U Kini više neće jesti pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zatvoreni psi
Od petmagazine.rs - 09/04/2020

U Kini više neće jesti pse

Kina priprema nove smernice koje predviđaju svrstavanje pasa u kućne ljubimce, a ne više u domaće životinje za uzgoj, objavilo je kinesko ministarstvo poljoprivrede kao jedan od odgovora na pandemiju koronavirusa.

Izvor: Hina, Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Premda je pseće meso delikates u mnogim kineskim regijama, ministarstvo poljoprivrede objavilo je u sredu da pse više neće smatrati stokom. Domaće životinje uzgajaju se radi hrane, mleka, krzna, izrade vlakana i lekova ili za sportske potrebe i vojsku.

  • Kada je reč o psima, zajedno s napretkom ljudske civilizacije i zahvaljujući brizi javnosti i ljubavi za životinje, psi su se “specijalizovali” i postali čovekovi drugovi, a s obzirom na to da se u svetu ne smatraju domaćim životinjama, neće biti regulisani kao domaće životinje ni u Kini – navodi se u nacrtu.

Veruje se da je novi virus korona potekao od jedne vrste šišmiša, a na ljude je mogao preći preko neke druge vrste koja se prodavala na tržnicama u kineskom gradu Vuhanu, gde je patogen prvi put identifikovan. Kina je nakon toga zabranila uzgoj, trgovinu i konzumaciju divljih životinja i povukla sve izdate dozvole. Obećala je i da će revidirati zakone kako bi zabrana bila trajna.

Nacrt smernica objavljen u sredu, koji je otvoren za javnu raspravu, navodi 18 tradicionalnih vrsta domaćih životinja, uključujući goveda, svinje, živinu i kamile. Dodaje takođe 13 „posebnih” vrsta koje će biti izuzete iz ograničenja za trgovinu divljim životinjama, uključujući alpake, fazane, nojeve i lisice.

Šenžen je prvi kineski grad koji je prošlog meseca zabranio konzumaciju psećeg mesa.

Humane Society International, organizacija za zaštitu prava životinja, procenjuje da se u Kini zbog mesa ubije gotovo 10 miliona pasa godišnje, uključujući ukradene kućne ljubimce.

  • Ovaj predlog mogao bi biti naznaka prekretnice kad je reč o zaštiti životinja u Kini – rekla je glasnogovornica organizacije Vendy Higins.