Savet: Hrana za jači mozak - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas bokser
Od petmagazine.rs - 26/03/2020

Savet: Hrana za jači mozak

Promena načina ishrane, odnosno dodavanje određenih hranljivih sastojaka, poput kokosovog ulja, dovodi do toga da pas može duže ostati britkog uma, aktivan i kooperativan.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Naši ljubimci stare. Veliki je broj starih pasa i pasa u gerijatrijskom uzrastu, i stalno raste. To su, u proseku, psi stariji od sedam godina. Zbog razlika u veličini i konstituciji pasa, oni stare različitom brzinom, odnosno duboke godine ne nastupaju istovremeno kod svih.

Starenje

Gerijatrijski period u životu malih pasa, lakših od deset kilograma, počinje u proseku sa 11,5 godina, kod pasa težine od deset do 25 kg sa 10 godina, a kod velikih pasa sa devet, dok je za gigantske pse, koji su teški više od 45 kg, granica sedam godina. To je period života zdravog psa, koji nosi mnogo dobrih strana za zajednički život psa i čoveka: uspostavljena je čvrsta veza, pas je opušten u dnevnom ritmu porodice, ima iskustva u različitim situacijama, a dobro zdravlje mu omogućava da učestvuje u većini životnih aktivnosti.

Međutim, s vremenom počinju da se primećuju promene u ritmu spavanja, zbunjenost u nekim uobičajenim situacijama ili povremeno „zaboravljanje” ranije usvojenih radnji ‒ psa sustiže demencija, odnosno CSD, sindrom kognitivne disfunkcije.

CSD

Sindrom kognitivne disfunkcije (CDS) uobičajeno je stanje kod starijih pasa, a smatra se ekvivalentom Alchajmerove bolesti (AD) kod ljudi. Psi kojima je dijagnostikovan sindrom kognitivne disfunkcije (CSD) pokazuju karakteristične promene u ponašanju ‒ dezorijentisanost, promenu ponašanja pri socijalnim kontaktima (s ljudima i drugim životinjama), poremećaj spavanja, pokazuju znake anksioznosti, gube naučene higijenske navike (mokre u kući). Rešenje za usporavanje starenja mozga i održavanje kvaliteta života, osim u određenim medikamentima, traži se pre svega u ishrani, u stvari u određenim sastojcima hrane koji mogu da „poprave” i poboljšaju funkcionisanje moždanih ćelija, a samim tim i kognitivne sposobnosti psa. Uvođenjem određenih hranljivih sastojaka u ishranu pas može duže ostati britkog uma, aktivan i kooperativan.

Antioksidansi

Studije u kojima su naučnici razmatrali uticaj ishrane, odnosno hranljivih materija na mentalno stanje starijih pasa išle su u pravcu delovanja antioksidanasa i obezbeđivanja dodatnih izvora energije za ćelije mozga. Studija rađena na Kalifornijskom univerzitetu na psima kojima su u ishranu dodavani vitamini E i C (antioksidansi), alfa-lipoinska kiselina i L-karnitin, koji poboljšavaju funkcionisanje delova ćelija odgovornih za stvaranje energije, pokazala je da se uz ovakvu ishranu kod starijih pasa postepeno poboljšala mogućnost usvajanja sve komplikovanijih zadataka (Cotman i ostali, 2002).

Stariji psi čija je ishrana bila bogata antioksidansima pokazali su poboljšanje u učenju i prostornoj pažnji u roku od dve nedelje od početka ishrane obogaćenom hranom. Kada je dijeta kombinovana sa mentalnom stimulacijom kao što su šetnje, smeštaj sa drugim psom i trening, efekti su bili još bolji. U testovima koji se koriste za merenje prostorne memorije starijeg psa i njegove sposobnosti da razlikuje predmete, prepoznaje ih i prilagođava se novim situacijama, psi u čijoj ishrani je bilo više antioksidanasa prošli su bolje nego kontrolna grupa pasa, koji su hranjeni uobičajenom hranom.

Važni hranljivi sastojci

Ostali važni hranljivi sastojci, koji takođe imaju efekat poboljšanja kognitivnih funkcija kod starijih pasa, jesu fosfatidilserin, s-adenozilmetionin (SAM), trigliceridi srednjeg lanca, omega 3 masne kiseline (DHA i EPA). Ovi funkcionalni sastojci u kombinaciji sa drugim antioksidansima (antocijanini iz bobičastog voća), vitaminima B6, B12 i C, ginko bilobom i ekstraktom grožđa, sastavni su delovi suplemenata namenjenih starijim psima. Specifične kombinacije su nastale kao rezultati studija rađenih sa idejom da se poboljša funkcija mozga. Mnogi od funkcionalnih hranljivih sastojaka koji imaju pozitivno dejstvo na nervne ćelije deluju i na ceo organizam, na sve sisteme, što je naravno i očekivano i potrebno jer su svi organski sistemi povezani i uzajamno utiču na funkcionisanje svakog ponaosob.

hrana za mozak

Alternativni izvor energije

Kako pas stari, tako metabolizam glukoze, odnosno njeno korišćenje kao „goriva”, postaje manje efikasan, a to ima za posledicu i manji dotok energije do ćelija mozga. Zato su mozgu potrebni alternativni izvori energije ‒ za sada su dokazano najefikasniji trigliceridi srednjeg lanca (MCT). Za razliku od drugih masti, koje se postepeno metabolišu, MCT se brzo razgrađuje i apsorbuje u cirkulaciju, obezbeđujući tako brz izvor energije koji pritom nije ugljenohidratnog porekla. Ovi trigliceridi lako dolaze do moždanih ćelija, tako da mogu da obezbede do 20% normalne potrebe mozga za energijom. Osim toga, važni su i za proizvodnju ketona, što je dodatni izvor „hrane za mozak”, pomažu da se poveća koncentracija omega 3 masnih kiselina u mozgu, što je dobar razlog da se psu daju i omega 3 masne kiseline i kokosovo ulje (Aldrich 2009, Laflamme 2012; Volf 2009).

Poboljšavanje kognitivnih sposobnosti

„Purinino” istraživanje je pokazalo da su se kod 24 bigla, koji su na početku ispitivanja bili stari između 7,5 i 11,6 godina, pri ishrani hranom koja je sadržavala 5,5% MCT znatno poboljšale kognitivne sposobnosti. Psi su posle samo dve nedelje sa ovakvom ishranom pokazali napredak u izvršavanju zadataka koji zahtevaju učenje, a u roku od mesec dana njihova sposobnost učenja znatno se poboljšala. Autori studije su zaključili da suplementacija MCT-om može poboljšati kognitivne mogućnosti povezane sa starenjem pružajući alternativni izvor energije mozgu (Pan i ostali 2010).

Istraživanja u ovom pravcu su nastavljena, i 2018. je publikovana studija „Efikasnost terapijske ishrane na psima sa znakovima sindroma kognitivne disfunkcije” (Pan i ostali). Nastavak istraživanja je uzeo u obzir pse različitih rasa sa registrovanim znacima demencije (CSD). Psi koji su hranjeni dijetom sa 6,5% MCT tokom 90 dana, kao i oni kojima je u ishranu dodata kombinacija antioksidanasa, pokazali su znatno poboljšanje u odnosu na početne vrednosti u svih šest kategorija CDS znakova, a najznačajnije je poboljšanje u kategorijama kognitivne prirode: dezorijentacija, izmenjena društvena interakcija i gubitak kućnih higijenskih navika.

Kokosovo ulje

MCT se može psima davati kroz hranu, suplemente ili davanjem kokosovog ulja, koje je ovim mastima najbogatije ‒ sadrži sva četiri tipa masnih kiselina srednjeg lanca. Zato je kokosovo ulje odličan energetski izvor za moždane ćelije. Kokosovo ulje ima i antivirusna, antimikrobna i antigljivična svojstva; pomaže kod gubitka telesne težine (MCT šalje signale sitosti i ne skladišti se kao masti), poboljšava varenje i apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, blagotvorno deluje na kožu i dlaku (Aldrich 2009, Volf 2009).

Izbor ulja

Birajte nerafinisano, hladno ceđeno, po mogućstvu organsko kokosovo ulje. Koliko se kokosovog ulja može dati psu i kako se ono daje? Postepeno se mora uspostavljati doza koju možemo davati psu jedanput do dvaput dnevno, uz posmatranje reakcije, u smislu pojave alergijske reakcije ili eventualno dijareje. Psima srednje veličine se može davati od pola do jedne kafene kašičice jednom do dva puta dnevno. Uglavnom im ukus kokosovog ulja nije odbojan, tako da ga mogu uzimati direktno sa kašičice ili iz posude, ili kao poslasticu pomešanu sa kašikom jogurta, malo bobičastog voća i slično.

Mentalna stimulacija

psi se igraju

Hrana za mozak nije samo „hrana”, specifični hranljivi sastojci ili sadržaj proteina i masti, već se mozak hrani i stalnom mentalnom stimulacijom. Nova igračka, novi trik, novi pas u parku u kom se pas inače šeta i druži, novi park, stari, „zaboravljeni” trik i stalne, redovne šetnje koliko god pas može izdrži bez velikog napora ‒ sve su to izazovi koji omogućavaju da moždane ćelije budu aktivne. Uz odgovarajuću korekciju ishrane, moguće je usporiti i što dalje pomeriti ulazak starog psa u grupu onih 68% pasa starijih od 14 godina koji pate od sindroma kognitivne disfunkcije.

Kako da pas „ne zaboravlja”

Tipična ishrana neophodna starijem psu kako bi što duže bio mentalno očuvan treba da sadrži antioksidanse, supstance koje imaju antizapaljenski efekat i one koje će obezbediti energiju ćelijama mozga. To mogu biti sastavni delovi hrane ili specifični dodaci, a kombinuju se:

* vitamini E, C, B6, B12

* L-karnitin, DL-lipoinska kiselina

* ekstrakti voća i povrća ‒ bobičasto crveno voće, grožđe, brokoli, kelj, spanać

* s-adenozilmetionin (SAM)

* MCT ‒ kokosovo ulje

* omega 3 masne kiseline (DHA i EPA) ‒ ulje lososa, kril, lan

Voće i povrće

Crveno i zeleno voće i povrće – borovnice, maline, šargarepa, spanać, brokoli, paradajz… sadrže antioksidanse i vitamine koji mogu imati izrazit efekat na mozak starijeg psa. Oni mogu činiti do 10% dnevnog obroka.