Oni su spasili „svoje” ljude - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi spasili vlasnike
Od petmagazine.rs - 28/05/2020

Oni su spasili „svoje” ljude

Ovo su najpoznatije priče o psima herojima koji su odbranili svoje vlasnike od opasnih životinja, razbojnika i hladnoće, koji su predosetili prirodne katastrofe i sačuvali život dece u nevolji.

Izvor: magazin „Pas“

Svako od nas je bar nekoliko puta u životu čuo ili čitao o podvizima hrabrih pasa koji su svoj život dali za „svoje” ljude. Stručnjaci kažu da pas kao pas, bio rasan ili ne, u genima nosi nagon da čuva i sačuva svoju ljudsku porodicu. Mi smo se potrudili da vam u ovom broju prenesemo priče najpoznatijih pasa heroja, onih koji su bez razmišljanja svoj život stavili na kocku kako bi sačuvali život svojih vlasnika ili su im ukazali na to da im preti opasnost.

Odbranio devojčicu od zmije

doberman spasao devojcicu od zmije

Iz Adelejda u Australiji 2007. godine došla nam je dirljiva, herojska priča o psu koji je odbranio svoju malu vlasnicu od ujeda zmije otrovnice. I pamtimo je do danas. Doberman po imenu Kan udomljen je iz lokalnog prihvatilišta svega sedam dana pre ovog incidenta. Dok se sa malenom Šarlot, od godinu i po dana, ćerkom svojih vlasnika, igrao u dvorištu, pas je uočio da im se približava zmija, i to ni manje ni više nego jedna od najotrovnijih na svetu – kraljevska braon zmija. Pas nijednog trenutka nije oklevao i odgurnuo je devojčicu kako bi se isprečio između nje i zmije, koja je bila spremna za napad. Devojčica je pala na zemlju, a zmija je ujela Kana. Vlasnici su odmah uvideli šta se događa i devojčicu sklonili na sigurno, a Kana odmah odveli veterinaru. Srećom, zmija Kanu nije ubrizgala suviše otrova u telo, te je pas preživeo nakon što je dobio dozu protivotrova kod veterinara. Nakon nekoliko dana se potpuno oporavio i postao ne samo heroj svoje porodice, već i poznat u celoj Australiji, ali i širom planete, jer nije bilo medija koji nije preneo ovu vest.

Pronašla dete u jarku

pas pronasao dete u jarku

Malena mešanka po imenu Kikiriki (Peanut) zaslužna je za spasavanje trogodišnje devojčice u gradu Rapid River u američkoj državi Mičigen 2017. godine. Jednog jutra njeni vlasnici videli su da je njihova mezimica uznemirena, da glasno laje i da neprekidno trči po kući pokušavajući da im privuče pažnju i natera ih da ustanu. Neprekidno je trčala uz i niz stepenice i vlasnici su nakon nekoliko minuta shvatili da ih ljubimica zapravo poziva da izađu s njom napolje. Kada su izašli iz kuće, Kikiriki je poput metka počela da trči ka brdašcetu koje se nalazi iza njihove kuće, i zaustavila se kod jarka u kojem je promrzla i jedva živa ležala trogodišnja devojčica. Vlasnici ovog pametnog psa odmah su pozvali pomoć i devojčica je zbrinuta u bolnici. Srećom, brzo se oporavila, a socijalni radnici su je nakon otpusta iz bolnice oduzeli od nemarnih roditelja i njoj i njenoj sestri pronašli novi dom i porodicu koja ih je oberučke prihvatila kao svoje. 

Predosetila cunami

pas predosetio cunami

Dvanaestogodišnja ženka rase ši-cu po imenu Babu postala je poznata širom sveta kao heroina jer je svoju vlasnicu odvela na sigurno pre nego što se razorni cunami sručio na japansku oblast Taro – Kavamukai 2011. godine. Prema rečima njene vlasnice Tami Akanuma (83), pas je počeo da mahnito optrčava krugove po sobi i da laje. Akanuma je uzela povodac i Babu je počela da laje kao signal da bi trebalo da izađu napolje. Potom je svoju vlasnicu vodila potpuno suprotnim putem od onog kojim inače idu u šetnju, i to na vrh brda iznad grada u kojem su živele. Srećom, obe su se popele na sigurno pre nego je razorni cunami potpuno razrušio i opustošio deo grada u kojem su živele.

Kajlo se suprotstavio lopovima

pitbul zaustavio pljackase

Baš kao što smo na početku teksta napomenuli, pas će instinktivno učiniti sve da odbrani svoju ljudsku porodicu. Dvanaestogodišnji pitbul Kajlo hrabro i bez razmišljanja nasrnuo je na pljačkaša koji se njegovim vlasnicima predstavio kao poštar na Steten Ajlendu (Njujork) u aprilu 2012. godine. Kada je na silu ušao u stan i izvadio pištolj, Kajlo je počeo da kidiše na njega i da laje, pa mu je razbojnik pucao u glavu. U sveopštem metežu, vlasnica je uspela da pozove policiju koja je lopova ubrzo potom uhapsila. Potpuno neverovatno, metak je psu prošao kroz glavu i izašao kroz vrat, tako da pri tome nije oštetio nijedan vitalni organ niti veći krvi sud. Pas se nakon nekoliko dana kod veterinara potpuno oporavio. 

Sako se izborio sa kojotima

pas spasao vlasnika od kojota

Belgijski ovčar po imenu Sako u leto 2014. godine spasao je svog vlasnika i najboljeg prijatelja, šesnaestogodišnjeg Džozefa. Mladić je sa tetkom, tečom, prijateljem i svojim psom otišao na jezero na pecanje (u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija), ali su u povratku doživeli saobraćajnu nesreću i auto se survao u provaliju kraj puta. Nažalost, jedini preživeli bili su Džozef i njegov verni pas Sako. Međutim, mladić je imao slomljenu ključnu i butnu kost. Njegov pas telom ga je cele noći grejao i tako spasao od smrzavanja i upornim lavežom ga je motivisao da se nekako pokrene i odšepa do obližnjeg potoka po gutljaj vode. Usput, Sako se suprotstavio i čoporu kojota u šumi i odbranio svog vlasnika, a telom ga je grejao ukupno 40 sati dok ih spasioci nisu pronašli. Zbog svoje hrabrosti ovaj pas je odlikovan i medaljom.