Nemački kratkodlaki ptičar: Red, rad i – ljubav jednog lovca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/10/2018

Nemački kratkodlaki ptičar: Red, rad i – ljubav jednog lovca

Red, rad i disciplina – poslovica koja se odnosi na sve Nemce, može se videti i kod nemačkog kratkodlakog ptičara. Ipak, sa jednom bitnom razlikom – ovog četvoronošca krase i umiljatost i dobrota

 

Tekst: magazin Pas, Foto: Wikipedia

Ima tome, mislim, nekoliko godina; dobro poznata engleska odgajivačnica pasa gde god je stigla kačila je video-snimak koji se sastojao iz niza fotografija koje su prikazivale njihove pse. Oni koji “vise” na internetu mogu da potvrde – ukoliko se sećaju, naravno – da samo iz frižidera nisu iskakale slike pasa kako po prostranim zelenim poljima jurcaju za pticama, vesele se i uživaju dok vežbaju agiliti, takmiče se u poslušnosti… Najbolja fotografija, po mom mišljenju, bila je ona na kojoj su psi sedeli srećno na rođendanu jednog rekao bih petogodišnjeg dečaka, a jedan od pasa nosio je šašavi slamnati šešir.

„Naši nemački kratkodlaki ptičari (german shorthaired pointer) mogu da urade šta god poželite“, slogan je kojim su se na kraju video-snimka pohvalili ovo odgajivači.

Iz gore napisanog sigurno vam je jasno da je kampanja imala za cilj promociju nemačkog ptičara, a da su je u delo sproveli odgajivači ove izuzetno zanimljive rase. Mi se, kao uostalom verovatno i svi vlasnici ili odgajivači ptičara, slažemo sa tvrdnjom – nemački ptičari zaista mogu da urade sve što poželite. U granicama normalnog, razume se.

Poreklo

Najpoznatiji nemački pas iz porodice ptičara upravo je nemački kratkodlaki ptičar. Poreklo ove rase je veoma kontroverzno i mogu se čuti različita mišljenja o tome kada je i gde nastao, ali ono što zasigurno znamo jeste da kratkodlaki ptičar vuče korene od zajedničkog pretka svih ptičara na svetu – takozvanog psa za mrežu.

“Iako im je zemlja porekla Nemačka, nastali su od starih ptičara koji su još u 13. veku lovili pernate divljači mrežama. Najviše u mediteranskim zemljama, a posle su preko Francuske, Španije i Flandrije u 15. veku došli na nemačke dvorove”, kaže odgajivač i odličan poznavalac istorijata ove rase Pero Janjika.

Prvi naseljenici u Nemačkoj uglavnom su bili teški i spori psi, čije je osnovno zaduženje bilo da u neposrednoj blizini lovaca pretražuju teren, pronađu i markiraju divljač nakon što upadne u zamku ili preciznije rečeno – mrežu.

“Pronalaskom i izradom prvih lovačkih pušaka 1750. godine, kojima je lovljena divljač u letu, ukazala se potreba za lakšim, bržim i energičnijim psima, koji su pored pronalaženja, markiranja i podizanja divljači sada imali zadatak i da aportiraju odstreljenu divljač. Da bi poboljšali kvalitet teških i sporih pasa, kratkodlaki ptičari su pareni sa poenterima. Strogom selekcijom, odličnom kontrolom celog procesa i odličnim odabirom jedinki dobijeni su lakši i temperamentniji psi, boljeg njuha“, kaže Janjika.

Standard

Kao odlučujuća podloga za uzgoj i razvoj ove rase smatra se knjiga o uzgoju kratkodlakog „nemca“, autora princa Albrehta od Solms-Braunfelda, objavljena 1897. godine. Ovaj plemić je detaljno opisao standard i karakteristike rase, kao i pravila ocenjivanja oblika tela i osnovna pravila ocenjivanja lovačkih pasa u radu. Od tada u stvari počinje stvaranje svestrano upotrebljivog nemačkog kratkodlakog ptičara, kakvim ga sa pravom danas predstavljaju njegovi odgajivači. Ipak, i ova rasa, kao i mnoge druge, kroz najveću krizu i pitanje opstanka prošla je za vreme Drugog svetskog rata, kada je zamalo bila zbrisana sa lica zemlje. Sa uzgojem nemačkog kratkodlakog ptičara u posleratnim godinama moralo se krenuti gotovo iz početka. Zahvaljujući nemačkim kinolozima, ova rasa je uspela da preživi i povrati titulu jednog od najboljih lovačkih pasa.

„Danas kratkodlaki nemački ptičari prolaze kroz niz uzgojnih ispita u eksterijeru i radu, predviđenih pravilnicima. Standardom je utvrđeno kako treba da izgleda i bude građen jedan svestrano upotrebljiv lovački pas, koji je sposoban da ispunjava sve zahteve u lovu do duboke starosti, i sa tim nema šale“, priča naš sagovornik i dodaje da ova rasa svakom lovcu služi za stajanje ispred divljači, ali i kao lični čuvar. Reč je o psu izvanrednih lovačkih sposobnosti, koji ume da radi i u brdima, i u močvarama i u šumama. Nijedna klima, plus 40 ili minus 30 stepeni, ne predstavlja mu problem.

„Krakodlaki ptičar se prilagođava svakoj situaciji, pa i životu u stanu ukoliko mu se pruži dovoljno kretanja na otvorenom“, mišljenja je Pero Janjika.

Karakter

Snažan, brz, izdržljiv, harmoničnog izgleda i umiljatog srca, kratkodlaki ptičar poseduje instinktivne osobine pravog lovca: smisao za inicijativu, čvrsto markiranje svih vrsta divljači i traganje za njima. Nemački kratkodlaki ptičar ima plemenitu siluetu, rasnu, mršavu glavu sa makazastim zagrizom. Nos mu je smeđ i istaknut. Oči su srednje veličine, blage i blagonaklonog pogleda, fine braon boje i imaju odlučan izraz. Ali svaki vlasnik, bez obzira kakav zadatak nameni svom ptičaru, mora da se posveti njegovoj obuci jer ovaj pas zna da bude vrlo svojeglav. Njegov karakter ili boljku njegovog karaktera opisao je i dreser Blans Sanders u knjizi „Ljudska strana životinja“ iz 1998. godine:

„Kroz vekove su psi preuzimali karakteristike ljudi sa kojima su živeli. Nemački kratkodlaki ptičari tako na isti način pokazuju karakteristike koje se obično, u nekom širem i opštijem smislu smatraju nemačkim. Oni obožavaju disciplinu do te mere da ako vam ne pođe za rukom da ih disciplinujete, oni će primiti zadatak da disciplinuju vas.”

Sa druge strane, njihova obuka ne bi trebalo da vas zabrine jer ovi ptičari važe za rasu koju je vrlo lako dresirati.

Inteligencija

Profesor Stenli Koren sa Univerziteta Britanska Kolumbija bio je nosilac projekta ispitivanja inteligencije pasa. U radu na ovom istraživanju pomoglo mu je još 208 najpoznatijih kinoloških stručnjaka iz Kanade i Amerike. Temeljnim i opsežnim radom utvrdili su da je nemački kratkodlaki ptičar, među 79 ispitanih pasa, na 17. mestu po inteligenciji i brzini učenja, što ga je svrstalo u grupu odličnih radnih pasa. Evo šta su stručnjaci još utvrdili:

„Nemački kratkodlaki ptičar lako pamti naredbe, a na prvu komandu reagovaće u 85 odsto slučajeva, što je zavidan nivo s obzirom na to da učenje osnovnih komandi obično zahteva do 15 ponavljanja. Kada su u pitanju složenije naredbe, može doći do male, ponekad primetne pauze pre nego što reaguje. Međutim, to se lako može otkloniti vežbanjem. Ovi psi će takođe sporije reagovati kada su im gazde udaljene, ali gotovo svaki trener će sa lakoćom moći da dresira ovu rasu“, piše u sižeu ovih istraživača.

Malo mesa, malo povrća

Nemački kratkodlaki ptičari imaju veoma dobar stomak i sa lakoćom vare hranu. Najbolje im je davati 250-300 grama iseckanog kuvanog mesa, 200 grama testa ili pirinča ili kuvanog povrća. U vreme lova treba povećati količinu mesa, a smanjiti testeninu i povrće

Brojke

Visina mužjaka 62-66 cm

Visina ženke 58-63 cm

Životni vek 12-14 godina