Svaka peta osoba radije bi imala psa nego bila u vezi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vlasnik
Od petmagazine.rs - 24/02/2020

Svaka peta osoba radije bi imala psa nego bila u vezi

Istraživanje britanske organizacije The Kennel Club, posvećene brizi o psima, pokazalo je da bi svaka peta osoba radije imala psa nego bila u vezi. Čak polovina ispitanika potvrdila je da su privrženiji svojim psima jer su pouzdaniji od ljudi.

Izvor: Index.hr/ljubimci, Foto: Shutterstock

Bil Lambert, predstavnik organizacije, istakao je da je u porastu broj ljudi koji bi radije delili svoj život s četvoronožnim prijateljem nego s ljudskim partnerom. On objašnjava da psi svojim vlasnicima daju priliku da se rasterete od problema koji ih muče u svakodnevnom životu. Šetnja sa psom po svežem vazduhu ili maženje na kauču veoma su pogodne za čoveka sa psihološke tačke gledišta.

  • Psi mogu imati puno sluha, pomažu svom vlasniku da se izbori sa stresom i igraju značajnu ulogu u poboljšanju njegovog zdravstvenog i fizičkog stanja – kaže Lambert.

Istraživanje takođe pokazuje da su psi od velike koristi i za one koji tragaju za ljubavlju. Više od petine ispitanika je otkrilo da su pozvani na sastanak dok su šetali svoje pse. Kao najprimamljivija pasmina su se pokazali biglovi, špringer španijeli i nemački ovčari, stoji u navodu UNILAD-a.

Vlasnici korgija i zlatnih retrivera su, takođe, podelili podatak da su im njihovi psi pomogli u pronalaženju ljubavi. Lambert smatra da ovo saznanje nije nepojmljivo, s obzirom na činjenicu da su psi savršeni za “probijanje leda”.

  • Obično ljubav prema psima povezujemo s dobrim ljudima – smatra on.