Planinarenje sa psom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/02/2021

Planinarenje sa psom

Psi vole da budu na otvorenom i planinarenje je jedan od načina da vaš ljubimac ostane u formi * da bi bio spreman za planinarenje, postepeno ga pripremajte

Piše: Petmagazine.rs

Ako ste i planinar i vlasnik psa, onda ste vi i vaš krzneni pomoćnik verovatno predodređeni da budete prijatelji, jer planinarenje sa psom može biti veoma zabavno, a i to je savršen način da podelite ljubav prema prirodi sa svojim psom. Ako ste relativno novi u planinarenju, prvenstveno vam savetujemo da prvo proučite osnove planinarenja kako biste se pripremili, a i kako biste spremili vašeg ljubimca.

Pregled

Prvo i najvažnije za vas, kao vlasnika, jeste da budete sigurni da je vaš pas fizički spreman za ovakvu avanturu. Razgovarajte sa veterinarom pre nego što počnete da planirate ovu akciju, zato što određene rase nisu predodređene za duge šetnje, pogotovo po nepristupačnom terenu. Takođe, neke rase imaju više energije, neke manje, ali svejedno, pas mora biti fizički spreman za put. Ako imate štene, pitajte veterinara da li je dovoljno staro za odlazak u planine. Ponekad je potrebno godinu ili više da se psu potpuno razviju mišići, kosti i imunološki sistem. Posavetujte se o tome, takođe, koje lekove preventivno treba da ponesete sa sobom.

Psi sa određenim zdravstvenim problemima bi trebalo da izbegavaju planinarenje, jer nikako ne želite da budete daleko od civilizacije u slučaju da mu se stanje pogorša.

Evo nekoliko važnih stvari koje morate proveriti:

Da li je vaš pas primio sve propisane vakcine i da li je vakcinisan protiv besnila;

Da li je čipovan. Takođe, proverite podatke na čipu, da li su ispravni;

Da li je pas zaštićen od krpelja i ostalih parazita;

Proverite da li ima neke vidljive rane.

Priprema

Da bi vaš ljubimac bio spreman za planinarenje, savetujemo vam da ga postepeno pripremate. Počnite sa kraćim rutama, kao što su brze dnevne šetnje od 30 minuta, dodajući svaki dan po 5-10 minuta. Kada vaše dnevne šetnje postanu malo duže, možete krenuti na malo napornije avanture, 3-4 sata malo težeg terena ili lakša planinarenja stazama koje nisu mnogo zahtevne. Istražite vaše lokalno područje. Kada se pas upozna i sa takvim terenom, spremni ste za planine.

Ne zaboravite

Najbitnije je da sa sobom ponesete dosta vode, dovoljno za vas i vašeg psa. Najbolja opcija je da pas sam nosi svoju hranu i vodu, ali odmah da vam kažemo, to je moguće kod pasa koji su utrenirani da nose teret, prtljag. Ako vaš nije nikada nosio teret, nemojte planinarenje da koristite za učenje. Pseći ranac za planinarenje ima pregradice za dodatne potrepštine tako da može biti od velike pomoći, ali nemojte ništa raditi na silu. Osim boca sa vodom, trebaće vam i činijica za hranu, hrana za psa, poslastice, vlažne maramice, vrećice za izmet, prva pomoć sa dezinfekcijskim sredstvima, gaza, zavoji, pinceta, makaze, sredstvo protiv insekata, te sve ostalo što je razumno da imate s obzirom na teren kojim se krećete. Takođe, ako pas ima kratku dlaku ili svetliji nos, veoma je bitno da nanesete pseću kremu za sunčanje na izložena mesta, inače takvi psi vrlo lako dobiju opekotine od sunca. Osim na nos, obratite pažnju i na vrhove ušiju, te na druga područja.

Avantura 

Psi vole da budu na otvorenom i istražuju. Međutim, postoje neka pravila kojih bi trebalo da se pridržavate da bi vaš pas ostao bezbedan. Ne dozvolite mu da trči sa povoca i istražuje van vašeg vidokruga. Tu se mogu naći neprijateljske životinje ili otrovne biljke. Ujed zmije može da ubije vašeg psa, a sprej od tvora je neprijatan za njega. Druge divlje životinje mogu prenositi opasne bolesti, poput besnila. Izbegavajte da pije vodu iz potoka i bara jer ona može da sadrži parazite koji mogu izazvati ozbiljne bolesti. Redovno proveravajte šape psa, jer bi sve ogrebotine trebalo odmah sanirati, zato određeni vlasnici svojim psima oblače posebne čizme za planinarenje, kako bi izbegli povrede šapa. Provalije, čičak, stene, pa čak i insekti mogu da se zakače za šapu ili je povrede. Obratite pažnju i na unos vode ako idete na planinaranje tokom toplih meseci. Ako primetite da je vaš pas zadihan, ako slini, posrće, ako je zbunjen ili dezorijentisan, zaustavite se odmah i predahnite. Kako biste izbegli ove simptome, pravite češće pauze, dajte mu da pije vodu i usporite kada vidite da on teže diše.

Najbolji partneri

Kao što smo već rekli, većina pasa pasa voli da provodi vreme u prirodi, međutim, postoje neke rase koje fizičke aktivnosti vole mnogo više od ostalih. Manje rase tipa terijera imaju visok nivo energije i vole duga istrčavanja u prirodi i mogu da budu savršen partner za planinarenje. Polarne pasmine, haski i malamut, stvorene su za duge staze, iako nešto lošije podnose vrućine od kratkodlakih pasa.

Nemački kratkodlaki ptičari, vižle i vajmarski ptičari idealne su pasmine za dugoprugaške aktivnosti u prirodi jer imaju kratku dlaku, duge noge i vole da trče. Goniči možda nisu brzi kao ptičari, ali su dosta izdržljivi na dugim stazama i težim terenima.

Border koli je lagan, brz i izdržljiv pas koji obožava da učestvuje u aktivnostima sa svojim vlasnikom. Ridžbek je poznat po tome da mu je potrebno mnogo kretanja i da dobro podnosi vrućine, dok su hrtovi izrazito brzi, ali, obratite pažnju, jer im više odgovaraju kratke staze.

Poštujte prirodu

Nemojte da uništavate prirodu i bacate smeće tokom planinarenja. Budite odgovorni i sledite pravila ponašanja vlasnika psa u prirodi

Psima nije dopušteno da se kreću po određenim stazama, imajte to na umu. Pronađite staze pogodne za pse i sledite pravila na njima

Držite psa pod kontrolom. U većini slučajeva, pas bi trebao da bude na uzici, čak i ako nema nikakvih pravila na stazi

Očistite nakon svog psa

Ne dopustite mu da kopa, uništava biljke ili da ulazi u interakciju s divljim životinjama