Savet: I plaže za pse imaju svoja pravila ponašanja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi na plazi
Od petmagazine.rs - 14/06/2019

Savet: I plaže za pse imaju svoja pravila ponašanja

Sigurni smo da već uveliko razmišljate o letovanju, a oni najrevnosniji već su odabrali mesto i datum svog godišnjeg odmora. Svi naši čitaoci koji će na putovanje ovog leta povesti i svoje četvoronožne najbolje prijatelje, trebalo bi da se na vreme informišu u kojim to mestima u regionu ima pet-friendly plaža na kojima mogu da uživaju sa ljubimcima, ali moraju da znaju i koja su to pravila ponašanja na uređenim kupalištima za pse. Potrudili smo se da za vas saznamo sve ove informacije.

Izvor: Index.hr/ljubimci; punkufer.dnevnik.hr; Tekst priredio: petmagazine.rs; Foto: Shutterstock

Kako na uređenim kupalištima postoje pravila za ljude, tako postoje pravila i za ljubimce i vlasnike. Evo koja su:

 • Uvek imajte na umu da su na plažu svi došli da uživaju i budite odgovoran vlasnik. To pre svega znači da morate da sakupljate izmet svog ljubimca na pravilan način. Nemojte ga zatrpavati, već ga pokupite kesicom i bacite u kantu za otpatke.

Pročitajte još: Saveti za putovanje sa ljubimcem

 • Ako je psima boravak na plaži dozvoljen, pazite da ne hoda po tuđim peškirima, ne bacajte mu lopticu bilo gde i sve vreme ga imajte na oku.
 • Nemojte puštati psa tamo gde ne bi smeo da boravi i pobrinite se da ne uznemirava druge ljude i životinje.

Iako ste na plaži za pse, ne biste ih smeli voditi bez povoca. Pridržavajte se pravila bez obzira na to koliko je pristojan i dobro vaspitan vaš pas.

Plaže

Kada je reč o zemljama u regionu koje imaju pet-friendly plaže, već godinama prednjači susedna Hrvatska. Svake godine sve je više uređenih kupališta za pse na Jadranu, a službene plaže za pse prepoznaćete po okruglom znaku s likom psa u središtu ili po službenoj zastavi plaža za pse – kost na šarenoj, žuto-plavo-zelenoj pozadini.

Hrvatska

Evo koja su to mesta i koje plaže na kojima možete uživati s vašim mezimcima:

 • Prva pet-frendly plaža na Jadranu nalazi se u mestu Crikvenica u Hrvatskoj i zove se Monty’s Dog Beach. Bar je pravi raj za vaše najbolje prijatelje jer u njemu mogu uživati u psećem pivu, psećem sladoledu, čipsu i mnogim drugim poslasticama. Ne brinite, bar nudi i ponudu za vlasnike.
 • Na Krku možete pronaći nekoliko plaža na kojima su psi dobrodošli, a najveće pohvale dobile su dve – Punta Šilo jedna je od poznatijih i osim što nudi uređen parking, na šljunkovitoj plaži ljubimci mogu slobodno da skakući i da se kupaju. Tu je i Vela Plaža u Baškoj dugačka čak 1.800 metara i prepuna raznih zabavnih sadržaja. Na njoj vijori i Plava zastava za kvalitet morske vode i čistoću obale.
 • U rovinjskoj uvali Lone naći ćete izvrsno mesto gde bezbrižno možete uživati sa svojim psom. Nalazi se u sklopu zaštićene Park šume Zlatni rt. Jedna od velikih prednosti je blizina centra grada. Određeni deo plaže predodređen je za pse i u uvali Kuvi, kao i na plaži Villas Rubin.
 • U Splitu se na Duilovu nalazi plaža uređena za pse. Sa svim pratećim sadržajima odličan je izbor za dan uz more. Opremljena tuševima, svlačionicama, kućicama/šatorima, stalcima s kesicama za izmet, kao i posudama za vodu.

Crna Gora

Od ove godine i crnogorsko primorje dobiće svoje uređene plaže za pse. Evo koje su i gde će se nalaziti:

 • Na Slovenskoj plaži će takvo kupalište ove godine biti u punoj funkciji sa svom infrastrukturom koju podrazumeva pet-friendly kupalište.
 • Drugo kupalište za pse predviđeno je na plaži Buljarica
 • Treće kupalište gradskog tipa biće na delu plaže ispred hotela “Avala”.
 • Sa psom je moguće boraviti na Adi Bojani i u hotelu „Hunguest Sun Resort 4*” u Herceg Novom (na oba mesta je dozvoljen smeštaj pasa do deset kilograma uz obaveznu kućicu/transporter u kom će spavati).

Italija i Grčka

 • Italija je „kolevka” pet-frendly letovanja, a prednjače Bau Bau Village u Savoni i plaža La Spiagge di Pluto (Bibione, Veneto).
 • Sitonija u Grčkoj ima dosta pet-frendly plaža.