Odrastanje: Do zrelosti za godinu i po - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 12/05/2021

Odrastanje: Do zrelosti za godinu i po

Kod većine pasa polno sazrevanje se odvija od šestog do osmog ili devetog meseca *  U fazi emotivnog sazrevanja pas bi trebalo da postane staloženiji, skloniji da posluša komande i sve manje sklon ekscesima sa drugim psima

Za magazin PAS piše dr vet. med. Vladimir Terzin

Pas je ušao u naš život. I naravno, u našem životu, kao i u njegovom, sve počinje da se menja. Polako stičemo nove navike i pratimo ponašanje psa, učeći šta su njegove potrebe i na koji način on može da se uklopi u našu svakodnevicu, ali takođe i pas zajedno sa nama uči pravila svog novog života.

Kada uzmemo štene, uglavnom od veterinara ili odgajivača dobijamo informacije o tome šta moramo da radimo. I tada, na samom početku ove priče, najčešće se i događa prva greška, jer ljudi smatraju da je pas biće koje brzo uči i da će na neki volšeban način za kratko vreme početi da kaki ili piški na određeno mesto i da će bez rezerve razumeti i poslušati sve što mu se kaže. To bi možda i bilo tako da nas pas razume i da do pre neki dan nije živeo u leglu sa ostalim štencima, gde su važila neka potpuno druga pravila.

Strpljenje

Pre svega, moramo biti svesni da je strpljenje ono što mora da nas krasi na početku. Naš novi kućni ljubimac brzo shvata i prihvata pravila novog doma, ali mu je ipak potrebno neko vreme da se uklopi u novonastalu situaciju. Zato moramo biti strpljivi, učeći ga gde treba da obavi fiziološke potrebe i moramo razumeti da mu ponekad treba mnogo vremena da to shvati i da razume šta se od njega traži. U svojoj praksi, često sam objašnjavao kako je to kao da neko dete nauči na nošu sa godinu dana, a neko drugo – sa tri. Individualne razlike su neizbežne i moramo ih prihvatiti kao deo upoznavanja sa psom.

Odrastanje

Odrastanje psa je veoma slično odrastanju čoveka, tako da naš ljubimac prolazi sve one faze, od rođenja do hormonske, kasnije fizičke i na kraju emotivne zrelosti. Jedino što pri tome moramo znati jeste da se sve ovo kod pasa odigrava u veoma kratkom roku, tj. do njegovih godinu i po dana. To vreme prođe veoma brzo i moramo ga iskoristiti da dobijemo zrelog i dobro razvijenog psa. Za vreme odrastanja vaš pas može ponekad izgledati i kao pobunjeni tinejdžer. Zato vlasnici moraju ostati dosledni i ne smeju previše popuštati svom ljubimcu. Morate nagraditi dobro ponašanje i obeshrabriti loše navike. Naravno, sve ovo je potrebno sprovoditi kroz igru, jer štenci najlakše uče na taj način. Jedan od problema koji se javljaju u to vreme jeste i stalno ujedanje, žvakanje svega – od predmeta, drugih pasa, pa do ljudi. Veoma je važno da ovakvo ponašanje ne protumačite kao agresiju jer je to normalan način igre i upoznavanja sveta.

Promene

Prva stvar koja nam pokazuju da naš pas prelazi u zrelije doba jeste promena zuba. Ona počinje da se odvija nakon četvrtog meseca, kad mlečne zube polako počnu zamenjivati stalni. Zubalo i vilica se formiraju do sedmog meseca. I u ovom delu razvoja pas može dosta biti zainteresovan za žvakanje raznih stvari i morate mu omogućiti da ima igračke na kojima može da vežba, da ne bi uništavao vaš nameštaj, odeću ili obuću.

U vreme promene zuba i pri završetku formiranja vilice, počinje i hormonska aktivnost, odnosno polno sazrevanje. Kod većine pasa, polno sazrevanje se odvija od šestog do osmog ili devetog meseca. Kod nekih rasa, polno sazrevanje može se odvijati i dok ne napuni godinu. U ovom periodu, kada hormoni počinju da se bude i kada se uspostavlja hormonska ravnoteža odraslog organizma, moramo biti posebno oprezni jer se tada mogu javiti i prvi znaci agresije ili seksualne dominacije, pa vaše (još uvek) štene može upasti u neke neprijatne situacije sa odraslim psima. Ovo se, pre svega, odnosi na mužjake, koji veoma rano mogu pokazivati znake dominacije. Ovakvo ponašanje morate prihvatiti kao nešto potpuno normalno, ali morate i biti svesni da je to vreme kada treba pojačati pažnju u kontaktu sa drugim psima jer se tada formira i odnos vašeg ljubimca prema njima.

Sa navršenom prvom godinom pas dostiže i fizičku zrelost. Neke rase, pogotovo krupniji psi, svoj potpuni razvoj u fizičkom smislu završavaju do druge godine. Bez obzira na to što vaš pas sada ima potpuno razvijeni skelet i muskulaturu, on se još uvek može ponašati kao štene. Ovo je period kada veliku pažnju morate posvetiti njegovoj socijalizaciji jer će taj odnos, odnosno način na koji nauči da se ponaša, odrediti njegov dalji život kaom društvene jedinke.

To je vreme kada svog psa treba naučite kako se ponaša u kući, u odnosu na svoju okolinu, prema drugim ljudima, ali i prema drugim psima. U fazi emotivnog sazrevanja vaš pas bi trebalo da postane staloženiji, skloniji da posluša komande i sve manje sklon ekscesima sa drugim psima. Naravno, ne treba zaboraviti da postoje rase koje su sklonije poslušnosti i reagovanju na komande, ali i pasmine koje imaju razvijeniju notu samostalnosti (ovčarski psi), kao i one sa pojačanom dozom agresije.

Možemo zaključiti da je odrastanje psa nešto što se odvija veoma brzo. Mnoge od navedenih faza mogu biti kritične u formiranju odraslog pasa. U nekim periodima pas može imati i određene zdravstvene probleme: pri promeni zuba (pojava duplih zuba) i/ili patološke promene u formiranju skeleta (rahitis, nagli rast). Najveću pažnju je potrebno pokloniti socijalnom formiranju psa. Odrastanje je i vreme u kome morate više posećivati i vašeg veterinara, koji će pratiti rast i razvoj psa, što će vam pomoći da izbegnete najčešće greške i opasnosti po zdravlje vašeg ljubimca.