Zašto čau-čau ima tamnoplavi jezik - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 18/01/2021

Zašto čau-čau ima tamnoplavi jezik

Većina pasa ima ružičasti jezik, ali postoji nekoliko rasa koje nisu tipične i njihovi jezici su tamnoplave ili crne boje

Izvor: Index.hr

Obično je reč o rasi čau-čau, ali postoje još neke s tom karakteristikom, na primer šar-pej. Razlog zbog kojeg se to događa je dodatna pigmentacija.

Čau-čau se rađa s ružičastim jezikom, a njegova boja se počinje menjati kad su stari osam do deset nedelja. Takođe, nije retkost da s godinama izgube malo pigmentacije pa im u starosti jezik ponovno postane ružičast.

Oni potiču iz porodice pasa špic, koja uključuje sledeće rase koje imaju slične karakteristike: samojed, sibirski haski, malamut, akita, šiba inu, pomeranac, vučji špic i norveški gonič losova.

Iako svi ovi psi dele neke osobine sa čau-čau, poput karakteristične građe tela, gustoće dlake, uspravnih ušiju u obliku trougla i repa, postoji jedna razlika. Čau-čau je jedina pasmina čiji jezik menja boju iz ružičaste u tamnu. Ako pak to nije slučaj, velika je verovatnoća da vaš pas nije čistokrvan i da je mešanac drugih pasmina iz obitelji špiceva, piše Cesarsway.com.

Evo i rasa koje su sklonije dodatnoj pigmentaciji: erdel terijer, australski govedar, belgijski ovčar, crni ruski terijer, flandrijski stočarski pas, dalmatiner, euroazijski pas, brazilski pas, gordon seter, kai ken, jindo, planinski mješanac, rodezijski gonič lavova, shiloh ovčar, mekodlaki pšenični terijer, tajlandski gonič i tibetanski mastif.

Related Posts