje zašto to čine ne možemo dati sa sigurnošću, ali gotovo je izvesno da je reč o instiktu koji su zadržali iz vremena kad su živeli u divljini. U to vreme obrok im nije bio garantovan svakog dana jer su za hranu morali sami da se snalaze. Zato su im rupe u zemlji služile kao neka vrsta frižidera. Kad bi imali dobar dan i ulovili više plena nego što im je neophodno, psi su višak zakopavali u zemlju i čuvali ga za dane kad im ne ide baš najbolje. Te navike do danas se nisu oslobodili.

Neki poznavaoci objašnjavu to tvrdnjom da psi nemaju koncept budućnosti i da nisu svesni da ćete im i sutra poslužiti ručak. Kako bilo, zakopavanje hrane u današnje vreme može predstavljati ozbiljan problem za vlasnike. Posebno ako nemaju dvorište, pa psi pokušavaju da iskopaju rupu u parketu. Čak i ako ne prave štetu na taj način, dešava se da komade hrane sakriju negde u kući, a da vlasnik to sazna na teži način – kad se pokvari i počne da se oseća.

Čuveni Cezar Milan predlaže rešenje za pse hordere – stvaranje „rituala” u vezi s obrokom. Prema njegovom savetu trebalo bi da uvek počnete s dugom šetnjom u koju ćete povesti psa. S jedne strane, od toga će se umoriti i ogladneti, a s druge, kaže Milan, nateraćete ga da svoj obrok „zaradi”. Kad dođete kući, pripremite hranu i izdajte psu komandu da sedne pre nego što spustite činiju pred njega. Ne popuštajte i ne služite obrok dok vas ne posluša. Čim pas prestane da jede i udalji se od činije – obrok je gotov. Uzmite činiju i ne hranite ga sledeći put dok ne ponovite sve ove korake. Tako ćete onemogućiti psa da se vrati po hranu i sakrije je.

Uvek će imati onoliko hrane koliko mu je potrebno, ali neće imati višak koji će čuvati za „crne dane”.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *