Prerano sede – postoji razlog - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 28/09/2021

Prerano sede – postoji razlog

I psi s godinama sede, a naučnici iz sa Univerzitetu u Severnoj Arizoni, pozabavili su se razlozima zbog kojih se to dešava

Piše: petmagazine

Studija je obuhvatila oko 400 pasa starosti od jedne do četiri godine. Svaki pas fotografisan je s preda i sa strane, a naučnici su ih ocenjivali u skladu sa tim koliko su sedih vlasi imali. Osim toga, vlasnici su imali za zadatak da popune formulare sa nekoliko pitanja koja su se odnosila na zdravlje, ponašanje i navike ljubimaca. Neka od pitanja bila su da li je pas anksiozan, impulsivan, da li ima strahove, gde živi, napolju ili unutra, da li je kastriran, odnosno sterilisana, od čega boluje itd. 

Na osnovu fotografija i odgovora istraživači su utvrdili da postoji veza između anksioznosti i ranijeg pojavljivanja sedih dlaka u predelu njuške kod pasa. “Okidač” za prerano “beljenje” bili su i strahovi poput onih od glasnih zvukova, kao što su petarde ili vatromet, zatim impulsivno ponašanje, kao i strah od nepoznatih ljudi i pasa. Naravno, stariji psi pojačano sede, i to više ženke nego mužjaci.

– Osećanje anksioznosti, strah i borba s impulsivnim reakcijama psima teško padaju, jer ne znaju kako da sami prevaziđu ove probleme, a vlasnici često “tapkaju u mraku“, jer najčešće misle da je u pitanju neposlušnost i tako izgube vreme, objašnjavaju američki naučnici u studiji objavljenoj u žurnalu Applied Animal Behavior Science.