Razlozi zbog kojih vaš pas bulji u vas - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 26/02/2024

Razlozi zbog kojih vaš pas bulji u vas

Smešan je osećaj shvatiti da vas vaši psi posmatraju, zar ne? Još je čudnije shvatiti da vaš pas bulji u vas dok perete zube, doručkujete ili provodite vreme čitajući u krevetu. Iako je zurenje vašeg psa u vas manje uznemirujući od neke osobe, ipak je čudno! Postoji mnogo razloga zašto vaš pas bulji u vas, a važno je da razlikujete sledeće.

piše: petmagazine.rs

Čežnjive oči: Vaš pas želi nešto

Većinu vremena kada uhvatite svog psa kako bulji u vas, to je zato što imate nešto što on želi. To može biti igračka, ukusan zalogaj ili ruka koja bi trebalo da ga mazi. Gledanje u vas takođe može biti znak da vaš pas želi da bude pušten napolje.

Psi brzo nauče da je buljenje u nas dobar način da nešto zatraže. U stvari, verovatno imate udela u podučavanju svog psa ovom ponašanju, jer ste svom psu dali nešto kad nije prestao da bulji u vas. Možda ste im dali večeru, posegnuli za maženjem ili ga izveli u šetnju. U suštini, vi ste obučili svog psa da bulji tako što ste ga nagradili za buljenje! Koliko god buljenje moglo da bude dosadno, verovatno ćete se složiti da je buljenje bolji način da tražite nešto od lajanja, kopanja ili ujedanja!

 

Nagnuta glava: Vaš pas je zbunjen

Psi koji bulje tokom dresure ili šetnje, posebno sa tom slatkom nagnutom glavom, verovatno su pomalo zbunjeni. Vaš pas pokušava da shvati šta želite – kao što vi pokušavate da shvatite šta on želi! Bilo bi mnogo lakše da svi govorimo istim jezikom, složićemo se.

Ako uhvatite svog psa kako bulji u vas kada ga zamolite da nešto uradi, vreme je da malo usporite svoju obuku i pronađete način da jasnije komunicirate. Dakle, ako zamolite svog psa da sedne, a on samo bulji u vas, vratite se na početak. Vaš pas nije namerno neposlušan. Samo je zbunjen!

Direktan, odsečan pogled: Vaš pas je napet

Ovo je potpuno drugačija vrsta psećeg pogleda. Neposredno pre ujeda, pas može uputiti ovakvu vrstu pogleda koji može trajati samo delić sekunde ili nekoliko minuta. To je jedno od mnogih upozorenja o ujedu psa. Zbunjujuće je da će mnogi psi takođe skrenuti pogled pre nego što ugrizu.

Ako mazite psa ili prilazite psećoj igrački, hrani, kavezu ili krevetu, a on se okrene i zuri pravo u vas, odstupite. Može biti potrebna ozbiljna praksa da se napravi razlika između pretećeg pogleda i pogleda kojim nešto traži.

Ostavite prostora svom psu ako je njegov pogled praćen ukočenim repom, mirnim telom, zatvorenim ustima, proširenim zenicama, spuštenom glavom, ušima usmerenim napred ili nazad, telom koje se pomera napred ili nazad.

Suočavanje sa psećom agresijom nije lako, ali najmanje što možete da uradite u ovom trenutku je da se povučete. Suočavanje sa psom nije vredno toga!

Zašto pas laje “u prazno”

 

Nežan, mio pogled: Vaš pas vas voli

Na potpuno suprotnom kraju spektra, vaš pas možda gleda u vaše oči, jer vas voli. Članak u časopisu Science iz 2015. otkrio je da i psi i ljudi oslobađaju oksitocin kada se pogledaju u oči.

Ovaj mio pogled se lako može zameniti sa onim odsečnim pogledom od maločas za nove vlasnike, tako da je kontekst važan. Ovaj znak da vas vaš pas voli verovatno će biti praćen mahanjem repom, opuštenim ušima i zenicama normalne veličine. Mnogi psi su skloniji nežnim pogledima rano ujutru kada je nivo serotonina najviši.

Ako pokušavate da shvatite tačno zašto vaš pas bulji u vas, kontekst je važan. Moraćete da obratite pažnju na ono što se dešava oko vas, kao i na ostatak govora tela vašeg psa.