Mačke imaju više šanse da prežive ujed zmije nego psi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kucni ljubimci
Od petmagazine.rs - 20/05/2020

Mačke imaju više šanse da prežive ujed zmije nego psi

Ne kaže se tek onako da mačke imaju devet života. Naučnici iz Australije objavili su rezultate veoma interesantnog istraživanja koje je pokazalo da mačke u znatno višem procentu uspevaju da se oporave od ujeda zmije od pasa.

Autor: petmagazine.rs; Foto: Shutterstock

Istraživači s univerziteta u Kvinslendu pozabavili su se ovom temom s obzirom na to da u Australiji živi veliki broj zmija otrovnica koje neretko ušetaju u dvorišta i ujedaju kućne ljubimce.

Kako su istakli, mačke imaju čak duplo veću šansu da prežive ujed otrovnice nego psi!

  • Kada zmija otrovnica ujede, njen otrov u krvi pasa i mačaka najčešće izaziva nemogućnost zgrušavanja krvi te nesrećni ljubimci nasmrt iskrvare – objašnjava jedan od vođa studije dr Brajan Fraj. – Istočna braon zmija, stanovnica Australije i druga najsmrtonosnija zmija na svetu, odgovorna je za čak 76 odsto ujeda mačaka i pasa na našem kontinentu. Statistika pokazuje da njen ujed preživi 31 odsto pasa, a procenat preživljavanja mačaka je više nego dvostruko veći – čak 66 odsto.

Naučnici su istraživali kako se ponaša krvna plazma ljudi, pasa i mačaka nakon ujeda zmije i pokazalo se da otrov značajno teže pogađa krvnu plazmu pasa od ljudske i mačje.

  • Jedan od razloga je i taj što psi istražuju prostor njuškanjem, a područje oko njuške je izrazito vaskularizovano te se otrov pre proširi telom kada dođe do ujeda zmije, dok mačke to čine šapama – objasnio je Fraj.

Usled ujeda istočne braon zmije psi neretko uginu za svega deset minuta, te se naučnici nadaju da će rezultati ovog istraživanja pomoći da veći procenat pasa preživi i da se pronađe način za bržu i delotvorniju terapiju.