Prepoznajte na vreme! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 05/05/2021

Prepoznajte na vreme!

Paradentoza izaziva infekciju u ustima koja može dovesti do ispadanja zuba. Osim toga, ona može da ima negativne posledice i na druge organe kod psa

Piše: Petmagazine.rs

Paradontalna bolest ili paradentoza je kod ljubimaca česta bolest i ona može izazvati infekciju u ustima koja dalje mogu dovesti do ispadanja zuba. Međutim, paradentoza može, kao i kod ljudi, da ima loše posledice i na opšte zdravlje pasa kao i na organe poput srca ili bubrega. Preko 80 odsto pasa pokazuje rane stadijume bolesti do svoje treće godine života.

Kako nastaje

Parodontna bolest se dešava kada se hrana i bakterije nakupljaju duž desni i formiraju plak koji se pretvara u kamenac koji izazaiva iritaciju i upalu desni, što je poznato i kao gingivitis i ovo je rani stadijum parodontalne bolesti. Vremenom se kamenac gradi ispod desni i dovodi do njihovog odvajanja od zuba. Bakterije mogu da se množe u tim prostorima i na kraju bolest postaje nepovratna, i zubi ispadaju.

Ako vidite znake parodontalne bolesti konsultujte svog veterinara kako bi mogao da formira odgovarajući plan lečenja i savetovao vas na koji način da pomognete psu.  

Evo nekoliko znakova bolesti desni koji na kraju mogu dovesti do uznapredovale parodontalne bolesti:

Krvarenje ili crvene desni;

Znaci iritacije u ustima;

Gubitak apetita;

Teškoće u ishrani;

Prekomerno slinjenje;

Razdražljivost;

Otpušteni zubi ili, u poodmakloj fazi, ispadanje zuba;

Loš zadah;

Preventiva

Zna se da je preventiva pola zdravlja, a i sve navedeno to potvrđuje. Najbolje je da se ljubimac od malih nogu navikava na oralnu higijenu odgovarajućim pastama i četkicama za zube. Pranje zuba bi trebalo primenjivati barem jednom nedeljno uz upotrebu različitih žvakalica i hrane pravljene za održavanje oralne higijene.

Lečenje

Lečenje parodontalne bolesti kod pasa započinje se temeljnim pregledom i rendgenom kako bi se utvrdio stadijum i obim oštećenja. Vaš veterinar može da vam prepiše antibiotike za ljubimca kako bi sprečio širenje bakterije. Lečenje nakon toga zavisi od nalaza.

Kod parodontalne bolesti stadijuma 1 ili 2 temeljnim čišćenjem iznad i ispod desni može se ukloniti plak, a uređajem može da se ukloniti kamenac. Veterinar može polirati zube kako bi ispunio sve pukotine, tako da bakterije ne mogu da se vežu i stvore plak.

U slučajevima parodontalne bolesti stadijuma 3 ili 4, vašem psu će možda trebati potpuno čišćenje. Međutim, biće im potreban i dodatni tretman. U nekim slučajevima je neophodno vađenje opuštenih, ispucalih ili umirućih zuba. Veterinar može da prepiše lekove protiv bolova i posebnu ishranu tokom tri do četiri nedelje nakon operacije.