Nega kože i dlake kod pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 30/01/2024

Nega kože i dlake kod pasa

Krzno vašeg psa se sastoji od keratina, koji je vrsta proteina. Raste iz folikula na unutrašnjem sloju kože, baš kao i ljudska kosa. Ali ono što je razlikuje od vaše kose je to što kada dostigne određenu dužinu (kako je definisano genetikom njihove rase), prestaje da raste i ispada. Vi poznajete taj proces kao linjanje.

piše: petmagazine.rs

Još jedna razlika između dlake vašeg psa i ljudske dlake je u tome što u krznu vašeg psa zapravo postoje tri različite vrste dlake: poddlaka, zaštitna dlaka i brkovi. Poddlaka se nalazi najbliže koži i predstavlja debeo, mekan sloj dlake koji održava toplotu vašeg psa. Zaštitna dlaka je deblji, duži sloj koji proizvodi ulje kako bi zaštitio vašeg psa od spoljnih elemenata. Brkovi se nalaze samo na licu i služe sasvim drugoj svrsi. Njihova dužina pomaže psima da osete svoju okolinu kada ne mogu da vide.

Upoznali ste pse različitih rasa, i verovatno ste primetili da je njihova dlaka različite teksture, boje i debljine. Genetika svake rase definiše kombinaciju tipova dlake i količine melanina (koji kontroliše boju dlake) na osnovu okoline kojoj se prilagodila.

Zapamtite, sjajnu, meku dlaku nije samo lepo imati, već je i ključni pokazatelj njenog zdravlja (a često i opšteg zdravlja vašeg psa). Esencijalne masne kiseline pomažu u izgradnji kože i dlake vašeg psa tako što jačaju proteine i podstiču proizvodnju kolagena, čineći kožu jačom i dlaku sjajnijom. Dobar nivo esencijalnih masnih kiselina znači da će koža vašeg psa zadržati vlagu, zaštititi se od uticaja okoline i dobiti sjajniju dlaku.

Jedan od najjednostavnijih načina da se uverite da koža i dlaka vašeg psa dobijaju sve što je potrebno jeste ishrana. Poželećete da uključite raznovrsnu hranu koja je bogata omegama, uključujući: masne ribe poput lososa, tunjevine i sardine, biljna ulja, jaja, puter od kikirikija. Možda čujete da su orašasti plodovi i semenke bogati omegama, i iako je to tačno, verovatno nećete želeti da ih uključite u ishranu vašeg psa, jer mogu izazvati probavne smetnje.

Ne zaboravite na vodu! Zdrava koža je hidrirana koža. Važno je osigurati da vaš pas dobija dovoljno vode tokom dana iz mnogih zdravstvenih razloga, uključujući održavanje dlake sjajnom i zdravom. Još je važnije dati prednost hidrataciji ako vaš pas jede uglavnom suvu hranu, jer uopšte ne dobija vodu iz svoje hrane.

Poznavanje znakova upozorenja pothranjene i nezdrave kože i kaputa pomoći će vam da ispravite problem pre nego što postane preozbiljan! Ako se ne leči, vaš pas može razviti ranice na koži, infekcije ili gubiti krzno. Obavezno se konsultujte sa svojim veterinarom ako primetite takve znakove kod svog psa! Dijagnostikovanje nezdravog krzna kod psa je ključno za procenu njegovog zdravstvenog stanja!

Ako nema zdravstvenih problema, a vi samo želite da maksimalno poboljšate zdravlje dlake vašeg psa, možete učiniti nekoliko stvari. Neki od načina da održite dlaku i kožu vašeg psa sjajnim i zdravim su pravilna ishrana, hidratacija, redovno četkanje, korišćenje pravog šampona, redovni veterinarski pregledi, zaštita od sunca, zaštita od buva i krpelja.

Važnost prevencija bolesti i redovnih veterinarskih pregleda

 

Pravilna ishrana

Ranije smo govorili o značaju Omega za zdravlje kože i dlake. Ali da li znate kako da naterate svog psa da ga konzumira više? Poželećete da potražite hranu za pse koja je bogata Omega 3, Omega 6 i Omega 9 – od kojih sve potiču od zdravih masti. Ili, možete rotirati različite namirnice koje sadrže visok sadržaj omega kao što su losos, biljno ulje i jaja. Najbolje je da se konsultujete sa svojim veterinarom o tome koliko zdrave masti odgovara vašem psu u zavisnosti od rase, starosti i načina života.

Hidratacija

Pobrinite se da vaš pas dobije dovoljno vode, jer je ona toliko važna za mnoge oblasti zdravlja, uključujući njihovo krzno. Ako vaš pas jede prvenstveno suvu hranu, to je još važnije jer ne dobija sadržaj vode iz svoje hrane. Uverite se da vaš pas uvek ima svežu, čistu vodu u svojoj posudi. Ako ste u pokretu i niste sigurni da li će za vašeg psa biti dostupna voda, ponesite sa sobom dodatnu bocu vode i sklopivu činiju za pse.

Redovno četkanje

Četkanje dlake vašeg psa pomaže u širenju njegovih prirodnih ulja, održavajući kožu i dlaku vlažnim. Takođe pomaže u uklanjanju viška krzna koje sprečava ćebanje i omogućava cirkulaciju krvi i vazduha u folikulima. Osim toga, to je odličan način da dobijete još nekoliko minuta kvalitetnog vremena sa svojim psom nekoliko puta sedmično!

Zaštita od sunca

Baš kao i ljudi, pse treba zaštititi od štetnih sunčevih zraka. Previše izlaganja suncu može isušiti dlaku vašeg psa i na kraju dovesti do raka kože. Kada ste na suncu sa svojim psom, preduzmite sve mere predostrožnosti za njih kao i za sebe. Ostanite u senci kada je to moguće, koristite zaštitnu odeću i nanesite kremu za sunčanje za pse svakih 4-6 sati.

Zaštita od buva i krpelja

Iako je ovo važno za opšte zdravlje, vredi pomenuti kada je u pitanju održavanje zdravog, sjajnog krzna. Postoji mnogo opcija za prevenciju buva i krpelja, i o njima se raspitajte kod svog veterinara.

Uvek imajte na umu da je zdrav pas srećan pas!