Ponašanje: Vaš pas vas razume - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vlasnik
Od petmagazine.rs - 28/10/2022

Ponašanje: Vaš pas vas razume

Razgovor i maženje pre izlaska iz doma umnogome ublažavaju nervozu kod pasa koji ostaju sami.

Piše: petmagazine

Razdvajanje od vlasnika, pa makar i na nekoliko minuta, svakom psu teško pada, bez obzira na to da li pati od separacione anksioznosti (straha od odvajanja) ili ne.

Maženje

Neke od ranijih studija pokazale su da bi pre odlaska iz kuće, kada vaš pas ostaje sam, uvek trebalo da ga pomazite, jer će mu tako biti lakše što odlazite. Studija je obuhvatila deset pasa koji nisu patili od separacione anksioznosti, i meren im je puls, nivo kortizola (hormona stresa) nakon što su ih vlasnici pomazili i izašli iz prostorije ili samo ustali i otišli. Rezultati su pokazali da su psi koje su vlasnici pomazili pre odlaska znatno lakše podnosili njihovo odsustvo. Razume se, stručnjaci za ponašanje pasa i dalje proučavaju načine na koje bi se strah od odvajanja mogao najlakše i najbrže “izlečiti”, ali pažnja i ljubav vlasnika su u svakom slučaju ključni.

“Ćao”

Jedna od poslednjih studija otišla je i korak dalje, te naučnici sada savetuju i da se psu obratite, odnosno da mu kažete “ćao” ili “zdravo” pre nego što odete iz stana ili kuće. U ovom istraživanju učestvovalo je 20 pasa, od čega je njih sedam patilo od separacione anksioznosti. Vlasnici su imali tri zadatka – da maze svoje pse pre odlaska, da u tišini sede pored njih i da im kažu: “Ćao, ja sada idem, ali brzo ću se vratiti. Čekaj me i budi dobar.”

Rezultati

Istraživači su potom pratili ponašanje pasa, koji su bili sami u prostoriji, i beležili da li su oni lajali ili cvileli, da li su prilazili prozoru ili vratima u iščekivanju da se vlasnik vrati, kakav im je bio govor tela i celokupno ponašanje. Razgovor i maženje sa psom umnogome su ublažili nervozu nakon odlaska vlasnika, kako kod pasa koji imaju strah od odvajanja tako i kod onih koji nemaju ovaj problem u ponašanju.

Razumeju nas

Ako inače razgovarate sa svojim psom i s njim imate snažnu vezu, budite sigurni da će pozdravljanje uvek biti dobra ideja, jer vas vaš pas razume. Naravno, ne na isti način kao što nas razumeju ljudi prilikom razgovora, ali psi su prave male pametnice koje vole da im se obraćamo. Uostalom, znate već koliko psi vole pohvale, naročito kada im kažemo “dobar pas”, pa tako uvedite i “ćao” u vaš razgovor i videćete da će vaš ljubimac biti mirniji što odlazite.

Probajte i javite nam da li su istraživači u pravu.