Izbegnite greške tokom treninga - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dva psa leže
Od petmagazine.rs - 25/11/2021

Izbegnite greške tokom treninga

Da li znate da vlasnici prečesto prave greške u obuci koje za posledicu imaju loše ponašanje psa, i loš odnos prema vlasniku. Zbog toga vam nudimo rešenje za najčešće grešaka koje vlasnici prave tokom treninga svog ljubimca. Imajte na umu da se to odnosi samo na tehniku treninga, a ne i na druga važna područja kao što su socijalizacija ili pak svakodnevna vežba.

Piše: pemagazine.rs

Ako se pridržavate ovih osnovnih smernica, polako ćete se redefinisati kao trener, a ne samo kao “sluga“ vašeg ljubimca. Vežbajte, budite istrajni i sigurni u sebe, i naravno, uvek se zabavite sa svojim ljubimcem.

1. Ne trenirate psa dovoljno često

Većina kada dobije psa pokušava da ga nauči osnovnom ponašanju i rutini. Ali kada se odnos stabilizuje, vlasnici često dozvoljavaju da pas odlučuje, koliko god vam ovo zvučalo nestvarno. Ova degradacija je jednostavno funkcija nedostatka prakse. Savet je da „držite“ ustaljeno ponašanje psa oštrim tako što ćete ih raditi nasumično i redovno, nekoliko puta dnevno. “Sedi“ za večeru, “sačekaj“ na vratima, “dole“ u parku za pse; A ono što je najvažnije, svakog meseca, naučite psa novi trik, kako biste ga vežbali i kako bi on ostao motivisan za dalji rad.

2. Ponavljate komande

To se često viđa, posebno među vlasnicima početnicima. Naučili ste psa da odreaguje na komandu “sedi“, ali ljubimac ne reaguje svaki put. Vlasnik više puta pita sve dok, posle šestog ili sedmog pokušaja, pas polovično ne sedne. Ovo odugovlačenje postaje naučeno ponašanje, koje je teško prekinuti.

Kad podučavate komandu “sedi“, radite to kao da je trik u pitanju – nagrada, pohvala, komanda na raznim mestima, drugim lokacijama, usput smanjujući poslastice, a povećavajući pohvale. Još jedan savet, nakon što ste jednom rekli psu da sedne a “odgovor“ niste dobili, sačekajte trenutak, dok gledate svog psa u oči i približavate mu se polako. To će često biti dovoljno da se pas povinuje. Posle toga, uvek, pohvalite psa, to nikako nemojte da zaboravite.

3. Treninzi traju predugo ili prekratko

Učenje nove komande za psa je proces evolucije, a ne revolucije. Ključ je u tome da znate da će obično biti potrebno dosta treninga i vremena da bi pas usavršio novo ponašanje/komandu.  Vreme provedeno na treningu trebalo bi da odražava neki pozitivan rezultat; čim postignete neki očigledan nivo uspeha, nagradite ljubimca, a zatim odustanite. Ne nastavljajte dalje, jer ćete verovatno dosaditi psu, i zapravo ga usloviti da postane nezainteresovan za novu komandu. Slično, nemojte prekidati trening dok se ne pokažu neki dokazi o uspehu.

PROČITAJ JOŠ: Mentalno razgibavanje psa

4. Previše se oslanjate na poslastice

Nagradice su odličan način da se kasnije pokrene ili povremeno pojača ponašanje. Ali upotreba poslastica često može delovati protiv vas, a ne za vas. U umu psa može se razviti takva fiksacija na hranu da željeno ponašanje postane kompromitovano i fokus se rasprši na vlasnika. Umesto toga, pronađite drugi način, a mi predlažemo pohvalu ili možda kratku igru sa omiljenom igračkom. U svakom slučaju, inicirajte novo ponašanje uz poslastice. Ali kada nauči novu komandu, zamenite poslastice pohvalom, igrom, igračkama ili bilo čime drugim što mu se sviđa.

5. Niste dosledni

Psi moraju osećati da su njihovi vlasnici ili treneri dosledni u postavljanju pravila. Ako previše menjate tehniku obuke umanjićete sposobnost psa da uči. Ovo ruši samopouzdanje i poverenje. Umesto toga, držite se dosledne metodologije i budite nepokolebljivi u pogledu prikladnog ponašanja. Na primer, ako ljubimcu nije dozvoljeno da se popne na krevet, ali ste dozvolili da se to dogodi dva puta od deset, to je nedosledno. Postavite pravila i pridržavajte ih se.

7. Ne trenirate individualnog psa

Svaki pas ima posebnu ličnost i profil ponašanja. Iako rasa pomaže u utvrđivanju ovoga, karakter pojedinačnog psa mora biti prihvaćen pre nego što obuka uspe. Na primer, većina retrivera je vrlo društvena i može dugo da bude u društvu mnogo ljudi ili pasa. Ali, probajte da rasu kao što je Čau-Čau ili Šiba-inu stavite u ovu poziciju, i videćete šta može da se desi. Slično, sramežljivi pas loše će proći sa robusnom tehnikom obuke, dok štreberski pas možda čak neće ni čuti blage apele trenera sa manje izdržljivim stilom. Ako imate stidljivog psa, vežbajte strpljenje. Trenirajte mirno, u početku sa malim smetnjama.