Savet: Postoji li alternativa izlasku u šetnju? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
setnja psa
Od petmagazine.rs - 31/03/2020

Savet: Postoji li alternativa izlasku u šetnju?

Usled epidemije virusa korona u našoj zemlji na snazi je zabrana kretanja od 17 h do 5 ujutro radnim danima i vikendom od 15 h do pet časova ujutro. Kao što smo već pisali, na velikoj muci našli su se vlasnici pasa jer njihovi psi ne mogu toliko dugo bez šetnje tokom koje obavljaju fiziološke potrebe, a ukoliko izađu na ulicu – krše propisane mere Vlade o zabrani kretanja.

Izvor: petmagazine.rs, Foto: Shutterstock

U nadi da će se pronaći neko kompromisno rešenje koje neće ugrožavati zdravlje i dobrobit ljudi, ali ni pasa, zamolili smo stručne saradnike našeg magazina „Pas“, Mariju i Nikolu iz MN obuke pasa i edukacije vlasnika, da vlasnicima daju savet kako da prevaziđu ovu nezgodnu situaciju.

– Većina pasa ne može da izdrži da toliko dugo ne izlazi napolje. Neke od alternativa su promena navika vlasnika i psa, kao što su duže šetnje van policijskog časa, mentalne igrice za pse u domu, navikavanje na pelenu ili veštačku travu, feromonski stubić i slično – savetuju iz MN obuke pasa i edukacije vlasnika. – Odrasli psi se mogu naučiti na obavljanje nužde na terasi i na peleni, međutim, postavlja se pitanje dobrobiti psa. Takođe, da ne zaboravimo bolesne pse i pse na terapiji. Ipak, najvažnije je ne širiti paniku, biti staložen i konsultovati se sa veterinarom, stručnjacima, komšijama, prijateljima… i naći najbolji model.

I sami ste vlasnici pasa. Kako se vi snalazite poslednjih dana i nedelja?

– Snalazimo se kao i drugi vlasnici i potpuno ih razumemo. U ovoj situaciji je važno da budemo odgovorni, da se nikako ne okupljamo u grupama sa vlasnicima u šetnji i u parkovima. Iskoristite dozvoljeno vreme za više kraćih šetnji i pokušajte da svoje pse naučite novim higijenskim navikama. Znamo da nije lako niti jednostavno, ali svima je ovo nova situacija i prilagođavamo se u hodu.