Priča dana: Vatrogasci i HGSS spasili psa iz jame - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/01/2022

Priča dana: Vatrogasci i HGSS spasili psa iz jame

Vatrogasci iz Supetra, u Hrvatskoj, sinoć su u saradnji s HGSS-om spasili psa iz jame

Izvor: Index.hr
Foto: Fb stranica Vatrogasci Supetar

Zajedno sa pripadnicima HGSS-a ispostave Brač supetarski su vatrogasci iz jame iznad uvale Lovrečina uz opremu za spašavanje spasili psa border koli, objavili su na Facebooku uz snimak spašavanja.

– Zazvonio nam je večeras telefon u operativnom centru, a s druge strane je bila Tina iz Bračkih šapa, naše organizacije koja se brine o životinjama. Zabrinuta je bila jer je dobila dojavu da se iz neke jame iznad uvale Lovrečina kod Postira čuje lavež, zavijanje i cviljenje pa sumnja da je neki pas upao ili još gore, namerno bačen u nju, prepričali su. Izašli smo naravno, dva vozila, jedinica i četvorka, 4 vatrogasca, spasilačka oprema, agregat i prenosna rasveta, kompletan program. Pretpostavljajući da bi moglo biti reč o zlogasnoj jami kod Konjske glave, za koju se sumnja da krije ostatke žrtava iz i nakon drugog svetskog rata no čije istraživanje nikad nije u potpunosti izvršeno zbog neugodnih i opasnih plinova, nastavili su.

– Kontaktirana je njihova ispostava na Braču pa su se kod predmetne jame ubrzo uz naša četiri čoveka našla i njihova četiri spasioca, a sa lavežom je ubrzo reagovao i sam pas i tako potvrdio Tinine zle slutnje s početka ove naše priče, stoji u objavi vatrogasaca.

– Naš zapovednik brzo je napravio plan, oko jame je postavljena rasveta, osigurana sidrišta za spuštanje, u jamu su potom spuštena glavna i pomoćna užad za spašavanje nakon čega se u njenu dubinu spustio HGSS-ovac Davor Cvitanić. U punoj spasilačkoj opremi, i posebnom pelenom u koju je trebao upakovati nesretnog psa, objasnili su. Kad smo je napokon izvukli na površinu bio je to pas rase border koli, onemoćala i u šoku, ali neozleđena i zdrava, kažu.

Pas je odmah zbrinut.

Srećno!