Saveti: Ne lomite im srca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
sta smeta psu
Od petmagazine.rs - 26/05/2018

Saveti: Ne lomite im srca

Naravno da nikada namerno nećete povrediti svog psa, ali postoje stvari koje se vama ne čine strašnim, a njima nanose patnju.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Stručnjaci za ponašanje pasa i psiholozi otkrivaju nam da kada ih obraćanjem ili ponašanjem zbunjujemo, psi tada osete nervozu, strah ili patnju. Tada se neretko i nevaljalo ponašaju jer nas ne razumeju i frustrirani su.

Evo koje bi navike i ponašanja trebalo da promenite kako ne biste žalostili vaše ljubimce:

„Odmah dođi ovamo!

Psi dolaze do nas kada očekuju nagradu bilo da je reč o poslastici, loptici, maženju ili poljupcu. Kada komandu dođi izgovorimo ljutitim tonom zbunjujemo psa, pogotovo kada ne razume zašto da dođe (dok je u igri s drugim psima, njuška ili istražuje). Ako umesto nagrade na komandu dođi dobiju kaznu (grdnju), vaš pas više neće reagovati na ovu komandu, odnosno, neće doći kada ga zovete. Nikada ga ne kažnjavajte kada se odazove i posluša vas.

Ne dozvoljavajte psu da skače na ljude

Čak i kada je to izraz radosti.  Iako vam prijatelji ili rođaci kažu da im to ne smeta i da obožavaju vašeg psa, vaš mezimac ne sme da skače ni na koga, jer pas ne pravi razliku između visoke i stamene osobe, krhkog starca ili starice, ili deteta koje može da obori. Najpogrešnije je davati mu da na nekoga skoči, a onda mu to zabranjivati, jer mu ništa neće biti jasno. Zapamtite – doslednost je jedini način vaspitavanja psa – ili nešto sme uvek ili ne sme nikada. One koji ulaze u vaš dom upozorite da kada uđu ignorišu psa ili mu okrenu leđa dok ushićenje ne prestane i tek tada se mogu pozdraviti s njim.

Nikada psu nemojte nos natrljati greškama

Ovo bukvalno shvatite. Prva i osnovna lekcija je da psa naučite da se nužda obavlja napolju, ali ako mu se to dogodi u stanu, ni slučajno mu nemojte njušku uroniti u ono što je za sobom ostavio. To će mu samo biti signal da bi trebalo da vas se plaši i ništa drugo neće naučiti. Bilo da imate štene ili većeg psa koji se tek uči ovoj važnoj lekciji, izvodite ga često napolje kako bi znao da nema potrebe da nuždu obavlja u stanu. I ne čekajte da se uzvrti, već se trudite da ga preduhitrite.

Ne vucite povodac

Ako vidite da vas pas vuče i ide na svoju stranu, a ne sluša vas, tada se samo ukopajte u mestu kao drvo i ne pomerajte se. Pas će shvatiti da mora da vas sluša i čim osetite da je povodac labav nastavite da hodate. Druga varijanta je da krenete u suprotnom pravcu. Uvek ga nagradite kada vas sluša i kada hoda pored vas, i trudite se da ga često pomazite i gledate u oči – to je najbolja nagrada i pas će vas garantovano slušati. Potrebno je mnogo strpljenja, ali uspećete.

Vreme za nuždu nije za igru

Naročito kasno u noć ili rano ujutru. Naučite psa da najpre obavi svoje, a onda da njuška i istražuje, i igra se s drugim psima. To je naročito korisno ako je veoma kasno pa nije trenutak za dugu šetnju.

Ne terajte psa na mesto

Naročito ako je to mesto ljubimcu omiljeno za odmor i relaksaciju. Krevetac, transporter ili bilo koji kutak gde pas uživa ne sme biti mesto gde će trpeti kaznu.

Ne obraćajte se psu i ne dodirujte ga dok laje

Koliko god bilo iritantno, najbolji način da pas prestane da laje je kada ga ignorišete. Ali, uvek ga počastite kada je tih.

Ne dozvolite psu da prosi hranu

Dovoljno je da mu samo jednom date hranu sa stola i gotovo je. Uvek će moliti i cvileti za ručkom. To nikako ne znači da mu ne date vašu hranu, ali tek nakon što završite s obrokom i sipate mu je u činiju. Naučite ga komandi „mesto“ dok ručate i dajte mu omiljenu igračku da se njome zanima.

Uvek imajte vremena i raspoloženja za igru sa psom

Bez obzira na to koliko ste umorni i napeti. Ako mu vi ne obezbedite zabavu i stimulaciju, oni će je pronaći sami – najčešće u vašem ormanu ili će gristi i žvakati sve pred sobom.

Psi imaju nagon da stalno nešto žvaću

Zato im obezbedite dovoljno igrački koje smeju, a sve predmete koje ne smeju da diraju sklonite s poda i zatvorite ih u ormariće.