Oni su jedina bića koja vas vole više nego sebe - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 06/12/2018

Oni su jedina bića koja vas vole više nego sebe

Četvoronožni drugari su dragoceni deo naših porodica. Svi koji su imali kućnog ljubimca znaju koliku radost oni donose u našu svakodnevicu i kako na brojne načine pozitivno utiču na naše raspoloženje.

 

Izvor: B92.net/ljubimac, Foto: Shutterstock
Ipak, sa dolaskom hladnijih dana, sve je više slika napuštenih ljubimaca koji nemaju sklonište i hranu tokom zime, što je problem sa kojim se suočavaju gotovo svi gradovi u Srbiji.

JKP „Veterina Beograd“, koje je zaduženo za poslove komunalne Zoohigijene na teritoriji Beograda, ima šest prihvatilišta u kojima je u svakom trenutku smešteno više od 3.000 pasa.

U nastavku, donosimo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo, ako do sada niste, da razmotrite udomljavanje kuce ili mace, naročito u zimskom periodu.

Kućni ljubimci su dobri za naše raspoloženje

Opšte je prihvaćena i testirana teorija da kuce i mace mogu biti naši najbolji drugari kako u detinjstvu, tako i u odraslom dobu. Postoje čak i mišljenja da psi mogu da pomognu kod lečenja tuge i depresije – čak i ako niste istraživač, naučnik ili psiholog, ovo mišljenje vam sigurno nije strano, samo ukoliko se setite širokog osmeha koji vam uvek izazove pas koji vas pozdravi mahanjem repom!

Kućni ljubimci nam pomažu da budemo aktivni

Ukoliko imate ljubimca u dvorištu, a samim tim i prostor za njega da se istrči i igra, onda znate koliko energije oni imaju i koliko je zabavno učiti ih trikovima i različitim igrama. Čak i ako živite u stanu, obaveza izvođenja psa u šetnju svakodnevno dobra je i po vaše fizičko zdravlje, jer vam predstavlja važnu rekreativnu rutinu. Jednom kada svog ljubimca uvedete u život, biće vam nezamislivo da on nije tu, ali će vam biti i potrebna izbalansirana ishrana za novog člana porodice – proizvođač hrane Purina pruža upravo to, kroz svoj bogat asortiman proizvoda raznovrsnih ukusa i formi.

Udomljavanjem činite dobro delo

Mnogo je napuštenih pasa u našoj zemlji, ali dobre vesti su da malim koracima možemo uticati na rešavanje ovog problema – udomljavanjem napuštenih pasa, na primer, umesto kupovine rasnih.

  • Mi nebrojeno mnogo puta ponavljamo koliko koristi ima od usvajanja napuštenih kuca ili maca, koliko je humano kada napuštenoj životinji pružite toplinu doma, da ne pominjemo tek koliko radosti će vam oni uneti u život, kao pokazatelj zahvalnosti što ste ih usvojili – kaže direktor JKP „Veterina Beograd” Branimir Grubić i dodaje – Oni su jedina bića na planeti koja vole više nego sebe.

Zimsko vreme pravi je momenat za novog člana porodice

Uživanje u prazničnoj čaroliji i krugu najdražih postaje još lepše uz četvoronožnog prijatelja. Ljubimci unose posebnu radost u odrastanje, a – kako nam kažu zaposleni u JKP „Veterina Beograd“ – oni takođe pozitivno utiču na decu. Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost za decu da uče o odgovornosti i razvoju empatije, nesebičnosti i bezuslovne ljubavi.

Udomljavanje je lak i jednostavan proces

Ukoliko se nosite mišlju da udomite napuštenu životinju, a niste sigurni jer mislite da je taj proces previše komplikovan – nemate o čemu da brinete! Za udomljavanje je potrebna samo želja da nekoj od napuštenih kuca pružite toplinu doma i ljubav, a postupak u kojem postajete vlasnik kućnog ljubimca koji je čipovan, vakcinisan protiv besnila i sterilisan je vrlo jednostavan.

Možete da uspostavite kontakt sa JKP „Veterina Beograd“, pri čemu je potrebno da ste punoletni i imate ličnu kartu, izaberete psa i potpišete Ugovor sa ovim preduzećem, čime postajete vlasnik sa svim pravima i obavezama.

Na kraju, važno je istaći da su neodgovorni vlasnici najveći problem kada se govori o broju napuštenih pasa, i zato je veoma važno znati da su naši novi drugari živa bića koja imaju svoje potrebe, i kojima treba pružiti svu ljubav.