Sindrom crnog psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 19/04/2023

Sindrom crnog psa

Kada prihvatilišta ili spasioci fotografišu pse za usvajanje, kako bi ih postavili na svoju stranicu ili na društvene mreže, psi svetlije boje dlake skoro pa uvek su imali prednost pri udomljavanju

Piše: petmagazine.rs

Sindrom crnog psa je fenomen u usvajanju kućnih ljubimaca u kojem se crni psi ignorišu u korist pasa koji imaju svetliju boju dlake. Posmatrano od skloništa i spasilačkih grupa širom sveta, ovaj sindrom je problem koji negativno utiče na stopu usvajanja crnih ljubimaca, a razlog za ovu pojavu je nejasan.

Usvojitelji mogu proći pored crnih pasa zbog stigme straha od određenih vrsta rasa – kao što su rotvajleri, na primer. Filmovi i televizijske emisije često prikazuju velike, crne pse kao agresivne i zastrašujuće, što bi takođe moglo ubediti potencijalne usvojitelje da ih izbegavaju. Neki veruju da bi se moglo svesti na to koliko su psi fotogenični. Poznato je da se crni psi ne fotografišu dobro, s druge strane, psi sa svetlijom dlakom da. Kada skloništa ili spasioci fotografišu svoje životinje koje se mogu usvojiti kako bi ih postavile na svoju stranicu ili na društvene medije, psi svetlije boje dlake skoro pa uvek imaju prednost pri udomljavanju.

Poreklo i istorija

Ovaj fenomen se proučava decenijama, a medijsku pažnju privlači od 2000-ih kada su aktivisti počeli javno da se bave ovim pitanjem. Istorijski gledano, sindrom crnog psa može se pratiti unazad.

U mitologiji i folkloru, crni psi se redovno prikazuju kao čuvari podzemnog sveta, a takođe često su predstavljeni kao loši predznaci uopšte. Te priče datiraju stotinama godina unazad i mogu se uvući u um potencijalnog usvojitelja. Neki ljudi veruju da je sindrom crnog psa možda posledica toga što potencijalni usvojitelji povezuju crnu boju sa zlom.

Druge teorije uključuju činjenicu da su crni, odnosno psi sa tamnom dlakom, manje uočljiviji i da se crni psi jednostavno ne fotografišu dobro i, kao rezultat, ne privlače udomitelje. Pored stigme straha od određenih rasa koje se često prikazuju kao agresivne, geografska lokacija takođe može uticati na ovaj sindrom.

Crne mačke su u sličnoj situaciji i često su podložne istom fenomenu. Neki veruju da su crne mačke u težem položaju zbog sujeverja i njihove povezanosti sa vešticama, što bi moglo da odvrati potencijalne vlasnike.

Uticaj

Zaposleni u prihvatilištima širom sveta kažu da su iz prve ruke bili svedoci sindroma crnog psa u akciji. Zbog ovog fenomena, veće, crne rase pasa imaju tendenciju da ostanu u skloništu znatno duže od manjih pasa svetlije boje.

Dok neki veruju da je zaista teže za crne pse da pronađu svoje zauvek porodice, nauka nije dokazala ili opovrgla teoriju. Postoji nekoliko studija koje su u suprotnosti jedna s drugom.

Studija objavljena u „Journal of Applied Animal Velfare Science“ 2002. godine otkrila je da psi crne boje dlake negativno utiču na stope usvajanja i kod pasa i kod mačaka. Istraživači su rekli da su stope usvajanja bile mnogo niže kod čisto crnih životinja. Čini se da su druge naučne studije u suprotnosti sa ovim rezultatima, poput one koja gleda koliko dugo su psi ostali u dva skloništa u Njujorku 2013. godine. Ta studija je utvrdila da boja dlake nije imala uticaja na dužinu njihovog boravka i primetila da sindrom crnog psa može samo da stupi na snagu u određenim delovima sveta, verovatno zbog kulturnih razlika.

Iako je teško utvrditi da li je ova pojava stvarnost u prihvatilištima ili ne, ljubitelji životinja mogu se složiti da je to nepoželjan fenomen.

Kako pomoći

Crni psi se ne razlikuju od pasa drugih boja. Ponašaju se isto, pružaju istu količinu ljubavi kao i psi sa svetlo dlakom. Ako želite da pomognete u smanjenju uticaja sindroma crnog psa, usvajanje jednog je savršeno rešenje.

Usvajanje crnog psa je siguran način da pomognete crnim psima da zauvek pronađu domove. Idite u najbliži azil da biste pronašli svog novog krznenog prijatelja. Spasavanje crnog psa iz prihvatilišta će napraviti prostor za više životinja koje su spremne da budu spasene.

Ako nemate mesta da nabavite psa za sebe, razmislite o donaciji prihvatilištima ili spasilačkim službama kako biste pomogli, te dali crnom psu više nade da pronađe dom. Takođe, volontiranje je odličan način da se pozitivno utiče na život psa bez trošenja velike sume novca ili obaveza koje će promeniti život.

Možete da pomognete i tako što ćete podeliti svoja razmišljanja o ovom pitanju sa prijateljima, porodicom i zajednicom. Ohrabrite ih da usvoje crnog psa ili mačku i obavezno podelite fotografije kućnih ljubimaca koji se mogu usvojiti na društvenim mrežama kako biste im dali podsticaj.