Svakodnevna igra je veoma važna za psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 06/09/2023

Svakodnevna igra je veoma važna za psa

Svi znaju da je igranje igara sa psom zabavno, ali ono što često ne uzimamo u obzir je da prednosti igre prevazilaze samo zabavu. I ne govorimo samo o prednosti za psa, već i za nas, ponosne vlasnike. Igra je korisna za sve, iz nekoliko razloga.

piše: petmagazine.rs

Prvo, na taj način vi zapravo trenirate svog psa na zabavan način. Jedna od omiljenih igara baci i donesi koju psi prosto obožavaju, zanimljiva je i podstiče fizičku aktivnost. To je dobra fizička vežba za vas i vašeg psa, jer vaš pas ima priliku da oslobodi svu suvišnu energiju. A pošto igranje sa psom zahteva da se uključite, to znači da ćete se oboje više baviti fizičkom aktivnošću. Uvek kada čitamo o očuvanju zdravlja spominje se više fizičke aktivnosti, pa zašto ne biste spojili lepo i korisno – zabavili se i bili aktivni, zajedno sa vašim najboljim prijateljem. I zbog vas, i zbog njega.

Drugo, igra pruža mentalnu stimulaciju. Interaktivne igre poput, recimo, vraćanja frizbija, daje vašem psu šansu da samostalno donosi odluke i pomaže mu da izgradi fokus. Kada sakrijete neku igračku ili recimo hranu u nekim namenskim posudicama ili prostirkama, podstičete psa traga i koristi svoj njuh u rešavanju problema – u ovom slučaju, kako doći do zalogaja. Da ne govorimo o tome da i mi ovu igricu treba dobro da osmislimo, kako naša šapica zalogaj ne bi našla za tren oka.

Treće, igra je zabavan način za ublažavanje stresa i poboljšanje celokupnog raspoloženja, i vašeg i vašeg psa. Provođenje vremena sa psom može imati smirujući efekat, a neke studije su otkrile da to može pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. Drugim rečima, što više provedete vremena sa svojim psom, to može da bude samo dobro za vas, a o radosti i sreći psa, tek da ne govorimo.

Četvrto, igranje s psom jača vašu vezu, jer je reč o kvalitetnom provođenju vremena sa psom. Ne pružate im samo zabavu kada ih uključite u igru, već održavate i rutinu (koju psi vole). Odvojite svaki dan neko vreme koje ćete provesti sa vašim psom, u igri.

Peto, igra može i da smanji problematično ponašanje pasa, poput prekomernog lajanja. Kada se redovno igrate sa psom, zaokupljate ga i angažujete, smanjujući šanse da se sami uključe i pronađu svoju zabavu na svoju ruku.

Šesto, na kraju, ali ne najmanje važno, igranje sa psom može vam poboljšati društveni život. Bez obzira gde idete, velika je verovatnoća da ćete vi i vaš pas usput upoznati neke nove ljude. Studija iz 2015. godine otkrila je da vlasnici kućnih ljubimaca imaju 60% veću verovatnoću da upoznaju ljude u svom susedstvu, koje ranije nisu poznavali. A koliko smo svi prijatelja stekli, zahvaljujući našim četvoronožnim članovima porodice?

Da li se igrate svaki dan sa svojim psom? Ako je odgovor – ne, nadamo se da ćete početi, posle čitanja ovog teksta. Podelite ga drugim vlasnicima pasa!