Ponašanje: Sve četiri u vis - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 24/02/2023

Ponašanje: Sve četiri u vis

Ležanje na leđima pred drugim psima može da bude i poziv na igru, ali i pokazavanje drugom psu da je jači i neka vrsta predaje i izbegavanja borbe

Piše za magazin PAS dr vet med Vladimir Terzin

Navikli smo na njihova čudna ponašanja, nekada razumljiva na prvi pogled, a nekada zagonetna. Ipak, svaka njihova vragolija nam ulepšava dan i onaj deo života koji provedemo sa njima. S vremena na vreme, zapitamo se šta im znače određena navika u ponašanju ili šablon koji stalno ponavljaju, a koji mi, kao njihovi pratioci, ne možemo uvek da protumačimo. Veoma često možemo videti naše ljubimce kako leže na leđima. Sa sve četiri šape u vis, ponekada spavaju, ali ponekada i vragolasto zagledaju ka nama tražeći igru ili maženje. Tada se uvek zapitamo – šta li im to znači? I naravno, kao i uvek, za to postoje dobri razlozi i objašnjenja.

Mirno spava na leđima

Položajem gde su ekstremiteti podignuti pored tela, ili je neka nožica savijena i vidite da spava “dubokim snom pravednika”, nam pokazuje najveće moguće poverenje, otkrivajući stomak koji je njegova najslabija i najranjivija strana. Ako je u dobokom snu u krevetu pored neke osobe, to je signal da u tu osobu ima apsolutno poverenje. Ali, nemojte da se rastužite ako vaš pas pored vas to ne radi. Neki psi, kao i neki ljudi, jednostavno nisu u stanju da se potpuno opuste i stalno su na oprezu. Ovo se naročito odnosi na pse koji su neko vreme bili napušteni i provodili vreme na ulici. U takvim životnim uslovima, jednostavno nisu mogli da se opuste i bili su stalno na oprezu. Takav psihološki sklop objašnjava njihovo ponašanje i veoma lagano prilagođavanje na novonastale uslove doma i sigurnosti. Takvim ljubimcima su ponekada potrebne godine da se potpuno opuste i steknu naviku sigurnosti u novom domu.

Tokom šetnje

Međutim, neki psi to veoma često rade i napolju. Možemo ih videti u sred šetnje, kako najednom stanu nešto omirišu i bace se na leđa sa pokretima kojma kao da pokušavaju da obrišu podlogu. Ni ova pojava nije neobična i u suštini je deo straog lovačkog instinkta vuka koji tim potezima prima na sebe miris okoline u kojoj se nalazi ili miris svog plena da bi lakše mogao da se uklopi u sredinu ili da lakše priđe plenu. Ponekada, na našu veliku žalost, pas se uvalja u izmet drugog psa ili u neki leš koji je našao u šumi. Naravno, to nama neopisivo smrdi ali njima je baš dobro i zabavno i smatraju da su se na taj način najbolje sakrili. Ovakvo ponašanje može da bude uslovljeno i određenim prostorom u kome su doživeli neki napad ili neku neprijatnost, pa žele da se sakriju. Zbog ovog ponašanja ih ne treba kažnjavati jer je ono potpuno prirodno i instinktivno. Bolje je pokušati pronaći uzrok ili izbegavati izlazak i šetnju u određene delove parka gde se dogodila neka neprijatnost.

Ležanje na leđima pred drugim psima je poziv na igru, ali i pokazavanje drugom psu da je jači i neka vrsta predaje i izbegavanja borbe. Primećeno je takođe da psi veoma često leže na leđima preko leta. To je njihiv način da se lakše ohlade, pogotovu pri visokim dnevnim temperaturama. Na taj način izlažu stomak i otkrivaju pokrivene pregibe ekstremiteta gde prolaze velike arterije i vene te se na taj način lakše ohlade. Ako primetite da pas pri tome i ubrzano diše to je signal da je možda blizu toplotnog udara, pa mu je potrebno pomoći kvašanjem stomaka i pregiba ekstremiteta.

Ponekad ležanje na leđima može ukazivati i na probleme sa varenjem, kada pas pokušava pokretima tela na leđima da odagna neku bol ili neprijatnost u stomaku. Često se dešava da psi to rade pri torziji želuca ili nekoj drugoj vrsti tzv “vezanih creva“. Ako pri tome primetite i da je stomak neprirodno tvrd ili da se naduvava ili nadima, morate hitno posetiti veterinara.

Ipak, uživajte u svakom momentu provedenom sa svojim ljubimcem. Zadovoljstvo ležanja na leđima pokazuje veliku dozu poverenja i želje za igrom.