Vodič za socijalizaciju štenaca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Marija Marjanović sa ucenicima
Od petmagazine.rs - 20/04/2020

Vodič za socijalizaciju štenaca

Ključ uspešne socijalizacije je da uvek kada vaše štene izlažete novim situacijama, taj čin povežete s nečim lepim kako bi pas iz njih izvukao pozitivna iskustva. Kada kažemo s nečim lepim, mislimo na poslastice, maženje, igru, pohvalu.

Tekst i Foto: Marija Marjanović i Nikola Urošević iz „MN obuke pasa i edukacije vlasnika”

Socijalizacija je jedna od najvažnijih stvari u životu jednog psa, a i u vašem suživotu s njim. Pod socijalizacijom podrazumevamo postepeno navikavanje šteneta na odrasle ljude, decu, druge pse i druge životinje. Ona pomaže psu da bude druželjubiv, da nauči da prihvati prisustvo drugih ljudi, pasa i drugih životinja.

Pozitivna motivacija

U treningu štenaca isključivo se koriste metode pozitivne motivacije. Svako novo iskustvo vašem štenetu mora biti predstavljeno kao pozitivno. Najčešća greška novih vlasnika pasa je zanemarivanje važnosti socijalizacije psa dok je još štene. U ranoj socijalizaciji je od velike važnosti da se štene navikava na razne zvukove, mirise, ljude, druge pse i razne aktivnosti. Štenci koji nisu dobro socijalizovani mogu da razviju velike probleme u ponašanju, što je jedan od osnovnih razloga zašto psi završavaju na ulici i u prihvatilištima. Habituacija je navikavanje na nežive stimuluse kao što su različiti zvukovi (zvuk fena, miksera, blendera, usisivača, automobila, piskavih igračaka, grmljavine, vatrometa…). Ključ uspešne socijalizacije odnosno habituacije je da uvek kada vaše štene izlažete raznim novim situacijama, njih povežete s nečim lepim kako bi ono iz njih izvuklo pozitivna iskustva. Kada kažemo s nečim lepim, mislimo na poslastice, maženje, glas niske frekvencije.

Najčešća pitanja vlasnika

Na individualnim časovima i radionicama s vlasnicima i njihovim psima odgovaramo na veliki broj pitanja, ipak, određena se izdvajaju, kao što su:

* Štene se plaši piskutavih loptica od trenutka kada ga je udarila loptica. Da li bi trebalo da uzmemo veću loptu pa da lupamo njome o pod ispred njega?

Odgovor je: Ne. Plaši se piskutavih loptica zato što je imalo negativno iskustvo. U toj situaciji se vraćamo korak unazad u treningu sa psom i postepeno ga izlažemo predmetu, u ovoj situaciji to je loptica. Prvo bi lopticu trebalo samo da vidi, da ne pišti. Kasnije, pritiskamo lopticu i sve vreme obraćamo pažnju  na govor tela psa. To znači da ako primetimo da je pas pod stresom – prestajemo s treningom.

* Štene se plaši zvuka usisivača i fena, laje i beži. Pokušavala sam da ga jurim sa usisivačem i drškom da ga usisavam kako bi se navikao, ali samo je još više režao. Šta da radim?

Odgovor: Pas je pokazao strah od usisivača i vlasnik bi trebalo da ugasi usisivač i da se vrati na početak, na upoznavanje psa sa samim usisivačem i povezivanjem s nečim pozitivnim. Nekad vlasnici nesvesno nagrade nepoželjno ponašanje, i onda nastane bezbroj nezgodnih situacija, kako za psa tako i za vlasnika.

Primer za fen i usisivač: Uzmite fen (usisivač) i dopustite vašem ljubimcu da ga istraži, dok je isključen, razume se. Dok ga njuška, nagrađujte ga sa granulicama/maženjem,  rečima „bravo”, „dobar pas”. Kada se vaš ljubimac navikne na predmet, onda ga možete uzeti sa poda, uključiti u struju i pozvati ljubimca. Kada ljubimac dođe, uključite uređaj na sekund i istog momenta dajte ljubimcu nagradicu. Povećavajte vreme i jačinu duvanja polako. Ako sa ovom vrstom obuke počnete sa štenetom od dva meseca, ovaj posao ste završili za najviše tri dana, a u pojedinim slučajevima i posle samo jednog dana. Vreme je individualno. Isti princip je i sa mikserom, blenderom, vatrometom, petardama… samo što za ova poslednja dva možete koristite prednosti vremena u kojem živimo i puštati ih preko Youtube-a.

* Vlasnica se plaši nepoznatih ljudi kada se uveče vraća kući, s obzirom na to da živi u zgradi koja je zavučena. Međutim, njeno štene od sedam meseci je počelo da, kad god se vraća uveče iz šetnje i neko naiđe u prolazu laje na prolaznike. Vlasnica tada obično povuče psa za povodac i ubrza korak. Koje je rešenje?

Odgovor: Pas je shvatio da svako veče kada su u šetnji i u određenim situacijama, naročito kada naiđu prolaznici, vlasnica promeni ponašanje. Pas je u početku bio pod stresom, pokazivao je vlasnici da se u takvoj situaciji ne oseća prijatno, međutim, vlasnica je nesvesno zanemarila takve signale (kao što su češanje, pas je išao podvijenog repa…). Kasnije, u situaciji kada je ona iznenada vrisnula (iza ćoška je izašao prolaznik), pas je zalajao i od tada laje isključivo uveče u šetnji, u tom prolazu. Samo povlačenje povoca u takvoj situaciji neće rešiti lajanje psa. Prvo na čemu bi trebalo raditi jeste promena ponašanja vlasnice tokom šetnje. Zatim, ako se i nakon promene ponašanja vlasnice lajanje psa nastavi, počinje se s modifikacijom ponašanja psa.

Nikola Urošević sa učenikom

* Vlasnik nam objašnjava kako njegovo štene hoće da se igra samo sa igračkama njegove dece, a da svoje ignoriše. Kako rešiti ovaj problem?

Odgovor: Dečje igračke su od početka dolaska šteneta u vaš dom bile dostupne, pa ih je samim tim doživeo kao svoje. Daljim radom sa psom i vlasnikom došli smo do zaključka da je štene spavalo s dečjim igračkama, da su mu ih deca bacala da ih donese. Bile su interesantne od početka pa je onda i normalno da njih više voli. One predmete koje im od njihovog dolaska u dom učinimo interesantnijim, bilo putem hrane kao obroka ili poslastica, igre ili zvuka ‒ postaju predmeti koje oni vole.

* Svaki put kada vidi decu, moje štene beži. Imali smo jedno iskustvo kada je dete potrčalo ka njemu da ga pomazi i slučajno ga zgazilo. Od tada hoće da pobegne. Šta da radim?

Odgovor: Vaše štene je doživelo neprijatno iskustvo prilikom upoznavanja s detetom. U takvoj situaciji bi trebalo da se vaše štene upozna s detetom u prostoru bez ometača, bez naglih i brzih pokreta, obraćajući pažnju na govor tela psa. Prilikom upoznavanja obavezno ohrabrujte štene govoreći „bravo” i dajući mu poslasticama.

Šta bi sve štene trebalo da nauči

pas uci

Navikavanje na dodir: čišćenje ušiju, pregled zuba, sluznica, otvaranje usta, pregled očiju i sluznica, sečenje noktiju, štipanje za kožu, golicanje po nosu, okretanje ljubimca na stranu, držanje u naručju, držanje psa i češkanje po stomaku, grljenje psa, brisanje šapa peškirom, umotavanje peškirom, stavljanje ama i ogrlice.

Navikavanje na ljude: žene / muškarce, ljude druge boje kože, visoke muškarce, osobe s dubokim glasom, osobe s bradom, starije osobe, ljude sa šeširom/kapom/kacigom, ljude sa čizmama, ljude u trenerkama s kapuljačom, ljude s rancem, ljude s naočarima za sunce, ljude koji hodaju sa štapom, decu, decu dok se igraju, bebe, ljude koji trče, beskućnike/ljude koji čudno hodaju.

Navikavanje na druge pse: pse koji se lepo igraju, pse koji znaju da tolerišu štence i vole s njima da se igraju (nisu grubi tokom igre), štence koji se lepo igraju.

Druge životinje: mačke, ostale životinje u vašem domaćinstvu.

Razne podloge: beton, linoleum/ klizave površine, metalni podovi / šahtovi, drhtave podloge / mostovi/ marina, stepenice, mokra trava, blato, sneg.

Zvukovi: grmljavina, vatromet/ petarde, vriska dece, zvuk alarma, lajanje pasa, zvuk interfona, zvuk saobraćaja, sirena, zvuk lupanja čekića, zvuk usisivača/ fena.

Objekti sa točkovima: skejtbord, roleri, kante za smeće sa točkićima, kolica za kupovinu, kolica za decu, kolica za osobe sa invaliditetom, bicikli, automobile, autobusi, motori.

Predmeti: šerpe, ćebad i čaršavi, metle, baloni, kišobrani/suncobrani, kese koje nosi vetar, ulični znakovi.

Okruženje: okruženje bez mnogo ljudi, okruženje s mnogo ljudi, okruženje s mnogo saobraćaja, tržni centri, izložbe pasa.