I njima treba podrška posle gubitka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tužan pas
Od petmagazine.rs - 29/04/2022

I njima treba podrška posle gubitka

Prema novoj studiji, psima će možda trebati mala pomoć njihovih ljudskih prijatelja da prebole smrt drugog psa.

Istraživanje vlasnika pasa u Italiji pokazalo je da je 86 odsto njih videlo negativne promene u ponašanju preživelog psa nakon smrti psa pratioca u istom domaćinstvu — između ostalog, preživeli pas je obično tražio više pažnje, manje jeo i igrao manje nekoliko meseci nakon događaja.

Ali njihovi vlasnici mogu olakšati proces tugovanja tako što će održavati bilo koju rutinu na koju su psi navikli i ostajući u blizini svojih preživelih ljubimaca, rekla je dr Federika Pirone, veterinarski fiziolog sa Univerziteta u Milanu i glavni autor studije objavljene u četvrtak u časopisu Naučni izveštaji.

Odanost pasa prema njihovim mrtvim vlasnicima ogleda se u istinitim pričama o Greatfriars Bobbiju — Skaj terijeru u Škotskoj u 19. veku koji je čuvao grob svog vlasnika 14 godina — i o Hačiku u Japanu, psu Akiti koji je u ranim vremenima 20. vek je čekao svaki dan devet godina ispred železničke stanice na koju se njegov pokojni vlasnik redovno vraćao sa posla. Oba psa su sada poznata i imaju statue izgrađene u njihovu čast.

PROČITAJ JOŠ: ZNAM S KIM SI BIO!