Nauka: Psi bi mogli da leče šizofreniju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi pomazu ljudima
Od Dijana Đukić - 24/04/2018

Nauka: Psi bi mogli da leče šizofreniju

Snažna veza između psa i čoveka mogla bi da posluži kao terapija u lečenju teških poremećaja poput šizofrenije i autizma, naveli su švedski naučnici u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Evropske unije – Horajzon.

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Naučnici su se usredsredili na proučavanje oksitocina, hemikalije poznate kao „hormon ljubavi”, koji luče i psi i ljudi. Ovaj hormon odgovoran je za jačanje „društvenih” veza među ljudima i životinjama, i izuzetno je važan posrednik u vezi između psa i čoveka.

Istraživači su napravili eksperiment tokom kog su psima na njušku prskali oksitocin, a drugima običnu vodu, i dali im da rešavaju zadatke. Psi s oksitocinom su brže tražili pomoć vlasnika od onih kojima su njuške isprskane običnom vodom. Naučnici smatraju da bi davanje oksitocina ljudima s psihološkim poremećajima imalo terapeutski efekat.

Karakteristika autizma i šizofrenije jeste ta da obolela osoba ne traži pomoć od drugih, dok bi uzimanje tog hormona pomoglo u uspostavljanju bolje komunikacije i podstaklo traženje pomoći.