Tuga u Minesoti: Uginuo pas gradonačelnik - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas gradonacelnik
Od petmagazine.rs - 01/03/2019

Tuga u Minesoti: Uginuo pas gradonačelnik

Počasni gradonačelnik gradića Kormorant u Minesoti, pirinejski planinski pas Djuk (Vojvoda), uginuo je u 12. godini života. Djuk je “odslužio” četiri mandata, odnosno, kako su naveli tamošnji mediji, 28 psećih mandata, nakon čega je otišao u “penziju” zbog lošeg zdravlja.

Izvor: Tanjug
Vlasnica Karen Nelson izjavila je za portal “Detroit Lejks onlajn” da je Djuk pio lekove za artritis, da je dva puta imao lajmsku bolest, dok njegov vlasnik Dejv Rik sumnja da ga je i pre par godina udario auto.

“Oni su kao deca. Nikada nisam imao decu, tako da je on bio sve što sam imao”, rekao je Rik pričajući o svom psu Djuku.

pocasni gradonacelnik minesote

U svojoj penziji, počasni gradonačelnik Kormoranta uživao je odmarajući se na travnjaku i jedući svoju omiljenu hranu – čizburgere, sušeno meso i slatkiše. Stanovnici gradića rekli su da je Djuk “najpošteniji političar” na svetu. U martu ili aprilu, Djuku će biti podignut spomenik ispred gradske opštine. On je 2014. godine prvi put izabran za gradonačelnika ovog gradića, a u glasanju je pobedio čak i svog vlasnika.

“Ja sam dobio nekoliko glasova, a on me je pobedio”, priča Rik uz smeh, dodajući da je borba protiv kandidata kao što je Djuk, sa nežnim očima i velikim srcem, bila veoma teška.

gradonacelnik djuk
Dog Mayor

Te 2014. godine u Kormorantu su organizovani izbori za počasnog gradonačelnika, a svako ko je donirao jedan dolar mogao je da glasa. Nakon što je Djuk izvojevao pobedu, njegova popularnost je značajno porasla, a pojavio se i u čuvenom časopisu “Nacionalna geografija”, u emisiji Stiva Harvija, kao i na brojnim paradama.