Rodezijski ridžbek: Neustrašivi lovac na lavove - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 04/06/2019

Rodezijski ridžbek: Neustrašivi lovac na lavove

Jedni su od najboljih čuvara ljudi, životinja i imovine. Osim fizičkog, potrebno im je i dosta mentalnog treninga, jer nikako ne želite da ovaj snažan i izrazito inteligentan pas bude nevaljao

Piše: Petmagazine.rs

Predstavljamo vam jednu od najpoznatijih afričkih rasa – prelepog, snažnog i neustrašivog čuvara, rodezijskog ridžbeka. S obzirom na to da ga sve češće možemo videti i na našim ulicama i da je sve popularniji u Srbiji, zaslužio je da mu posvetimo nekoliko stranica. 

Poreklo

Kao što mu i ime govori, ovaj pas je nastao u nekadašnjoj Rodeziji, a danas državi Zimbabve. Odgojen je kao pas čuvar koji do smrti brani ljude, životinje i posed, a kada znamo da se ridžbek bez straha hvata ukoštac i s kraljem životinja – lavom, onda je jasno o kakvom karakteru i snazi govorimo. Zato i ne čudi što je prvobitno ime ovog psa bilo afrički lovac na lavove. Danas, u urbanim sredinama, više je zainteresovan za to da umesto lavova ulovi najudobnije mesto u domu za odmor i dremku.

Upadljiva karakteristika

Osim po svojoj neustrašivosti, ovaj pas poznat je i po jednoj fizičkoj karakteristici. Naime, svi psi ove rase na grebenu (engl. Ridgerečnalazi se i u njegovom imenu), odnosno na kičmi imaju štraftu gde im dlaka raste u suprotnom smeru. Ova upadljiva karakteristika posledica je ukrštanja evropskih i afričkih rasa koje su se najviše razlikovale baš u grebenu, pa je tako ridžbek nagrađen ovom jedinstvenom karakteristikom kojom se nijedna druga rasa ne može pohvaliti.

Inteligentan

Rodezijski ridžbek je izrazito pametan pas, ali baš zbog toga zna da bude i veoma svojeglav, te nije dobar izbor za osobe koje ranije nisu imale psa. Trening štenaca je veoma izazovan, ali ako ste strpljivi i uporni – uspećete. Potreban mu je dosledan vlasnik, koji će ga odmalena socijalizovati i naučiti pravilima od kojih se ne odstupa. Kada ga pogledate u oči, odmah ćete primetiti da je ovo pas kojem ništa ne promiče. Uvek bistrog i živog pogleda i dostojanstvenog držanja, rodezijski ridžbek je pravi gospodin među psima. Retko kad laje, osim kada želi da vas na nešto upozori ili kada mu je dosadno.

Temperament

Kao štenci su, baš kao i psi drugih rasa, veoma živahni i energični, ali kako rastu, postaju umereno energični psi i ne zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti, iako bi se to možda očekivalo. Ipak, ovo nije pas za stan, već je idealno da živi u domu sa prostranim ograđenim dvorištem. Svakog dana se pobrinite da se ridžbek dobro istrči i umori u igri (najbolje je dobacivanje lopticom ili frizbijem), i tokom nedelje dva do tri puta idite zajedno u dugu šetnju, pa će vaš pas biti srećan.

Psiha

Potrebno mu je i mnogo mentalne stimulacije, inače će postati destruktivan, a nikako ne želite da ovaj pas, snažan i pametan, bude nevaljao. Zadajte mu stalno nove trikove za učenje, učite ga novim komandama, sakrivajte poslastice u kući… Okupirajte mu mozak i telo, i imaćete idealnog mezimca. Takođe, povedite računa o tome da ograda dvorišta bude dovoljno visoka, jer nije retkost da ovi psi atlete preskoče ogradu i odlutaju u želji za avanturom i istraživanjem.

Privrženi ljubimac

Veoma je lojalan, privržen i nežan prema članovima svoje ljudske porodice i poznat je kao pas koji voli decu. Ipak, nije idealan izbor za suživot sa bebama i malom decom, jer je robustan i može ih nenamerno povrediti u igri. Dobro se slaže sa drugim psima s kojima deli životni prostor ako se upoznaju dok je štene ili dok je veoma mlad. Ipak, i kad je dobro socijalizovan, ridžbek će verovatno biti neprijateljski nastrojen prema nepoznatim psima, naročito mužjacima, i to naročito ako nije kastriran. Prema strancima ume biti nepoverljiv i rezervisan. Svoj dom i svoje ljude braniće do smrti ukoliko im preti opasnost. Loviće mačke i sitne životinje na ulici i u prirodi pa o tome povedite računa, jer ima izražen lovački instinkt.

Otporan

S obzirom na to da dolazi iz Afrike, leto je njegovo omiljeno godišnje doba. Njegova kratka dlaka je laka za održavanje, dovoljno je četkati ga jedanput do dvaput nedeljno. Ipak, valja imati na umu da se dosta linja ako živi u zatvorenom prostoru. Ovo je veoma zdrava pasmina i ukoliko štene nabavite od odgovornog odgajivača, imaćete zdravog i dugovečnog psa. Ipak, kao i druge velike pasmine, i rodezijski ridžbek u starijem dobu može patiti od displazije kuka i lakta.

Tokom vrelih letnjih dana u svom dvorištu možete da zateknete sledeću sliku: vaš ridžbek je iskopao duboku rupu i zemlji i u njoj opušteno drema. Psi ove rase vole da se rashlade na ovakav način, a rupe kopaju i radi zabave.

Da li znate… da ova pasmina gotovo da nema nikakav miris

Savet +

Rodezijski ridžbek je pas za vas ako želite:

* snažnog i samouverenog psa

* čuvara i zaštitnika

* inteligentnog i aktivnog psa

Ova rasa nije za vas ako:

* želite umiljatog psa „za krilo”

* tražite razigranog psa za igru

* ranije niste imali psa

Standard ove rase postavljen je 1922. godine i od tada se neznatno izmenio. Kako bi dobili ovu pasminu, afrički odgajivači ukrštali su nemačku dogu, mastifa, velikog engleskog hrta i goniča Svetog Huberta s poludivljim psima afričkih pastirskih plemena. Nakon Drugog svetskog rata, ova rasa stiže u Veliku Britaniju, SAD i Kanadu, a potom i u druge delove sveta.

Težina

39 kg u proseku teže mužjaci

32 kg prosečno teže ženke

Visina

63,5 – 69 cm dostižu mužjaci u grebenu

61 – 66 cm visoke su ženke

Vek

10 – 12 godina žive u proseku

Namena

Ovi snažni psi i danas u rodnoj Africi brane stada i imovinu od lavova i drugih predatora, a veoma su korisni i u lovu. U urbanim sredinama izvrsni su takmičari u agilitiju, vežbama poslušnosti, potragama, a jedni su od najboljih partnera za planinarenje, džoging i trčanje. 

Related Posts