Psi mogu da razlikuju strane jezike - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/01/2022

Psi mogu da razlikuju strane jezike

Da psi mogu da razlikuju jezike otkrili su istraživači u Mađarskoj, nakon što su grupi od 18 pasa pustili odlomke iz priče “Mali princ“ na španskom i mađarskom jeziku

Izvor: MagazinNovosti

Ovu zanimljivu studiju vodila je Laura V. Cuaia sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja se doselila iz Meksika pre nekoliko godina, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.

– Pitala sam se da li je Kun-kun primetio da ljudi u Budimpešti govore drugačijim jezikom – rekla je ona, nakon čega je došla na ideju da istraži ovu temu.

PROČITAJ JOŠ: DA LI IM TREBA OBUĆA?

– U istraživanju smo prvi put otkrili da mozak, koji nije ljudski, može razlikovati jezike. U svom suživotu sa ljudima, psi prihvataju slušne obrasce jezika kojem su izloženi – rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije.

Odlomci na španskom i mađarskom jeziku

Kada su upoređivali reakcije mozga, istraživači su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu razlikovati između govora i ne-govora.

U njihovom sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuju poznati i nepoznat jezik.

Što su psi bili stariji, njihov mozak je bolje razlikovao dva jezika.