Smrdibube mogu biti opasne po zdravlje pasa i mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 09/10/2018

Smrdibube mogu biti opasne po zdravlje pasa i mačaka

Smrdibube su ponovo krenule u ofanzivu. Ima ih svuda. Uvlače nam se kroz prozore, kriju se u veš koji sušimo napolju, pa ih nalazimo u džepovima pantalona i rukavima košulja, čarapama… A noću toliko zuje da bukvalno ne možemo da spavamo. Najviše ih ima u u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma kao i u drugim delovima grada sa puno zelenila, pa ako imate tu sreću da živite baš tamo, onda znate o čemu pričamo.

 

Izvor: Blic žena, Foto: Wikipedia

Dr Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, kaže da su one bezopasne za ljude, ali da ih mnogi smatraju nepoželjnim zbog specifičnog mirisa koji ispuštaju kada su uznemirene, a po kome i nose naziv.

– Ovaj miris je svojevrsna „hemijska“ odbrana od predatora kojima smrdibube stavljaju do znanja da su neukusne. Smrdljiva supstanca se ispušta iz žlezda smeštenih u grudnom delu insekta. Miris je sličan mirusu korijandera, a da li je nekom od nas taj miris prijatan ili ne, genetski je uslovljeno. Kod nekih vrsta smrdibuba, izlučena supstanca sadrži jedinjenja cijanida koja daju miris užeglog badema.

Zovu ih još i smrdljive stenice, kupinove stenice, smrdljivi martin… Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite.

Kućni ljubimci

Ipak, navodi dr Aleksić, mogu da budu opasne po kućne ljubimce.

– Ne postoje ozbiljni, dugoročni zdravstveni efekti ako neki od kućnih ljubimaca proguta ili sažvaće smrdibubu. Ipak, smrdibube nisu otrovne, ali smrdljivi sekret iz njihovih žlezda može iritirati gastrointestinalni trakt pasa i mačaka. Ova iritacija može dovesti do izazivanja povraćanja ili prekomerne salivacije kod pasa i mačaka. Ostale iritacije koje se mogu javiti zbog sekreta smrdibuba su iritacija usana, desni, jezika i unutrašnjosti obraza kod pasa i mačaka – kaže dr Aleksić.

Pošto ove smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovištvo, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ne planira njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje.