Savet: Odaberite najbolju hranu za mače - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 06/12/2018

Savet: Odaberite najbolju hranu za mače

Hrana za mačke, u poređenju sa hranom za pse ili ljudskom hranom, mora da sadrži više belančevina i masti

 

Tekst: Mars za magazin „Mačka“, Foto: Mars

U prvoj godini života, mače će se oslanjati na vas kao da ste njegova mama. Sve što dobije, dobiće od vas. Pre svega, kad je reč o jelovniku, mače ima sasvim drugačije potrebe od nas.

Mače raste 15 puta brže nego beba i ima specifične zahteve, naročito kad je reč o ishrani.

Iako već dugo žive sa čovekom, mačke su i dalje pravi mesojedi. Zato je veoma važno da vaša mačka svakog dana dobija ne samo ukusnu, već i potpunu i uravnoteženu hranu sa svim neophodnim sastojcima koji osiguravaju pravilno funkcionisanje njenog organizma.

Priprema odgovarajuće hrane za mače prilično je komplikovana. Treba im obezbediti unos svih neophodnih hranljivih materija, i to u pravilnoj razmeni. Manjak ili višak neke hranljive materije može da ima ozbiljne posledice po njegovo zdravlje.

Hrana za mačke, u poređenju sa hranom za pse ili ljudskom hranom, mora da sadrži više belančevina i masti. Samo pravilna ishrana daje mačkama potrebnu energiju neophodnu za snažne mišiće i sjajnu dlaku.

Kompletna ishrana mora da sadrži sve ključne hranljive materije:

– Belančevine koje se nalaze u mesu i mleku neophodan su element ishrane mačaka. One sadrže neophodne amino-kiseline, pored ostalog i taurin, specifičnu amino-kiselinu koja utiče na nervni sistem i odgovorna je za dobar vid i zdravo srce mačke.

– Masti obezbeđuju energiju i izvor su masnih kiselina neophodnih za zdravu kožu i dlaku mace. Potrebe mačaka za masnim kiselinama su veće od potreba pasa ili ljudi.

– Lako svarljivi ugljeni hidrati i prirodna vlakna važni su za zdravlje vaše mace.

– Vitamini B i E su ključni za dobar rad metabolizma.

– Vitamini A i D brinu o izgradnji kostiju i zuba, zdravlju sluzokože i vidu mačeta.

– Kalcijum i fosfor izuzetno su važni za zdravlje kostiju i zuba.

Hrana koja sadrži sve to i odgovara potrebama vašeg mačeta jeste kompletna gotova hrana za Juniore. U ponudi se može naći vlažna hrana za mačiće u vidu kesica i suva hrana u briketima.

Vodite računa – prva tri meseca života želudac mačaka nije veći od ljudskog nokta. Zato ih ne treba opterećivati velikom količinom obroka, već im treba ponuditi manje i češće obroke.

Prednost kompletne gotove suve hrane za mace sastoji u tome što im se može ostaviti u činijici dostupna tokom čitavog dana, tako da mače može da dolazi i konzumira je više puta u toku dana.

Vaše mače sa šest meseci može izgledati potpuno telesno razvijeno, ali ono i dalje raste i razvija se, sazrevaju sistemi unutar samog organizma, i dalje mu je potrebna hrana za Juniore.

Negde s godinu dana vaše mače je odraslo i potrebno je da pređete na ishranu sa hranom za odrasle – Adult.