Naučite psa da ne bude alav - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas alav
Od petmagazine.rs - 22/01/2020

Naučite psa da ne bude alav

Da li je i vaš mezimac pola pas – pola aligator? Da li halapljivo i sa snažnim zagrižajem hvata parčiće hrane koje mu ponudite, pa se svaki put pribojavate da u njegovim ustima ne završi i vaš prst?

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Ako ste odgovorili potvrdno, onda vam je potrebna pomoć. Iako nas to najčešće zasmejava, ovo je jedan vid neželjenog ponašanja, a dobra vest je da se i te kako može suzbiti.

Pre svega, psi nisu svesni koliko je naša koža osetljiva i da je svojim zubima mogu lako povrediti, a  s druge strane, „aligator sindrom” kao način uzimanja poslastica ili zalogaja posledica je njihove ushićenosti zbog hrane koju toliko vole. Poznato je da, na primer, labradori i zlatni retriveri imaju ovu naviku.

Komanda „nežno”

Prema savetima trenera i stručnjaka, najpre bi svog psa trebalo da naučite komandi „nežno”, što znači da nežno zubima i ustima uhvati zalogaj koji mu se nudi. Kada želite da ga učite ovoj komandi, odvojite vreme za to i nemojte ovu vrstu treninga mešati sa drugima, da ne zbunite psa. Koliko god vam to bilo teško, budite istrajni u stavu da, dok pas ne nauči da nežno uhvati poslasticu ili parče hrane, nećete mu davati zalogaje iz ruke. Doslednost je ključna, kao i tokom bilo koje druge vrste treninga. Kada pas shvati da će poslasticu dobiti samo kada uradi ono što tražite – ispraviće svoje neželjeno ponašanje.

Pesnica

Jedan od načina da psa naučite ovoj komandi je sledeći: držite poslasticu u ruci i stegnite pesnicu tako da se ne vidi šta vam je u ruci, ali vaš pas će po mirisu znati da držite nešto ukusno i slasno. Ponudite pesnicu psu i ako vas pas gricne – nikako ne otvarajte šaku. Naravno, stavite zaštitnu rukavicu ako vaš pas ima jak ugriz. Kada se pas umiri, uzbuđenje splasne, i on počne da njuška ili liže vašu ruku, tada recite „nežno” i otvorite šaku da ljubimac može da uzme poslasticu. Nastavite da koristite ovu reč uvek kada psu nudite poslasticu ili parče hrane i nagradite ga kada posluša, kako bi reč „nežno” povezao sa nagradom. Ako vas ponovo gricne, stisnite ruku u pesnicu i stavite je iza leđa, i kada se pas smiri, ponovite komandu i ponovo pružite šaku psu.

Kašika

Kod kuće, možete psa trenirati i uz pomoć kašike. Uzmite kašikom malo nemasnog krem-sira ili putera od kikirikija i ponudite psu da je lizne ili oliže, tako ćete sačuvati prste i možete na isti način vežbati komandu „nežno”.

U parku

Kada ste u parku, možete vežbati ovu komandu i tako što ćete poslasticu staviti na otvoren dlan. Alavi psi teško će zagristi ruku, za to im je zgodniji prst, tako da je i ovo odličan način da sprečite njihov „ugriz aligatora”. Ako budete uporni, strpljivi i dosledni, budite sigurni da ćete suzbiti ovu ružnu naviku vašeg mezimca i da ćete ga naučiti da bude fin i pristojan.

Tuđi pas

S druge strane, ako u komšiluku imate psa kojeg volite da nahranite ili nagradite, a ima ovu naviku, s obzirom na to da vi niste njegov vlasnik, sigurnije je da mu poslasticu spustite na zemlju da je sam uzme. Sačuvaćete prste i obradovati psa. Svi su na dobitku.