Neverovatne stvari koje psi mogu da nanjuše - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 02/11/2018

Neverovatne stvari koje psi mogu da nanjuše

Svi znamo da psi imaju izvrsno čulo mirisa. Svakodnevno ih gledamo kako to čulo koriste bilo dok šetaju ili njuškaju drugog psa koga su tek upoznali. Zato je i smisleno da ih koristimo za toliko mnogo neverovatnih stvari, kao što je pronalaženje droge ili oružja, ili u potragama za nestalim ljudima.

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Naravno, postoje i druge stvari koje vaš pas može da uradi koristeći svoj savršen nos – zapravo, ne postoje granice do kojih njihov super njuh može da dobaci. Evo nekih neverovatnih stvari koje pas može da nanjuši, a za koje možda niste znali.

Lovci na grozomorne insekte

Da li ste nekad videli bubašvabe ili neke druge još odvratnije insekte kako vam vršljaju po kući? Ta zaista grozomorna stvorenja? Ako imate problema s ovim insektima, slobodno možete u pomoć pozvati psa. Kompanije koje se bave uništavanjem ovih buba počele su da obučavaju pse da pronalaze ove parazite i uklanjaju ih iz vašeg doma zauvek.

U potrazi za leševima

Podvodni ostaci – da, to zapravo znači „ljudski ostaci”. Većina nas je svesna da su neki psi trenirani i za pronalaženje ljudi, ali i za pronalaženje leševa. Naravno, mi bismo uvek želeli da psi spasavaju nekog, pre nego da ih šaljemo da pronalaze posmrtne ostatke u vodi, ali takav je život. Spasilačke ekipe dovode obučene pse na brod i, verovali ili ne, oni su sposobni da, iako su iznad nivoa vode, precizno pokažu gde se leš u vodi nalazi.

Otkrivanje raka

Naučno je dokazano da kancerogene ćelije zapravo imaju svoj miris. Ovaj čudni miris najčešće dolazi iz zadaha. Ovo otkriće ljudima i te kako može pomoći u otkrivanju raka u ranoj fazi, jer su neki psi trenirani da čim osete taj miris alarmiraju čoveka da nešto nije u redu s njegovim zdravljem.

Povišen šećer

Psi su sposobni da detektuju, koristeći svoje izvaredno čulo njuha, kad nivo šećera u krvi čoveka postane izuzetno nizak. Ovaj pseći talenat naročito može pomoći deci koja boluju od dijabetesa kad roditelji nisu s njima i kad ih niko ne nadzire. Tu je onda pas.

Namiriši kita

Neki psi su trenirani da nanjuše kitov izmet pod vodom! Da, dobro ste pročitali. Ovi specijalni psi nalaze se na brodu (slično kao i njihove kolege koje pronalaze leševe u vodi) i zapravo asistiraju naučnicima i biolozima u pronalaženju kitovog izmeta u vodi. Naučnici analaiziraju razne izmete iz morskog sveta iz mnogo razloga, ali zanimljivo je to što kitov izmet ne ostaje dugo na površini mora. Dobra stvar je da psi mogu da nanjuše ono što je naučnicima potrebno s više od dva kilometra udaljenosti.