Zdravlje: Spremni za jesen - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 07/11/2018

Zdravlje: Spremni za jesen

Ne preterujte s utopljavanjem ljubimca. Nabavite kabanicu koja će biti dragocena za šetnje tokom kišnih dana. Ne branite psu da trči po barama, blatu ili lišću. Posle izlaska obavezno je češljanje i četkanje dlake. Proverite kućicu

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Dok jedni obožavaju jesen smatrajući je idealnim vremenom za šetnju, sport, pa i ljubav, drugi u njoj vide samo jasan znak da je zima na pragu. Šta god mi mislili o kišnom i hladnom vremenu, naši ljubimci s radošću očekuju novo godišnje doba. Na nama je samo da ih dobro pripremimo za predstojeće mesece i omogućimo im da nesmetano uživaju u jesenjim radostima na otvorenom. Magazin Pas podseća vas o čemu da vodite računa tokom predstojećih novembarskih dana kako bi vaš pas bezbrižno i u punoj formi dočekao zimu.

OBLAČENJE

Pobrinite se da vašem psu ne bude hladno, kako u domu, tako i tokom šetnji. Koliko je ljubimcu potrebno toplote, uglavnom zna svaki vlasnik. Nije na odmet, međutim, podsetiti da je garderoba obavezna svim kratkodlakim, salonskim i krhkim psima. Za razliku od njihovih daljih rođaka jače konstitucije i snažnije dlake, maltezerima, bišonima, jazavičarima, pudlama, čivavama i sličnim rasama neophodna je odgovarajuća garderoba za izlazak napolje.

Malim psima se pletu posebni džemperi ili šiju ogrtači, jakne i kaputi. U specijalizovanim radnjama za životinje izbor garderobe je odličan. Kao u butiku, u njima svaki vlasnik može da izabere šta njegovom psu najbolje odgovara i to isproba – mekani džemper, šuškava jakna s krznenom postavom ili bez nje… Postoji čak i obuća, odnosno nazuvci i čizmice u raznim veličinama, koje su sjajna zaštita za šape. Problem ume da bude što dobar deo životinja ne prihvata da nosi odevne predmete. U tom slučaju ljubimca treba postepeno navikavati na lagani ogrtač, koji će vremenom prihvatiti kao sastavni deo šetnje. Posebno su korisne kabanice, koje su dobrodošle baš tokom kišnih jesenjih dana.

Ne treba zaboraviti da čovek i životinja često nemaju isti doživljaj toplote. Mesto gde pas boravi zato ne treba pregrevati, već mu omogućiti optimalnu temperaturu. Idealno je oko 20 stepeni.

NEGA DLAKE

Seoski psi koji žive napolju s jeseni dobijaju veoma gustu i kvalitetnu dlaku za nastupajuću zimu. Kućni psi, koji žive u uglavnom istim uslovima bez obzira na doba godine, svoju dlaku ne menjaju u ovom obimu. Njihovo krzno zbog toga je ređe i oskudnije, što vlasnici vide kao konstantno linjanje i odbacivanje viška dlake. Najbolji put za održavanje krzna psa jesu četkanje i trimovanje, koje omogućava dobru toplotnu zaštitu. U tom pogledu, najbolje je s vremena na vreme posetiti neki od frizerskih salona za pse. Stručnjaci koji u njima rade na najbolji način uklanjaju mrtvu i ućebanu dlaku, koja ume da postane i opasnost po zdravlje kože ljubimca.

Psima ne treba braniti da trče po vodi, nagomilanom lišću ili raskvašenoj zemlji. Posle šetnje po kiši i blatu, naravno, savetuje se obavezno sušenje šapa i brisanje psa peškirom. Jesenji ritual posle boravka na otvorenom trebalo bi obavezno da sadrži i četkanje i raščešljavanje dlake. To sve zajedno traje kraće od deset minuta, a garantuje dobro stanje krzna životinje.

KRPELJI I BUVE

Jesen nije vreme bujanja ektoparazita, kakvi su buve i krpelji, ali njih nikako ne smemo zaboraviti, iako su temperature znatno niže nego u vreme njihovog masovnog prisustva. To se naročito odnosi na buve, koje napadaju tokom cele godine. U poslednje vreme česta su nagla otopljavanja tokom jeseni i zime, kad se ova vrsta parazita naročito naglo i brzo širi. Oprez je zato neophodan. Vreme maženja i igre s ljubimcem obavezno iskoristite da proverite da mu se u kožu nije uvukao i neki od neželjenih podstanara. Naravno, preventiva se podrazumeva, a na vama je da izaberete preparat koji vašem ljubimcu najbolje pomaže.

ISHRANA

Veliki broj vlasnika pada u zamku koja glasi: U jesenjim i zimskim mesecima ljubimcima je potrebno više hrane. Ovo važi uglavnom za seoske i pse koji neprekidno žive napolju. Njima je zaista potrebna veća količina hrane kako bi efikasnije održavali telesnu temperaturu. Za kućne pse ovo ne važi. Njima je i u hladnom delu godine dovoljna ista količina hrane kolju uzimaju i tokom ostalih meseci. Ne smemo da zaboravimo da pregojenost pasa može da napravi samo štetu, jer je ona uzročnik niza bolesti i komplikacija.

BOLESTI

Tokom hladnog perioda javljaju se bolesti povezane s gornjim disajnim putevima. Najčešće je prisutan zarazni kašalj. Uglavnom je umerenog toka i nakon intervencije veterinara i blage terapije prolazi za pet do sedam dana. Artritični psi i mačke značajno teže podnose hladnoću. Uz regularno utopljavanje, posebno treba zaštititi oboleli zglob ili regiju i upotrebljavati lekove protiv bolova.

KUĆICA

Ukoliko vaš pas živi napolju, jesen je pravo vreme da mu obezbedite dobar krov nad glavom ili prekontrolišete stanje postojeće. Kućica za ljubimca mora da bude dovoljno komforna da pas može lagano u nju da uđe i legne. Najbolje su se pokazale kućice od drveta, izdignute od tla, prekrivene tegolom ili sličnim lakim materijalom. Idealno je da zidovi kućice budu napravljeni od „sendvič” zidova, napravljenih od dasaka s tablama stiropora u sredini. Tako će pseći dom biti topao, a pas neće moći da kruni i oštećuje izolaciju. Dno kućice najbolje je tapacirati etisonom ili materijalom koji se ne „troši” i ne sakuplja prljavštinu.