Srednjeazijski ovčar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 10/12/2020

Srednjeazijski ovčar

Jedna od najstarijih rasa na svetu gajena za potrebe čuvanja stada ovaca od prirodnih predatora

Piše: Petmagazine.rs

Srednjeazijski ovčar, koji se naziva i alabaj, stara je rasa pasa koja vuče poreklo od tibetanskog psa od pre 4.000 godina i nastao je na teritoriji Azije, tačnije Avganistana, Irana, Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Mongolije. U početku su gajeni za potrebe čuvanja stada ovaca od njihovih prirodnih predatora, medveda i vukova. Ipak, kasnije su uzgajivači uvideli da i ljudi imaju dosta koristi od njih i zbog toga su počeli da ih gaje i za potrebe čuvanja domova i samih ljudi, da bi ova rasa s vremenom prirasla srcu vlasnika.

Ovo je danas jedna od najpopularnijih rasa pasa u Rusiji i jedna od najotpornijih s obzirom da mogu da podnesu izuzetno niske temperature.

Izgled

Srednjeazijski ovčar je skladne građe, velike visine i srednje dužine, mišićav. Mužjaci su krupniji i hrabriji od ženki, sa naglašenijim grebenom i većom glavom. Punu zrelost dostižu oko treće godine.

Teli im je malo duže od visine u grebenu. Veća visina je poželjna, ali građa mora ostati proporcionalna. Glava im je masivna i u skladu je sa izgledom psa, skoro četvrtastog oblika. Njihov rep je debeo u korenu i posađen prilično visoko. Uobičajeno, rep ima srpast oblik, a kada pas miruje rep mu visi. Tradicionalno kupiranje repa još uvek se primenjuje u zemlji porekla i u zemljama u kojima nije zakonom zabranjeno. Prirodni rep se isto vrednuje kao kupirani.

Koža im je elastična i opuštena da bi sprečila povrede u slučaju borbe sa predatorima. Dlaka na glavi i na prednjoj strani nogu kod ovih pasa je kratka i gusta, sa dobro razvijenom poddlakom. Ima ih u svim bojama, osim genetski nasleđene plave i braon u bilo kojoj kombinaciji, i osim crnog plašta kod svetlosmeđih pasa.

Mužjaci su visoki oko 70 cm, a ženke do 65 cm.

Težina mužjaka je 50 kg i više dok su ženke teške do 40 kg.

Takođe, treba napomenuti da primerci ove rase nisu svuda isti, te u zavisnosti od predela u kojem se gaje postoje vidljive razlike između jedinki, koje se ogledaju u tipu i boji njihove dlake. Primerci koji žive u Tadžikistanu i na planini Pamira imaju dužu dlaku, u Uzbekistanu su psi lakši. Najbolji tip nastao je u Turkmenistanu, gde su psi jaki i grubi, sa kratkom i gustom dlakom, a 1990. godine turkmenski alabaj proglašen je nacionalnim blagom i njegov izvoz je od tada strogo kontrolisan.

Karakter

Samopouzdani, uravnoteženi, tihi, ponosni i nezavisni. Ovi psi su vrlo hrabri i imaju veliku radnu sposobnost, izdržljivost i prirodni instinkt za odbranu teritorije. Pokazivanje neustrašivosti prema velikim predatorima njihova je karakteristična osobina.

Potreban mu je iskusan vlasnik koji poznaje rase čuvare i njihov temperament i nije rasa za neautoritativnog vlasnika. Cilj treninga ovog psa je da vlasnik postigne status lidera čopora.

Srednjeazijski ovčar zahteva veliko dvorište, ograđeno. Nedovoljno veliki prostor može da dovede do dosade, potrebno mu je mnogo šetnje i treninga.

Related Posts