Psi lažu vlasnike kako bi dobili ono što žele - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas jede
Od Nikola Nedeljković - 29/03/2019

Psi lažu vlasnike kako bi dobili ono što žele

Sigurno vam se bar jedanput dogodila situacija u kojoj se vaš pas “pravio lud”. Nije on pojeo ostatke pice, nije on izgrebao kauč i nije on doneo cipelu na sto samo kako bi zadobio vašu pažnju… Ali, verovatno nikada u tim situacijama niste pomišljali da je on sposoban da slaže ili da odglumi.

Izvor: Index.hr/ljubimci, Foto: Shutterstock

Prvo što većini vlasnika u takvim situacijama padne na pamet je sramota – pomisle da se njihovi psi srame zbog počinjenog pa imaju takve izraze lica.

Verujemo da i u tome ima istine, ali Švajcarci su dokazali da psi umeju da lažu iz čiste koristi. U istraživanju sprovedenom 2017. godine učestvovalo je 27 pasa različitih pasmina i različite starosti. Psi su bili s vlasnicima i upoznali su se s još dve osobe. Svaka od njih psima je pri upoznavanju pokazala poslastice. Prva im je te poslastice i dala pa ih pomazila, a druga osoba poslasticu je stavila u džep.

Nakon toga, u prostoriju su uneli tri jednake posude – jednu sa suvom hranom, jednu s kobasicama i jednu praznu. Psi su dobili za zadatak da pokažu posudu s hranom, a osobe koje su ih testirale nastavile su da se ponašaju kao i na upoznavanju. Dakle, prva je osoba dala hranu ukoliko bi ih pas doveo do posudice s hranom, a druga bi osoba uzela poslasticu i stavila je u džep.

ps s tuznim pogledom

Usledilo je testiranje koje je trajalo dva dana. Kada su psi bili pitani da prvu i drugu osobu odvedu do posudice s hranom, dogodilo se nešto što je začudilo ispitivače. Psi su prvu osobu gotovo uvek odveli do posudice s hranom te za to dobili nagradu u obliku te iste hrane. Kada su bili pitani da drugu osobu odvedu do posudice s hranom, više od pola pasa namerno je drugu osobu dovela do prazne zdele, a čak dva psa nisu htela ni da se pomere sa mesta. Zaključak tog ispitivanja je da su psi shvatili od koga imaju koristi i namerno nisu hteli da pokažu htranu za koju su znali da će im biti oduzeta.

  • Psi su i dalje naši lojalni ljubimci koji nas vole, ali, oni će baš kao i druge životinje i ljudi, ponekad pogledati mogu li profitirati od nekih ljudi i situacija. Baš zbog toga trebalo bi biti oprezan prilikom davanja poslastica ljubimcima, jer i oni ponekad mogu odglumiti određene stvari kako bi nas prevarili i dobili slastan zalogaj – istakla je vođa studije dr Marien Heberlajn.