Više veruju psima nego braći i sestrama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i dete
Od petmagazine.rs - 15/03/2019

Više veruju psima nego braći i sestrama

U jednoj desetogodišnjoj studiji koja je nedavno okončana i bavila se emotivnim i socijalnim razvojom dece, prikupljeni su, između ostalog, podaci o njihovim odnosima s ljubimcima.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shuttesrtock

Analizirajući te podatke, istraživač Met Kasl fokusirao se na to kako kvalitet odnosa s ljubimcima utiče na njihov život, odnose s drugima i na njihovu budućnost. Rezultati su ga iznenadili. Očekivao je da će otkriti da deca koja imaju jaku vezu s ljubimcima imaju srećnije detinjstvo, ali rezultati su bili daleko kompleksniji.

Otkrio je da deca koja su na neki način bila uskraćena, bilo da je reč o bolesti, razvodu ili nekoj vrsti nestabilnosti, po pravilu imaju jaču vezu s ljubimcima nego sa svojim vršnjacima, mada su imali manji akademski uspeh i češće patili od zdravstvenih problema. Met skreće pažnju da bi razlog za to mogla da bude činjenica da su predodređeni za takve probleme zbog sredine iz koje dolaze.

Uprkos tome, takva deca su sklonija društveno odgovornom ponašanju – rado pomažu drugima, dele i lako uspostavljaju saradnju. Najveće iznenađenje je što se ispostavilo da se deca, posebno devojčice koje su imale pse, radije „poveravaju” ljubimcu nego braći i sestrama.