Priručnik za vlasnike - "Naučite jezik svog psa" - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vodič za vlasnike pasa
Od petmagazine.rs - 19/11/2020

Priručnik za vlasnike – “Naučite jezik svog psa”

Kakva je uloga vlasnika pri susretu pasa? Može li položaj tela psa otkriti njegove namere i na koji način možete uticati na ponašanje psa?

U izdanju Kreativog centra objavljen je priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici, “Naučite jezik svog psa”. Ova knjiga će pomoći vlasnicima u tome da svakodnevna šetnja postane zadovoljstvo i za njih i za njihovog psa.

****

Kućni ljubimci pružaju vlasnicima bezuslovnu ljubav, a prema mnogim istraživanjima, pomažu i deci i odraslima da se oslobode stresa, pozitivno utiču na podizanje imunog sistema, odličan su podstrek za povećanje fizičke aktivnosti, a često nam mogu pomoći i da steknemo nove prijatelje.

Kroz igru s kućnim ljubimcima kod dece se razvijaju mašta i radoznalost, a vodeći računa o svom ljubimcu, deca uče da budu odgovorna i saosećajna prema drugim živim bićima.

Iz priručnika Naučite jezik svog psa čitalac će naučiti kako da ga pas sledi zato što to želi, a ne zato što mora ili što je uslovljen nagradom. Nakon čitanja ove knjige vlasnici će postati dobre vođe koje umeju da usmere ponašanje svojih ljubimaca ka dobrom vaspitanju. Ova knjiga će i deci i odraslima otkriti mnoge činjenice o ponašanju pasa i omogućiće im da budu sigurni u sebe.

Autor ovog priručnika je Miloje Mika Jovičić, stručnjak za vaspitavanje pasa i rešavanje problema u njihovom ponašanju. Već više od deset godina izučava ponašanje domaćih pasa i vukova i kao rezultat takvog proučavanja nastala je njegova metodologija zasnovana na razumevanju pseće psihologije i njihovih prirodnih reakcija. Sa njegovim radom možete da se upoznate i preko edukativnih radionica, koje često organizuje.

Miloje, kome je priručnik namenjen?
Knjiga je namenjena svima koji žele da saznaju nešto o načinu na koji psi komuniciraju. To mogu biti oni koji imaju psa ili oni koji ga nemaju. Mogu biti oni koji se pasa plaše ili oni koji žele svoju decu da upoznaju sa ovim životinjama i njihovim potrebama.

Šta sve obuhvata priručnik?
U prvom delu priručnika čitalac se upoznaje s tim kako da odabere psa, kao i šta je sve potrebno da vlasnik zna o nezi i odgovornom ponašanju prema psu ili drugim vlasnicima. Zatim, tu je deo koji govori o tome kako psi doživljavaju svet, kakav je njihov život u čoporu, kako pamte… Osnovni deo knjige predstavljen je kroz susrete pasa i objašnjava kako oni reaguju u kojoj situaciji i šta koja reakcija znači. Nije zaboravljen ni deo Psi i deca, u kojem se mogu naći saveti u vezi s tim kako da deca i psi žive u harmoniji.

Šta vlasnici mogu da nauče iz vašeg priručnik?
U priručniku se govori o vaspitavanju, a ne o dresuri pasa. Iz nje se saznaje šta je prirodno ponašanje psa u određenim situacijama, kakve su naravi pasa, kako se međusobno uklapaju, kako reaguju na vlasnike ili druge ljude. U ovoj knjizi nema recepta za konkretne probleme kao što je agresija ili anksioznost, već se iz nje uči kako razumeti signale koje pas šalje, kako na njih reagovati i kako ih usmeravati.

Kada je najbolji trenutak da vlasnici nabave vašu knjigu?
Najbolji trenutak za ovu knjigu jeste onaj kada požele da imaju psa. Naravno, u mnogim slučajevima do psa se dođe slučajno, pa je dobro nabaviti knjigu i kad je pas već usvojen. Verujem da je pomoć vlasnicima najpotrebnija na početku i voleo bih kada bi me češće pozivali u vreme kada biraju psa. Ali to se praktično ne dešava. Zato je najveći broj pasa s kojima radim između šest meseci i tri godine starosti- dakle, vrlo mladi psi, ali i psi koji su zreli i tada će se najčešće čitati ova knjiga. Treba dobro proučiti opise ponašanja pasa o kojima se u knjizi govori i znati da se skoro svaki problem može rešiti i da nikada nije kasno da se isprave navike i time olakša život i psu i vlasniku. Naravno, dosta toga zavisi od samog psa, ali sigurno više zavisi od toga koliko je vlasnik spreman da primenjuje ono što pročita i nauči iz knjige.

Related Posts