Saveti: Kuco, dobro došla! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/12/2018

Saveti: Kuco, dobro došla!

Dajemo vam savete šta je sve potrebno da uradite pre nego što bucmasto štene stigne u vaš dom, kao i kako da mu od prvog dana priuštite najbolju moguću negu, ishranu i udoban život. 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock, Mars

Ako planirate da u svoj dom uselite novog krznenog člana porodice, on neće zauzeti samo mesto u vašem srcu, već će „osvojiti” i vaš životni prostor, i iz korena promeniti vaš život i navike.

Ali i život šteneta se drastično menja odvajanjem od legla i zato je potrebno da o njemu brinete na pravi način kako bi izraslo u zdravog i srećnog psa. Ako će vaša porodica postati bogatija za novog čupavog ukućanina, evo šta je potrebno da znate:

U stanu/kući

Pre svega, vaš dom mora postati pet-friendly zona, potpuno prilagođena životu psa. Ne brinite, sve što je potrebno da učinite jeste:

* Pre nego što štene ušeta u vaš dom, trebalo bi mu namestiti udobno mesto za ležanje ispavanje – prostirku, krevetac, jastuk. Dobro bi bilo da mu se da i neki iznošeni komad garderobe (majica ili potkošulja) kako bi se privikavalo na miris novih vlasnika.

* Potrebno je odrediti mesto za hranjenje i postaviti činije za hranu i vodu. Činija s vodom trebalo bi da uvek bude puna i da se voda redovno menja (da bude uvek sveža).

* Pelenu za obavljanje nužde postaviti u jedan ćošak stana koji nije mnogo prometan, a nije ni mnogo udaljen od kućnog „saobraćaja” ili u ćošak zastakljene terase. Prvom prilikom kada štene na tom mestu obavi nuždu –obavezno ga pohvalite. Pohvala može da bude i samo reč „Bravo!” izgovorena veselim tonom, maženje, igra ili hrana. Za nagrađivanje koristite poslastice, ali ne više od dve do tri na dan (keksići) ili četiri do pet zalogajčića (bites).

* Nabavite igračke (da ne budu male i da ne mogu lako da se pregrizu).

Zdravlje

Kada je reč o zdravlju, prvi i osnovni korak svakog odgovornog vlasnika je – vakcinacija.

* Pre svake vakcine pas mora da bude očišćen od crevnih parazita (preporuka su Drontal tablete za pse). I nadalje u životu trebalo bi ga redovno čistiti od parazita, na svaka tri do četiri meseca.

* Štenci se vakcinišu protiv zaraznih bolesti i protiv besnila.

* Otprilike sedam dana nakon čišćenja od parazita štene bi trebalo odvesti na vakcinaciju.

* Posle vakcine pas može biti malo pospan i to je normalno, neka vas to ne brine.

* Štene ne bi trebalo da dolazi u kontakt sa drugim životinjama i da izlazi napolje dok ne dobije revakcinu.

* Vakcinacija štenadi vakcinom protiv zaraznih bolesti obavlja se po sledećem programu:

– prva vakcina se daje sa osam do devet nedelja starosti;

– druga tri do četiri nedelje nakon prve;

– treća sa 16 i više nedelja starosti.

Po primanju treće vakcine, vakcinacija se obavlja jedanput godišnje.

* Tokom proleća i leta trebalo bi psa redovno štititi od buva, krpelja i komaraca. Advantix ampule ih štite u periodu od mesec dana. Zaštita od komaraca je veoma bitna jer oni prenose opasnog parazita– srčanog crva. Ampula Advantix protiv buva, krpelja i komaraca se otvori, napravi se razdeljak na dlaci između lopatica dug pet do šest centimetara i cela ampula se nakapa na tu liniju.

Ponašanje

* Psa bi od prvog dana trebalo socijalizovati – što češće ga okruživati ljudima i drugim psima. Idite s njim u goste, neka vam dolaze gosti, vežite ga ispred radnje dok obavljate nabavku, neka sedi s vama u bašti kafića ili restorana, neka dolazi u kontakt sa decom.

* Uvek ga pohvalite kada uradi nešto dobro i kada vas posluša.

* Sve što je zabranjeno za psa (kada čini nešto pogrešno ili nedozvoljeno) jeste „Fuj!”ili „Ne!”. Nemojte koristiti mnogo komandi. Pas osim reči koje stalno ponavljamo prepoznaje i ton kojim mu se obraćamo, pa ga prilagodite komandi.

* Budite istrajni i dosledni – ono što je zabranjeno, uvek mora biti zabranjeno.

Ishrana

* Štene se hrani četiri puta dnevno. Recimo da je najbolje da obroci budu u osam časova ujutru, zatim u podne, u 16 pa u 20 časova.

* Četiri obroka pas ima do uzrasta od četiri meseca, kada bi trebalo preći na tri obroka dnevno, a sa šest meseci starosti na dva obroka tokom dana. Obično vlasnik primeti da pas jedan obrok slabije jede, i taj obrok bi trebalo izbaciti, pa prilagoditi vreme hranjenja. Pas ne bi trebalo da jede noću.

* Suvu hranu bi na početku trebalo vlažiti mlakom vodom i ostaviti dva do tri minuta da omekša. Postepeno prestanite s vlaženjem hrane i uvodite suve obroke (to je bolje za zube).

* Hrana se ostavlja dostupnom 15 do 20 minuta. Sve što pas nije pojeo se sklanja (nikako ne držite hranu u činiji celi dan).

* Ne valja se previše igrati sa psom neposredno nakon obroka.

* Dnevna količina hrane zavisi od vrste hrane koja se daje i preporučuje se praćenje instrukcija za hranjenje koje su navedene na pakovanju. 

* Vodite računa da štenetu ne dajete da jede koliko hoće i kad god hoće da se ne bi ugojilo.

*Od ljudskih namirnica psu možete davati: šargarepu (kuvanu ili svežu), kupus, pirinač, palentu, testeninu, meso (pileće, juneće, ne mnogo svinjskog), ribu. Meso davati kuvano. Ne soliti hranu. 

* Psi ne smeju da jedu: crni luk, beli luk, grožđe, koštice jabuke, čokoladu, šećer, „aspirin”, koske od bataka i karabataka, kosti od ribe.

* Ukoliko pas jede gotovu hranu, ne bi mu trebalo dodavati nikakve tablete vitamina i minerala, jer se sve već nalazi u hrani.

*Ako psu dajete poslastice svakog dana, za 10% bi trebalo smanjiti dnevne količine hrane.

Kompletna gotova hrana

Formula za zdrav početak sadrži visokokvalitetne belančevine iz mesa koje pomažu štenetu da izgradi snažne mišiće. Hrana je napravljena u odgovarajućoj proporciji mesa i prirodnih vlakana koje se lako iskorišćavaju. Takođe sadrži specijalnu mešavinu vitamina E i antioksidanasa koji štenetu pomažu da izgradi jak imuni sistem.

Grickalice i poslastice

Poslastice i nagrade za pse predstavljaju izrazito emotivnu kategoriju pošto ojačavaju vezu između pasa i njihovih vlasnika. Najčešće se primenjuju u vreme vaspitavanja i intenzivnog učenja, kada bi psima trebalo dati potvrdu da su nešto pravilno uradili. Uz pomoć veterinara i nutricionistaiz Waltham centra za ishranu ljubimaca, Pedigree je kreirao širok asortiman ukusnih poslastica i nagrada raznih oblika, veličina i tekstura koje će zadovoljiti i najprobirljivijeg psa. One sadrže vitamine i minerale, a u njima nema veštačkih boja i aroma.

Ukusni zalogajčići Tasty Bites pogodni su za sve pse, a zgodni su i da se ponesu tokom šetnje. U ponudi su različite vrste, različitih oblika, tekstura i ukusa (kockice, kolutići i hrskavi „jastučići”).