Turska: Građani hrane ulične životinje tokom epidemije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/04/2020

Turska: Građani hrane ulične životinje tokom epidemije

Građani Turske već su odavno poznati kao veliki ljubitelji životinja, jednako mačaka i pasa, te kao njihovi brižni čuvari u vremenima krize.

Izvor: BBC.com

I naš portal kao i mediji širom sveta objavljivali su dirljive priče i fotografije građana Turske koji su tokom surovih zima i ekstremno niskih temperatura životinje puštali u tržne centre da se ogreju, obezbeđivali im hranu i vodu, u svojim radnjama im pravili privremeni smeštaj dok se spoljašnji uslovi ne poprave.

Isto je i danas, u vreme epidemije virusa korona. Odluku da se tokom izolacije građana u kućama o lutalicama brinu volonteri, aktivisti i sami građani kojima je dozvoljeno da izađu napolje, donelo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova kako hiljade uličnih životinja ne bi bile gladne i žedne. Takođe, odluka se odnosi i na pomoć prihvatilištima za nezbrinute životinje koji su u vreme pandemije virusa korona takođe na udaru i u teškoj situaciji.

Photo credit: ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Prema podacima iz 2018. godine, samo u Istanbulu ima 162.970 uličnih mačaka i 128.900 pasa lutalica. Na društvenim mrežama građani Turske masovno zahvaljuju ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Sojluu što je doneo ovako humanu odluku u vremenu velike globalne krize.

Hrane se i golubovi u parkovima, a ne samo kuce i mace. Na zvaničnom “Tviter” profilu distrikta Bajrampaša u Istanbulu objavljene su fotografije volontera koji hrane ulične životinje uz poruku: “Mi smo sa našim pravim prijateljima sa kojima delimo život”.

Photo credit: twitter @bpasabelediyesi

I turski ministar pravde Abdulhamit Gul na svom zvaničnom tviter-nalogu objavio je fotografiju sa svojim psom uz poruku: “Ne smemo napustiti naše prijatelje životinje tokom ovih teških dana”.