Rase koje vam neće izazivati alergiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
jorksirski terijer
Od petmagazine.rs - 19/10/2020

Rase koje vam neće izazivati alergiju

Pas nam ulepša život i učini nas boljima. Ali s tim se ne slažu oni koji su alergični na pseću dlaku. Ipak, ako volite kučiće, nema razloga da ih se odreknete uprkos alergiji, jer tu su rase koje ne izazivaju kijavicu, kašalj ili suvo grlo

Izvor: N1

Naime, iako ne postoji pas koji je potpuno hipoalergen, tj. koji nimalo ne izaziva alergiju, postoje rase koje se vrlo malo linjaju i stoga ne utiču toliko loše na alergične osobe. A linjanje je glavni problem – kada se perut kućnog ljubimca oslobodi, pokreće simptome alergije. Manje linjanja znači manje pseće peruti u vazduhu.

Kovrdžavi bišon

Psi koji su dobri za osobe s alergijama i dalje mogu biti super pahuljasti, a kovrdžavi bišon je živi dokaz za to.

Ovi preslatki mali psi su nežni, veseli i razigrani. Ali što je najvažnije, imaju belu hipoalergenu dlaku koja neprestano raste i ne linja se, pa su izvrsni za ljude s alergijama. Oni su i dalje mekani i baršunasti. Kovrdžavi bišon je i vrlo prilagodljiv i dobro se slaže s decom i drugim kućnim ljubimcima.

Jorkširski terijer

Ti slatki psići, obično poznati i kao jorkiji, izvrsni su za alergičare jer se ne linjaju i nemaju mnogo peruti.

Zapravo, jorkiji nemaju krzno, imaju finu, svilenkastu dlaku, što je još jedan razlog zbog kog su odlični za sve koji imaju alergije. Ali bitna stvar je da zbog te jedinstvene dlake ovim psima treba izuzetno mnogo nege. Njihovu dlaku treba četkati gotovo svaki dan kako biste izbegli da se dlaka zamrsi i ućeba, a potrebno je i da ih redovno kupate.

Ši-cu

Poput jorkija, ši-cu ima više “ljudsku” dlaku nego krzno, pa se smatra hipoalergenim psom. Ali isto poput jorkija, i njima je potrebno prilično nege kako bi im dlaka bila uredna i čista. Ši-cu se ne linja kao drugi psi, a redovno četkanje može da smanji perut.

Pudlica

Pudle su super mekane, poput plišanih životinja, ali su i dalje hipoalergene. Njihova jedinstvena dlaka nalik je na vunu i ne linja se, pa pudlice odbacuju manje peruti od ostalih pasa. Takođe, imaju sjajnu odliku zbog koje su jako voljeni. Pametni su, lako se dresiraju, slažu se s drugim psima i decom i jednostavno je zabavno biti u njihovoj blizini. I pudlice traže dosta nege, ali to se isplati kad je rezultat društvo tako zabavnog i dobrog psa.

Basenji

Ovi preslatki psi se ne linjaju i imaju vrlo malo peruti, što je izvrsno za one koji imaju alergiju na pse.

Čak ih porede i sa mačkama, pogotovo jer se često sami čiste i doteruju. Još jedan bonus? Ne laju! To smanjuje lučenje pljuvačke, što bi moglo da izazove alergijsku reakciju. Basenjija je ponekad teško trenirati, ali ovi psi su vrlo šarmantni, pre svega jer umesto da laju oni ispuštaju zvuk nalik na jodlovanje.

Related Posts