Štencima je potrebno više vitamina i minerala - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ishrana stenaca
Od petmagazine.rs - 19/06/2020

Štencima je potrebno više vitamina i minerala

Hrana bi trebalo da bude kompletna, uravnotežena i laka za varenje, kako bi štene najbolje i najbrže iskoristilo sve sastojke iz hrane.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Zdrav početak života i zdrave navike od samog početka su preduslov dugog i zdravog života. Ovo važi, kako za ljude, tako i za naše četvoronožne prijatelje.

Zbog toga je jasno zašto na ishranu mladunaca moramo obratiti posebnu pažnju.

Majčino mleko i štenci

Skotnost kod pasa traje oko dva meseca. Zatim kuja donosi na svet mlade koji su još uvek nesposobni za samostalan život i u potpunosti zavise od majke.

Prva i osnovna hrana svih sisara je majčino mleko. Ono je u ovom periodu nezamenljivo i u njemu se nalaze sve hranljive materije neophodne za život i razvoj ovih malih bića.

Kako vreme odmiče, majčino mleko ne može više da zadovolji sve potrebe štenaca za dalji rast, pa se negde u uzrastu od mesec dana počinje s dodavanjem čvrste hrane u ishranu mladunaca.

Rast i razvoj štenaca

Potrebe štenaca u ovom periodu svakako nisu iste kao potrebe odraslih pasa, ili potrebe ljudi, već im je potrebna posebna hrana prilagođena njihovim specifičnim potrebama, tj. kompletna gotova hrana za Juniore.

S obzirom na to da psi imaju posebnu dinamiku rasta, a postoje i velike rasne razlike, period odrastanja može različito trajati. Psi rastu 12 puta brže od ljudske bebe. Čovek postaje potpuno telesno zreo negde sa 18 godina. Male rase pasa sazrevaju negde s devet meseci, srednje velike rase pasa od 12 do 15 meseci, a velike i džinovske rase pasa između 18. i 24. meseca.

U ovom periodu štene bi trebalo da izgradi jak imuni sistem, da razvije jake i snažne kosti i zube, mišićnu masu… Zato je štencima potrebno više energije, belančevina, masti, vitamina i minerala, naročito kalcijuma i fosfora u ishrani.

Hrana bi trebalo da bude kompletna, uravnotežena i laka za varenje, kako bi štene najbolje i najbrže iskoristilo sve sastojke iz hrane. Kompletna gotova hrana za Juniore sadrži sve navedeno.

Kompletna gotova hrana za štence

Formula za zdrav početak sadrži visokokvalitetne belančevine iz mesa koje pomažu štenetu da izgradi snažne mišiće. Hrana je napravljena u odgovarajućoj proporciji mesa i prirodnih vlakana koje se lako iskorišćavaju.

Takođe sadrži specijalnu mešavinu vitamina E i antioksidanata koji štenetu pomažu da izgradi jak imuni sistem.

Postupak uvođenja čvrste hrane štencima trebalo bi da bude postepen. Negde s mesec dana, dok i dalje sisaju, nekoliko obroka se zamenjuje čvrstom hranom. Na početku se granule daju navlažene, kako bi ih štene lakše konzumiralo.

Vremenom se sve veći broj obroka zamenjuje gotovom hranom, dok štene potpuno ne prestane da sisa.

Doziranje hrane za štence

Važno je znati da su potrebe štenaca velike, a kapacitet njihovog želuca mali i da ne mogu odjednom da prime veliku količinu hrane. Zato se štencima daju češći obroci u manjim količinama. U prvo vreme jedu oko šest obroka dnevno, a kako rastu, broj obroka se postepeno smanjuje, a količina hrane po obroku postepeno se povećava.

Kad dostignu potpunu telesnu zrelost, postepeno se prelazi na hranu za odrasle tj. Adult.